CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Testamentul lui Corneliu Coposu – cacealmaua deceniului?

3 comentarii / 3458 vizualizări / 17 mai 2018

O știre-bombă a făcut ieri turul presei: după aproape un sfert de secol s-a găsit testamentul politic al Seniorului Corneliu Coposu, un document de excepție prin care marele lider țărănist se adresează generațiilor de după el și care va fi prezentat public la finele acestei săptămîni. O veste minunată.

Din păcate, poate prea minunată ca să nu ridice serioase semne de întrebare. Ar fi trist și ar fi grav ca, în locul moștenirii spirituale a Seniorului să ne trezim cu ceea ce am putea numi cacealmaua deceniului.

Documentul olograf ar fi fost găsit de liderii Fundației ”Corneliu Coposu” recent, în timp ce studiau alte documente lăsate de fostul lider țărănist, decedat pe 11 noiembrie 1995.

„Ani la rând după moartea lui Corneliu Coposu s-a vorbit despre faptul că Seniorul nu a lăsat naţiunii române un testament scris. Recent, am găsit testamentul întâmplător, după două decenii, în timp ce căutam documente scrise de Senior despre creştin-democraţie pentru lansarea unui apel de renaştere, eveniment pe care Fundaţia noastră îl pregătea la Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu. Vrem să împărtăşim cu toţi românii această moştenire, în ziua de 20 mai, ziua de naştere a lui Corneliu Coposu”, a declarat pentru news.ro Ionuţ Gherasim, preşedintele executiv al Fundaţiei „Corneliu Coposu”.

De pe pagina de Facebook a fundației mai aflăm că:
”Fundația Corneliu Coposu și Asociația 21 Decembrie 1989 vă invită să cunoașteți conținutul olograf al testamentului politic al lui Corneliu Coposu, document atât de așteptat în ultimii 23 de ani.
Evenimentul va avea loc la Sala Studio a Teatrului Național București, în data de 20 mai 2018, începând cu ora 15.00.”

De aici, încep marile semne de întrebare.

În primul rînd, pînă azi nimeni nu a auzit de existența unui asemenea testament, nu există nicio referire la el pe nicăieri.
Pe de altă parte, chiar dacă ar fi existat, de ce să fi ajuns un document de asemenea valoare și importanță atît de amestecat cu altele încît a fost nevoie de 23 de ani ca să fie scos la lumină?
Însăși ideea de testament trimite cu gîndul la ceva care trebuie să ajungă în mîinile urmașilor, legali ori spirituali, după moartea autorului, pentru a i se transpune în practică ultimele dorințe.
Dacă marele politician scria cu mîna lui documentul, în mod cert ar fi avut grijă să-l și încredințeze persoanelor potrivite care să-l onoreze după moartea sa, imediat ori după o anume bucată de vreme.

Se știe, Corneliu Coposu nu a murit subit, răpus de vreun infarct neașteptat; decesul său a venit după o internare de multe zile în spital și, oricum, după o perioadă anterioară de suferință lungă, cu final de mult întrevăzut. Așadar, ar fi existat tot timpul pentru ca marele lider să își pună ordine în documente și să încredințeze cui trebuie ceea ce merita încredințat.
În fine, și dacă ar fi fost altfel, e de presupus că după moartea sa, ca după a oricărui mare om, urmașii să fi recuperat, ordonat și studiat atent documentele lăsate, cu valoare de acum istorică. A pretinde că timp de 23 de ani nimeni nu le-a cercetat, ori a făcut-o, dar nu l-a găsit între ele fix pe cel mai valoros e un afront la adresa inteligenței.

Cu atît mai ciudată e formularea ”document atât de așteptat în ultimii 23 de ani” din anunțul fundației.

Cum atît de așteptat cînd, repetăm, nu a existat vreodată vreo referire la un asemenea document, care, dacă existența lui ar fi fost cunoscută, se cheamă că ar fi devenit un soi de Sf.Graal al dreptei românești, adică supus unor căutări disperate?

În plus, mai apare o neconcordanță gravă: conform lui Ionuț Gherasim, ”Recent am găsit testamentul întâmplător, după două decenii, în timp ce căutam documente scrise de Senior despre creştin-democraţie pentru lansarea unui apel de renaştere, eveniment pe care Fundaţia noastră îl pregătea la Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu”.

33

Numai că evenimentul pomenit de Gherasim a avut loc anul trecut, în luna august.
Vasăzică, fostul deputat țărănist a găsit documentul ÎNAINTE de evenimentul din august anul trecut, dar abia acum vorbește de el?
Ce l-a reținut să facă extraordinarul anunț public timp de aproape 10 luni?

-b-Nu-sta-acasa--Voteaza---b--Rodica-Coposu--Vreau-sa-particip-si-eu-la-aceasta-alegere

Contactată azi de Inpolitics, doamna Rodica Coposu, sora marelui dispărut, recunoaște că nu a știut – nici măcar ea – despre existența unui testament politic al fratelui:

”L-a găsit relativ recent în casa noastră, printre alte documente, domnul Ionuț Gherasim, și ni l-a arătat și nouă. Nu știam despre acest testament, am aflat odată cu el, a venit…ni l-a citit și nouă, vă poate da el mai multe amănunte”.

Cu toate insistențele noastre, doamna Coposu a refuzat orice alte detalii, insistînd să îl contacăm pe Ionuț Gherasim, ceea ce nu am reușit, cu toate eforturile.
Nu și-au amintit de existența unui asemenea document, contactați de Inpolitics, nici reputatul analist Ion Cristoiu, nici fosta țărănistă Norica Nicolai, nici actualul președinte al PNȚCD Aurelian Pavelescu.

Interesant de remarcat, ziua în care documentul ”găsit recent” va fi dat publicității coincide cu ziua de naștere a lui Corneliu Coposu.

Dar mai coincide și cu rostologlirea tot mai pronunțată a unei campanii de unificare a dreptei în fața colosului pesedist; ultimul pe lista celor care solicită asta imperios e deputatul PNL Cezar Preda, brav stîlp al dreptei, am spune: ”Dacă nu o unifică Iohannis, dreapta va fi nimicită în 2020” a profețit el, apocaliptic, la PSNews.

Ar fi trist ca un document real, întocmit de Seniorul Coposu și rămas pînă azi neștiut – în mod inexplicabil – să fie folosit după un sfert de secol în scopul unor manevre politicianiste de anvergură măruntă, în contradicție cu ideile sale.

Ar fi de-a dreptul dramatic, însă, ca, în același scop, să fie folosit un fake, un pseudo-testament politic al marelui lider. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. POATE FI UN TESTAMENT COMPUS DE URMAȘI, DUPĂ IDEILE OLOGRAFE ALE SENIORULUI. DE EXEMPLU- ÎN DOCUMENTUL A SE GASESTE FRAZA ,, ARUNCĂ DOMNULUI GRIJA TA SI EL TE VA HRĂNI.,, ÎN ALT DOCUMENT GASESTE PROPOZITIA ,, NU VA DA ÎN VEAC CLĂTINARE DREPTULUI,, ȘI IATA CUM SI PSALMISTUL A FACUT UN VERSET AL UNUI PSALM. ASASI ACUM. SENIORUL A SCRIS IDEI ÎMPRASTIATE SI URMASII LE-AU ADUNAT. VEZI POEZIILE TALMACITE DE GHEOGHE TOMOZEI, POSTMORTEM, PE MOTIV CA I LE-A DICTAT SOTIEI LUI-DORA. POEZII NESCRISE, CI DICTATE…

  2. PS-ERA VORBA DE POEZIILE DICTATE DE NICHITA STĂNESCU. REGELE FERDINAND 1 SPUNEA CA NU ZIDURILE UNEI SCOLI O DUREAZA, CI SPIRITUL AFLAT INTR-ÎNSA. DECI IDEILE COPOSIENE CONTEAZA, MAI PUTIN PAGINATIA LOR.

  3. […] InPolitics, Bogdan Tiberiu Iacob ţine să-şi exprime unele dubii în privinţa Testamentului lui Coposu, sub […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998