CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Teodorescu: ”Regionalizarea e cel mai inexplicabil gest al lui Basescu de la taierea pensiilor încoace”

0 comentarii / 1422 vizualizări / 15 iunie 2011

Reorganizarea teritorial-administrativă a României este cel mai inexplicabil gest al lui Traian Băsescu de la tăierea pensiilor încoace, afirmă analistul politic Bogdan Teodorescu, în exclusivitate pentru Inpolitics. El explică faptul că un atare proiect provoacă grave neînțelegeri guvernamentale, nemulțumirea toatală a electoratului și oferă, printre altele, o nesperată muniție opoziției. Bogdan Teodorescu nu exclude posibilitatea ca, în spatele acestui ”gest ilogic”, să se ascundă proiectul lui Traian Băsescu de a-l decapita pe Emil Boc de la Palatul Victoria.

”Băsescu lasă UDMR fără lideri locali”
”Gestul lui Traian Băsescu de a arunca pe piață ideea restructurării administrativ-teritoriale a României este ilogic. Este de neînțeles din punct de vedere politic. Este o mișcare inutilă. Și este cât se poate de firesc ca un astfel de proiect să-i nemulțumească în mod profund pe udemeriști. Așa ceva lasă UDMR fără lideri locali. Uniunea pierde controlul a două-trei județe, poate chiar patru, prin șefia unor consilii județene. Capitala județului cu cei mai mulți maghiari ar fi Brașovul, un oraș care, trebuie spus, nu are chiar atât de mulți maghiari. Pe de altă parte, udemeriștii nu ar putea să explice electoratului propriu de ce un etnic maghiar va trebui să vină taman de la Târgul Mureș, la Brașov, pentru a rezolova niște acte sau probleme administrative. Pentru UDMR ar fi o regresie, un pas înapoi. Uniunea nu ar putea explica propriului electorat de ce s-a ajuns la așa ceva.

Se pune la cale decapitarea lui Emil Boc?
Dacă încercăm să înțelegem substratul gestului lui Traian Băsescu, sunt o serie de căi de interpretare. Să presupunem că șeful statului vrea să-l dea jos pe premierul Emil Boc care nu se mai dă plecat de la Palatul Victoria. Îl forțează la o mișcare care țintește o atare reformă administrativ-teritorială și, cum este firesc, proiectul cade. Ungurii pleacă și, pe cale de consecință, cade și Emil Boc. Totodată, se poate argumenta că Traian Băsescu urmărește încurcarea USL. Instaurarea unui haos la nivel general mai cu seamă că, în loc să se gândească la situația economică dramatică a țării, oamenii vor fi preocupați de noile lor acte și probleme administrative.

”Dacă nu intră în istorie, Băsescu vrea să intre în geografie”
Și ar mai fi ceva. Poate că, după șapte ani de mandat, Traian Băsescu realizează că nu a înfăptuit absolut nimic. Stă zece ani, la fel ca Ion Iliescu, și nu lasă în urmă nimic. Asta îmi amintește de o vorbă a lui Mircea Dinescu care spunea despre Ceaușescu că atunci când oamenii nu pot intra în istorie încearcă să intre în geografie. Este ridicol dacă despre așa ceva este vorba. În altă ordine de idei, dacă aceste motivații nu ar fi reale, înseamnă că ar fi vorba despre un calcul electoral-politic pe care noi nu îl sesizăm. Este aproape imposibil de crezut că UDMR va accepta proiectul de reformă administrativ-teritorială a Cotrocenilor. Din punct de vedere politic, i-ar da o pâine de mâncat lui Laszlo Tokes.

”Reorganizarea teritorial-administrativă este un cadou pentru USL”
Pe de altă parte, dacă un astfel de proiect ar fi cu adevărat pus în practică, presupunând prin absurd că Traian Băsescu ar reuși să-i păcălească pe udemeriști, el ar da un nesperat cadou electoral USL. PSD și PNL nu ar avea decât să se organizeze sub banalul slogan ”USL vă dă județele înapoi”. Pentru opoziție, ceea ce vrea să facă Traian Băsescu reprezintă un cadou fenomenal. Nici măcar nu ar mai trebui să cheltuiasă atât de mulți bani în campanie, să gândească diverse tactici de atac. Totodată, patriotismul local nu trebuie deloc ignorat. În altă ordine de idei, o astfel de inițiativă se ia în primul an de mandat, nu în ultimul. Se ia atunci când ai timpul necesar să o pui în practică. Așa ceva nu se face înaintea alegerilor într-o țară care, știm cu toții, are mari probleme de factură organizatorică. Dacă în spatele acestui proiect nu se află ceva subtil care mie îmi scapă, avem de-a face cu cel mai inexplicabil gest politic al lui Traian Băsescu de la tăierea pensiilor încoace. Atunci era cât se poate de evident că așa ceva va fi respins la Curtea Constituțională. Să tai pensiile este un lucru total ilogic. Mai cu seamă că dai într-o categorie socio-profesională care are cele mai mari probleme și care are cea mai mare prezență la vot”, explică Bogdan Teodorescu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998