CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tinta USL si efectul Orban

0 comentarii / 1375 vizualizări / 18 ianuarie 2012

In acest moment, stimulata de demonstratiile din intreaga tara, USL a apasat pe pedala de acceleratie. Partidele din opozitie solicita demisia imediata a primului ministru si formarea unui guvern de tranzitie de 90 de zile, pana la organizarea unor alegeri anticipate. Decalate. Mai intai parlamentarele si apoi localele. Ceea ce inseamna implicit si demisia ori demiterea Presedintelui Romaniei. Daca acest obiectiv va fi dus pana la capat si va primi suficienta sustinere populara, atunci exista o sansa ca, in prima parte a acestui an, Romania sa se schimbe. Dar, pentru a putea anticipa si masura potentialul de schimbare, este necesar, in prealabil, sa intelegem “efectul Ludovic Orban”. De ce a fost el si de catre cine alungat din Piata Universitatii? Ce semnificatie are acest afront?
Un jurnalist deosebit de inspirat, Razvan Dumitrescu, adresandu-se telespectatorilor, i-a intrebat, in urma cu cateva zile, cum procedeaza atunci cand singurul bec din camera s-a ars. Il lasa acolo asa cum e? Sau il inlocuiesc? Daca actuala putere s-a compromis, daca regimul Traian Basescu si-a dat arama pe fata si ceea ce se vede ii dezgusta pe romani, atunci singura reactie fireasca este o schimbare politica. Aducerea, prin urmare, a opozitiei la putere. Cat mai curand. Exista, insa, si o alta solutie?
Reactia fata de Ludovic Orban din Piata Universitatii, dar si alte semnale pe care le primim din orasele tarii in care au loc manifestatii de protest, sugereaza un raspuns afirmativ la intrebarea de mai sus. Cumva ne este indusa o idee strans imbratisata in ultima vreme de presa portocalie si de liderii PDL, conform careia cetatenii s-au saturat nu numai de PDL si de aliatii acestui partid, ci de intreaga clasa politica. Cu alte cuvinte, nici unii, nici altii nu ar fi buni. Acesta ar putea fi primul “efect Orban”. Astfel am putea interpreta gestul alungarii acestuia din Piata Universitatii. Sau pancartele, e adevarat extrem de putine, pe care le-am vazut totusi in unele orase si pe care scrie ca PDL este egal cu USL.
As putea fi ispitit sa cred ca Ludovic Orban a fost confundat cu fratele sau Leonard, fost consilier al Presedintelui Traian Basescu iar acum ministru in Guvernul Boc. Sau sa pornesc de la premiza ca, indeosebi in Piata Universitatii din Bucuresti, au fost infiltrati cativa agenti de influenta ai puterii, care au plantat in cateva orase si pancartele la care m-am referit. Dar nu cred ca asa stau lucrurile.
Si atunci ce cred? Recunoscand ca este vorba doar de o simpla supozitie, imi exprim convingerea ca prioritatea numarul 1 a tuturor miscarilor populare din Romania este – chiar conform lozincilor si scandarilor pe care le vedem si auzim – demisia primului ministru si al Presedintelui si organizarea de anticipate. Pe cale de consecinta, cine ar putea veni peste 3 luni in fata alegatorilor pentru a castiga alegerile? Raspunsul este unul singur: USL. Dar mai exista o prioritate. Pe care trebuie sa o identificam daca citim cu intelepciune multitudinea de mesaje pe care ni le transmit cetatenii. Acestia doresc ca si opozitia sa se reformeze. Sa nu vina la putere asa cum este in acest moment si sa nu guverneze asa cum s-a mai guvernat inainte de calamitatea regimului Traian Basescu.
Si cum s-ar putea schimba lucrurile intr-un interval atat de scurt? Intr-un singur fel. Prin transfuzie. Prin transfuzie de energii dinspre societatea civila catre USL.
Daca nu ma insel, daca inteleg bine “efectul Orban”, atunci cred ca este necesar ca un numar cat mai mare dintre cetatenii care cred ca au ceva de spus sau de facut in folosul Romaniei, in beneficiul democratiei sa se inscrie intr-unul sau altul dintre cele 3 partide USL. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998