CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Teorie incitanta a unui academician: Ortodoxia, un motiv al înapoierii noastre economice

7 comentarii / 6950 vizualizări / 21 aprilie 2016

Academicianul Răzvan Theodorescu susține, în ultimul număr al revistei ”Historia”, o teorie extrem de îndrăzneață, care l-ar putea trece pe lista neagră a lui Marian Munteanu, presupunînd, în glumă, că ar exista așa ceva: aceea că ortodoxia e un motiv major al sărăciei din țara noastră.

”Dacă luăm în considerare cercetările şcolii de Sociologie a Religiilor, constatăm o problemă a raportului său economie-religie; pretutindeni calvinii sunt mai bogaţi decât luteranii, luteranii mai bogaţi decât catolicii, aici se oprea analiza lui Max Weber. Extinzând teoria, catolicii sunt mai bogaţi decât ortodocşii şi ortodocşii, mai bogaţi decât islamicii, cu excepţiile artificiale: Luxemburg şi Qatar. Asta, din cauza unui tip de educaţie pe care ţi-l dă Ortodoxia, care nu este cel al protestantului. Consider că Ortodoxia e legată de o anumită rămânere în urmă economică. Protestantul ştie că el este o fărâmă, un nimic în mâna dumnezeirii, el este născut din păcatul lui Adam şi al Evei şi trebuie să muncească continuu ca să-i placă lui Dumnezeu. Trebuie să fie adeptul lui „Times is money“ şi chiar să se bucure puţin de plăcerile trupului. Răsăriteanul, de la Sfinţii Părinţi din secolul al IV-lea, ştie că omul este o parte din Dumnezeu, este făcut aidoma Lui, de aceea când se căsătoreşte în Biserică i se pune o coroană pe cap pentru că, pentru o clipă, este Împăratul lumii. Şi pentru că este asemenea lui Dumnezeu, Dumnezeu îl ajută. Dumnezeu îi face de toate, iar el stă, se uită, se roagă, se mai joacă cu nişte mătănii, aici se înrudeşte cu islamicul. Este o altă educaţie” scrie academicianul într-un amplu material despre creștinarea românilor. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Perostia este repartizata uniform in toate mediile sociale, iar unde e carte multa e si prostie multa! Inapoiat e ala care habar nu are pe lume traieste. Si ca Acad. Razvan Teodorescu sunt multi. Cei care vor supravieti razboiului nuclear declansat de statele „civilizate” si avansate dpdv tehnologic vor trai vreme de trei decenii o perioada de pace paradisiaca, tocmai pentru ca Ortodoxia va triumfa in toata lumea, iar varful de lance al acestei misiuni de renastere spirituala ii apartie ROMANIEI. Multi vad, putini cunosc!

  2. Pe acelasi principiu teoretic se poate extinde si la etnii.In acest fel observam ca minoritatile sunt mai bogate decat majoritatile. Dar asta se intampla doar de cand o minoritate cea evreiasca impune reguli majoritatii. Ce a observat obositul de Theodorescu este tocmai politica de secole a etniei din care face parte.

  3. e adevarat

  4. Cine tine Romania pe loc sau chiar ne trage in jos este adunatura de tradatori de tara formata din SRI, SIE, DNA, DIICOT, Guvern, ambasadori, care timp de 26 de ani nu au facut altceva decat sa primeasca comisioane, spagi ca sa ingenuncheze industria, agricultura,educatia, turismul, sa distruga tot ce ar fi putut face concurenta statelor din vest ( Franta, Germania, Elvetia, Austria etc). Statele vestice prospera pe cand statele estice saracesc. UE si NATO au fost o capcana in care Romania a intrat cu capul inainte. In momentul asta, firmele austriece ne defriseaza padurile iar statul roman si SRI nu fac nimic

  5. Achim Irimescu a spus ca din Romania a iesit un camion cu 35 miliarde euro, a interest pe cineva sa verifice ? NU, pentru ca asa este, iar SRI, SIE, ambasadori straini sunt implicate. ASTRA Asigurari, Carpatica au fost falimentate intentionat, pe nimeni nu intereseaza. Romtelecom a trecut la germani si acum se numeste Telekom, pe nimeni nu intereseaza. CFR a fost (aproape) falimentat, pe nimeni nu intereseaza, Gara de Nord arata jalnic, pe nimeni nu intereseaza. SRI o sa fie acuzat, judecat si condamnat pentru tradare nationala

  6. Parca nu imi vine sa cred asa ceva de la Dl.Razvan Teodorescu,pentru ca asemenea constatari fac total abstractie de conditiile istorice in care a aparut ortodoxia si de rolul ei,cel putin in Principatele romanesti,in timpul Evului Mediu,perioada in care dominatia otomana era factorul determinant al dezvoltarii lor economice si nu religia,care – culmea ! – s-a dezvoltat si consolidat din plin,pe atunci(vezi uluitoarea dezvoltare a asezamintelor manastiresti,ca element civilizational fundamental in sec.XV – XVII ).

  7. teoria dependentei de cale sau a determinismului de traseu explica(prin conditii istorico-geografice) de ce estul european este mai inapoiat decat vestul, la protestanti apartenenta puternica la comunitate si familismul pregnant ar explica si succesul economic, in China cele mai prospere comunitati sunt cele protestante, din nefericire la noi preotii ortodocsi cultiva pomana in exces si de aici atitudinea de pomanagii a unei mari parti sarace a populatiei., nu putem vorbi de o superioritate a religiei protestante sau catolice asupra ortodoxismului, dimpotriva primele doua au cultivat fanatismul si intoleranta, care nu sunt caracteristice ortodoxismului

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998