CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Teorie spectaculoasa: De ce are regimul Iohannis – Orban o obsesie pentru trolii Rusiei

2 comentarii / 4103 vizualizări / 21 iunie 2020

Fostul politician și activist civic Renate Weber, în prezent Avocat al Poporului, punctează un aspect foarte interesant în privința relației României cu Rusia, afirmînd că deși țara lui Putin este indiscutabil specializată în campanii de intoxicare, dintotdeauna, actualii guvernanți români invocă aceste campanii doar ca să paseze răspunderea pentru anumite acțiuni.

Într-un interviu pentru Ion Cristoiu, fostul europarlamentar, raportor european la un moment dat pe libertatea de exprimare, dezvăluie că Rusia are o veritabilă academie de troli, unde se predau lecțiile dezinformării.

”Cineva mă întreba zilele trecute dacă văd mîna Rusiei în campaniile de dezinformare de la noi.
Sigur, Rusia, ca orice putere, investește enorm în genul ăsta de manipulare, în formarea celor care să fie manipulatori, au o academie de troli, îi învață asta, și este prezentă peste tot, are interesul să slăbească UE, e cumva de înțeles. Pe de altă parte, să arunci toată vina pentru tot ce se întîmplă într-o țară numai pe umerii Rusiei mi se pare o altă formă de manipulare(s.n.). Pentru că te ”scoate” pe tine din zona responsabilității pentru acțiunile tale, ca țară. Deci eu cred că trebuie să privim lucrurile foarte atent” spune Weber.

În interviu, ea mai spune că rețeta anti-fake news nu e introducerea fenomenului ca amenințare în strategia de apărare națională, cum s-a întîmplat recent, ci doar dezvoltarea educației și cultivarea gîndirii critice, la nivelul școlii, al facultății etc.

”Măcar să gîndească, să nu ”cumpere” un titlu din ziare, dar mai ales de pe rețelele de socializare, că din zona aceea vin cele mai multe fake-newsuri. Din păcate, mă tem că la noi nu se pune accentul pe asta, în sistemul nostru școlar” conchide Avocatul Poporului.

În același interviu, Weber, care a denunțat cîndva în plenul PE de la Bruxelles existența ofițerilor acoperiți din servicii în presă, a mai făcut o observație interesantă, anume că, la nivelul UE, statele care au ridicat cel mai des problema infiltrării serviciilor secrete în mass-media și a limitării libertății de exprimare au fost cele din est, foste comuniste, în timp ce statele din vest nu luau lucrurile foarte în serios. Asta, pentru că, explică Weber, ”Țările foste comuniste vorbesc din experiență, știu că asta e o amenințare serioasă. Cine a trăit și a mîncat pîinea asta amară în comunism știe despre ce e vorba, ceilalți știu din cărți, romanțat”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Adeptii teoriei trolilor rusesti in toate, aia care au o singura explicatie si o acuzatie unidirectionata spre est, ignora cu desavarsire afacerile uriase in care este implicata tara lui Putin…bineinteles ca Rusiei ii convin actualii guvernanti, orice iesire spre nationalixsm este imediat taxata de „dreapta” noastra si aplaudata la Moscova, internationalismul de rit euroatlantic serveste imperiului tarist…Cat de prost sa fii sa crezi ca se mai lucreaza, direct pentru rusi, atunci cand Germania si Austria se pupa pe gura cu Putin si-si impart profiturile frateste…aici ar trebui cascati ochii! Daca suferi de rusofobie, mai bine te uiti la actiunile austro-germane, la politicienii sustinuti de astea, la pustiul ramas in urma afacerilor lor si poate-ti amintesti ca in istorie Romania a avut numai de suferit din prietenia germano-rusa… Idioata sintagma „esti cu rusii” serveste chiar rusilor…in vreme ce i se pune o eticheta gen „om al rusilor”, un politician este marginalizat si aruncat din calculele electorale, numai pe motiv de nationalism, adica, exact ce i-ar incurca (si) pe rusi……Daca era nevoie de exemple – Basescu i-a deservit urias (si prin afacerile familiei si prin privatizarile cu dedicatie) in vreme ce-i injura oficial Rusia, Iohanis a recunoscut ca e sluga la americani, in dauna rusilor, dupa ce, tocmai ce fusese ales cu sponsorizare dubioasa (si) estica,…Apoi, cum suna asta – Plesoianu e taxat de om al rusilor, desi sustine capitalul autohton in tzara lui, in vreme ce internationalista Turcan, care a studiat la Moscova cat Iliescu, este acreditata drept eurofila si antirusa,?! Fake newsurile sunt o expresie ideologizata a corectitudinii politice in metastaze…ne-am lamuit in epoca pandemica si ne-a ajuns

  2. […] amintit remarca provocată de Bogdan Tiberiu Iacob – Renate Weber a denunțat în anii trecuți în Parlamentul European atât existența […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998