CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Terorismul a dat lumea peste cap. Doar terorismul?

0 comentarii / 1590 vizualizări / 4 noiembrie 2013

Planeta nu mai este ce a fost. Este profund schimbata. Si ma refer, in primul rand, la democratiile occidentale. Care, pana in urma cu mai multi ani, plasau omul si libertatile acestuia in epicentrul preocuparilor statelor respective. Astazi, situatia este diferita. Aceleasi state isi accentueaza caracterul politienesc. Supravegherea neautorizata a propriilor cetateni a crescut exponential. Si, in plus, la fel ca in Evul Mediu, este acuzata practicarea torturii pe scara larga. Exista o cauza sau mai multe?

Cand a avut loc atacul criminal initiat de Al-Qaida asupra Statelor Unite, chiar in aceeasi zi, pe prima pagina a ziarului „Ziua” am postat un editorial rau prevestitor. Mi-am exprimat atunci temerea ca, sub imperiul emotiei, al socului produs in inima celei mai puternice natiuni, exista pericolul ca masurile luate ca riposta sa insemne restrangerea dramatica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Si, din pacate, aceasta prognoza s-a indeplinit.

Astazi, prin fel de fel de stiri, strecurate in cele mai importante publicatii ale lumii, prin fel de fel de declaratii ale unor importanti lideri politici, se fac insinuari reciproce, din ce in ce mai dure, de participare la o vasta si complexa operatiune de supraveghere la nivel planetar nu numai a decidentilor, ci si a cetatenilor in general. Si a oamenilor de afaceri. Si a liderilor de opinie. Scopul declarat oficial este lupta impotriva terorismului. Dar acest argument nu rezista. Nu poti controla si investiga, fie si intr-un razboi asimetric, o intreaga planeta suspectata de terorism. Angela Merkel ori alti lideri europeni ale caror telefoane au fost supravegheate nu pot fi acuzati in niciun fel de activitati cu carater terorist. Si este o realitatea: in timp ce unele state europene acuza Statele Unite de asemeneea operatiuni, Statele Unite, pe mana altor state europene, acuza serviciile secrete care actioneaza legitim pe acest continent ca, la randul lor, supravegheaza. La greu.

La fel in ceea ce priveste tortura. Acum este in afara oricaror indoieli ca cetateni ai diferitelor state, inclusiv ai Statelor Unite, suspectati de activitati teroriste au fost intemnitati, anchetati si torturati in spatii din afara granitelor americane. Pentru ca – nu-i asa? – acolo functioneaza legi care pedepsesc tortura. Dar in statele europene nu exista asemenea legi?

Lumea in sistem bipolar, lumea razboiului rece a fost inca si mai rea pentru ca, de nenumarate ori, insasi existenta planetei si a civilizatiei umane a fost, in mod direct si brutal, amenintata. Odata cu prabusirea Zidului Berlinului si, in scurt timp, a Uniunii Sovietice, sub aspect politic si militar, o singura putere, cea a Statelor Unite, a devenit dominanta. Poate ca lucrurile ar fi evoluat altfel daca nu ar fi existat organizatiile teroriste si atentatele atat de violente puse la cale de acestea, in scurta perioada istorica a unui sistem unipolar care ar putea fi si o simpla si dramatica pauza a istoriei recente.

Dar cu drepturile omului ce facem totusi? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998