CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Timpul noii Constitutii

0 comentarii / 1711 vizualizări / 6 februarie 2013

De ce acum? De ce nu alta data? De ce pana in septembrie? De ce nu in doi ani? De ce revizuire? De ce nu o noua Constitutie? De ce trebuie precizate dar si restranse atributiile presedintelui? De ce doua Camere si nu una? De ce? De ce? De ce?
Sunt extrem de multe intrebari pe care si le pune cetateanul avizat. Acel cetatean care stie ca o alta Constitutie ii poate schimba viata. In bine sau in rau. Si ca, in cele din urma, tot el va decide, la referendum, daca sa sustina sau nu acest important demers initiat de clasa politica. Unele dintre intrebarile de mai sus au deja un raspuns. Altele inca nu.
Legea fundamentala a Romaniei este, in unele parti ale ei, depasita. S-ar putea spune, chiar, cazuta in desuetudine. Realitatile au luat-o inainte. Noi functionam, de fapt, dupa o Lege fundamentala adoptata la inceputul anilor ’90. Care a fost, apoi, revizuita din initiativa lui Adrian Nastase. In mod conjunctural. Ceea ce nu a fost prea bine. Dublu conjunctural. Trebuiau adoptate norme care sa armonizeze Constitutia noastra cu normele europene. Era obligatoriu. Iar Nastase se pregatea, cu sanse mari de reusita, chiar cu primele sanse, sa devina presedinte al Romaniei. Si atunci a determinat modificari ce, credea el, urmau sa il ajute in timpul mandatului. Cea mai importanta fiind durata. Mandatul de patru ani s-a transformat in mandat de cinci ani.
In plus si inca si mai grav, Curtea Constitutionala, solicitata extrem de frecvent in ultimii ani sa se pronunte, solicitata in exces si din ce in ce mai politizata ca institutie, a introdus, la randul ei, norme constitutionale. Mai intai, sub pretextul acoperirii unor lacune. Limpezirii unor neclaritati. Apoi, mai tarziu, a pervertit norme constitutionale. Si, in fine, si mai tarziu, a venit sa adauge norme.
Asa ca avem, pe de-o parte, o Constitutie in buna masura cazuta in desuetudine, pe de alta parte, o Constitutie facuta si completata de specialisti si adoptata prin mai multe referendumuri si, pe de alta parte, numeroase norme de drept constitutional neasumate de populatie si elaborate de judecatorii CCR, dintre care cei mai multi nu sunt specialisti in drept constitutional.
A sosit, asadar, timpul schimbarii. O Constitutie revizuita nu mai poate astepta. De ce in primul an al unei noi guvernari?
Pentru ca, intotdeuna, deciziile foarte importante, care pot schimba, intr-o directie sau alta, sensul in care se deplaseaza o societate, trebuie facute in primul an al unei guvernari. Pentru ca in primul an exista cea mai puternica stabilitate. Si cel mai mare coeficient de incredere a populatiei fata de majoritatea parlamentara.
Si iata ca nu am putut raspunde, pentru ca nu exista spatiul necesar, decat la prima intrebare dintre multele intrebari care, in mod firesc, sunt puse. Vine, insa, si vremea altor raspunsuri. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998