CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Telenovela proasta si-a atins scopul. Si se incheie…

2 comentarii / 3738 vizualizări / 7 aprilie 2016

Scriam ieri despre povestea ”spionilor” israelieni că e, foarte probabil, o telenovelă proastă al cărei scop e forțarea mîinii lui Klaus Iohannis să semneze numirea lui Kovesi la DNA, în maxim cîteva zile. În caz contrar, președintele s-ar fi confruntat cu oprobriul public pentru că joacă împotriva luptei anticorupție pe mîna unor compatrioți ai unor anchetați penal de către DNA. Ne-am înșelat: nu a fost chestie de zile, ci de ore. Iohannis a semnat urgent, telenovela se va încheia.

Emiteam ieri ipoteza că firma israeliană a fost angajată nu ca să spioneze, ci sa simuleze că spionează și să se lase prinsă penibil pentru a declanșa un scandal care să forțeze mîna președintelui. Nu ne imaginam că Iohannis va recepționa atît de rapid și de tăios mesajul discret transmis ca urmare a tărăgănării zile-n șir a reinvestirii Laurei Kovesi. În doar cîteva ore, președintele a și semnat decretul; aseară, la TVR, el declara că a făcut-o ”în această după-amiază”. Cum după-amiaza începe de la orele 12, e posibil ca șeful statului să se fi executat cînd încă nu se stinseseră breaking news-urile de pe ecranele tv.

Temerile președintelui erau justificate: scandalul Kovesi a sporit, brusc, sentimentele anti-semite ale multor români, pe principiul ”nu vin ”ăia” să ne facă nouă ordine în țară” (Facebookul stă mărturie), iar alarma de atac cu bombă la ambasada Israelului parcă a avut menirea să sublinieze asta și mai apăsat.
Indiferent dacă a avut sau nu alte planuri, Iohannis a cedat rapid și a trimis-o pe Kovesi spre DNA și – cine știe? – spre Cotroceni, peste trei ani.

De aici încolo, în opinia noastră, scandalul se va stinge rapid și sigur, odată scopul atins.

Bun, dar cum rămîne cu israelienii arestați?
Cine face de bunăvoie pușcărie de dragul unui contract al firmei?

Situația e mai mult decît discutabilă, din acest punct de vedere.

Un comunicat al DIICOT informează:

”Weiner Ron și Geclowicz David au fost reținuți pe data de 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.
Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.
Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice”.
Din același comunicat, citat de Agerpres, aflăm, mai în amănunt, că în cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate de către cei doi lideri.
Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

Dacă analizăm, pornind de la comunicatul de mai sus, faptele celor doi israelieni arestați rezultă că cele două infracțiuni concrete sunt violarea secretului corespondenței și amenințarea (deși aceasta din urmă nici măcar nu e foarte sigură).
Ori, potrivit codului penal, art.302, violarea corespondenței se pedepsește cu închisoare de pînă la un an sau amendă, exact la fel ca amenințarea, reglementată de art.206.

De menționat o ciudățenie: deși șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, ieri, că ancheta este clasificată, asta nu a împiedicat misterioasa scurgere către presă a informației că cei doi arestați au colaborat cu anchetatorii și și-au recunoscut faptele.

O scăpare care are menirea să pregătească opinia publică.

Asta pentru că, ținînd cont că se află la prima infracțiune pe teritoriul țării noastre, că au colaborat și că pedepsele sunt foarte mici, e mai mult ca sigur că cei doi vor fi eliberați din arest pe 12 aprilie și că, finalmente, vor scăpa cu o amendă ori cu o pedeapsă cu suspendare. Punct final.

Adevăratul semn de întrebare în tot scandalul ține de comportarea președintelui Klaus Iohannis, din punct de vedere oficial.
Pentru că, dincolo de speculațiile mediatice, pentru marele public șeful statului a făcut un gest cel puțin șocant.

A numit într-o funcție înaltă un personaj exact în momentul în care pe piață au fost lansate informații trimițînd cu gîndul la posibile fapte de corupție ale acestuia, dacă ne gîndim la comunicatul firmei Black Cube.

Firesc era ca președintele să mai aștepte măcar cîteva zile, pînă se mai lămureau anchetatorii cum stau lucrurile. Ce se va întîmpla, teoretic vorbind măcar, dacă, peste cîteva zile, firma israeliană chiar prezintă public dovezi de corupție în cazul Kovesi?
O să-și ia semnătura, în mod penibil, înapoi de pe decretul de investire?
Încă o dovadă, dacă mai era cazul, că, în România, nu mai există o minimă preocupare nici măcar pentru salvarea aparențelor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: jurnalulromanesc.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. BTI, nu te mai alinta, ca nu era nevoie sa fie angajati spioni israelieni pentru o astfel de „facatura”, erau suficienti niste amarasteni interni. Oricum Kovesi nu avea nevoie de ajutorul mossadistilor pentru a ramane la post, caci avea acordul americanilor si o sustinere populara care o scuteste de emotii. Eu iti recomand sa mai sapi si sa nu te culci pe o ureche, ca jurnalismul nu a nascut niciodata profeti.

  2. scenarita a lui peste prajit

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998