CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Teoria loviturii de stat

0 comentarii / 1634 vizualizări / 11 iulie 2013

Unul incearca rescrierea, de la Bucuresti, a tratatului de teorie a loviturilor de stat. A fost sau nu a fost lovitura de stat atunci cand Traian Basescu a fost suspendat? Va fi sau nu va fi lovitura de stat atunci cand vom avea o noua Constitutie? Exista lovituri de stat parlamentare si constitutionale, cum pretinde locatarul de la Cotroceni, sustinut fiind de acolitii sai?

Pana de curand, noi, cei care am facut o facultate la zi, traiam cu convingerea, in baza studiilor efectuate, ca Parlamentul si parlamentarismul reprezinta, in sine, cele mai inalte expresii ale democratiei unui stat. Mai stiam ca legea fundamentala, din care deriva, pana la urma, intreaga legislatie, este Constitutia. Un document aproape sacrosanct. Pentru noi este cat se poate de socant sa aflam, chiar de la presedintele statului, ca loviturile de stat se fac tocmai prin intermediul celor mai pure substante ale democratiei. Prin Parlament si prin Constitutie.

Curios! Domnul Traian Basescu, atat de preocupat de teoria si practica loviturilor de stat, nu s-a referit, in niciun moment, la institutiile de forta. El ignora cu desavarsire faptul ca, in istoria lumii, au existat lovituri de stat date de armata, sau de politie, sau de serviciile inteligente, sau de un grup de conspiratori care au sub butoane armata, politia ori serviciile inteligente. De fiecare data cand a existat o lovitura de stat, ma refer la statele moderne, intaia institutie infranta, pentru ca lovitura sa reuseasca, a fost Parlamentul. Si, de obicei, Constitutia a fost fie suspendata, fie suprimata. Niciodata nu s-a intamplat invers.

Si, cu toate acestea, Traian Basescu a afirmat, cu subiect si predicat, si nu ca un simplu cetatean, ci reprezentand statul roman ca presedinte, si nu o singura data, la betie ori la mahmureala, ci de mai multe ori, ca in Romania a avut loc o lovitura de stat organizata de Parlament. Iar mai nou, in acelasi stil abrupt, insultand orice logica si orice teorie a statului si dreptului, el a lansat si teza unei lovituri de stat data prin intermediul unei Constitutii revizuite.

Teoriile de mai sus sunt practic fara precedent in istorie. Nu am auzit vreodata ca un om, care pretinde ca are bacalaureatul, sa sustina ca o lovitura de stat poate fi data de Parlament. Ce este Parlamentul? Mai bun sau mai rau, mai sofisticat sau mai rudimentar, Parlamentul este alcatuit din totalitatea persoanelor care au fost alese de cetateni. Este adevarat, nu toti voteaza. In majoritatea statelor lumii exista cam jumatate dintre cetateni care, dintr-un motiv sau altul, refuza sa se pronunte politic. In ziua scrutinului, acestia stau acasa si lasa cealalta jumatate sa decida. Dar, una peste alta, in spatele fiecarui parlamentar exista voturile cetatenilor. Ca urmare, toti specialistii din lume sunt de acord ca orice Parlament liber ales reprezinta totalitatea si proportionalitatea optiunilor politice.

In aceste conditii, ar fi un nonsens ca Parlamentul sa incerce vreo lovitura de stat. Iar eliminarea unui presedinte rau, pe care populatia nu-l mai doreste, nu are nici cea mai mica legatura cu ceea ce inseamna lovitura de stat. Orice Parlament din lume isi poate suspenda presedintele si poate solicita populatiei, prin referendum, demiterea lui.

La fel si in ceea ce priveste Constitutia. Cum Dumnezeu sa dai o lovitura de stat printr-o Constitutie supusa unui referendum democratic?

Traian Basescu gandeste sucit. Intr-o logica rasturnata. In care, de fapt, el se confunda si cu Constitutia, si cu Parlamentul, si cu statul si, daca se poate, si cu un popor virtual care l-ar vrea. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998