CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tichia de margaritar a lui Preda: vot la 16 ani

0 comentarii / 1377 vizualizări / 14 septembrie 2009

Abia intrat în PE, eurodeputatul Cristian Preda și-a însușit rapid teoria unui confrate danez de la Strasbourg și vine cu o propunere revoluționară: vot la 16 ani pentru români. Adică un sistem care funcționează în doar vreo 4 țări ale lumii plus o insuliță și pe care politicanul pedelist nu îl explică deloc pe blogul propriu, acolo unde lansează năstrușnica idee.

Doar patru popoare votează la această vîrstă

„Un argument puternic în favoarea unei asemenea propuneri este legat de procesul maturizării, care se produce cu siguranță înainte de 18 ani.Pe de altă parte, dacă un tânăr poate munci legal de la 16 ani, de ce n-ar putea el și vota de la aceeași vârstă?” afirmă Preda, pe blogul său, unde propune votul la 16 ani, ceea ce ar însemna, implicit, modificarea Constituției. Ce nu spune pedelistul e faptul că există doar patru țări în lume unde se votează la această vîrstă: Brazilia, Cuba, Austria și Nicaragua, plus insulița Man. Restul statelor lumii au, deocamdată, vot la 18 ani, mai puțin Coreea de Nord, Guyana ori Indonezia (17) și cîteva state cu vot la 21 de ani.

În luna mai a acestui an, europarlamentarul danez Mogens Jensen a supus dezbaterii PE un proiect de coborîre a vîrstei de vot pînă la 16 ani, motivul fiind acela că, potrivit datelor oficiale, în Europa are loc o îmbătrînire vertiginoasă a populației, pe fondul creșterii speranței de viață, ceea ce poate aduce cu sine o eliminare a segmentului tînăr de la luarea deciziilor politico-electorale importante pentru viitorul său. Perfect logică și îndreptățită, propunerea politicianului danez, reprezentant al unei țări cu un foarte ridicat nivel de trai și o speranță de viață pe măsură, nu pare să aibă prea mare legătură cu România, însă.

La noi nu s-a reușit în 20 de ani nici măcar atragerea la vot a alegătorilor din segmentul tînăr existent, darmite să se mai pună problema aducerii în schemă și a puștilor de liceu.

Tinerii români, reprezentați în politică de EBA și Ridzi

Segmentul sub 30 de ani, de altfel, poate fi convins cu mare greutate să mai rămînă în țară, ochii tinerei generații fiind, mai degrabă, ațintiți spre ținuturile căpșunelor.

Dacă am fi malițioși, am spune, bunăoară, că dovada „preocupării” pentru tineret a partidului lui Cristian Preda este inclusiv faptul că organizația de tineret a PDL nici măcare site nu are, fără să mai vorbim de cooptarea membrilor ei în structurile politice, ca și inexistentă. Cu excepția EBA, desigur, ori a Monicăi Ridzi. Singurul moment cînd tinerii contează e la lipit afișe, odată la patru ani. Pînă la a-și pune problema votului la 16 ani, România și ai săi politiceni ar trebui să se gîndească serios la modalitatea păstrării tinerilor între granițe și a stimulării demografiei, ajunsă, la noi, la cele mai joase cote din ultima jumătate de secol. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998