CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tradare si inselaciune: manevre de culise la Consiliul National al PSD

0 comentarii / 1901 vizualizări / 14 martie 2010

Adrian Năstase a demonstrat, la Consiliul Național de joi, că rămîne un vulpoi bătrîn al politicii, crescut la școala ”Ion Iliescu”, și care poate răsturna oricînd, în beneficiul propriu, o situație complet defavorabilă. E drept, există și un preț pentru victorii precum cea de joi, iar viitorul apropiat va demonstra cît de mare a fost el, din perspectiva fostului premier dar, mai ales, a partidului.

Răsturnare: miercuri înfrînt, joi învingător
Miercuri seara, Adrian Năstase avea o situație cel puțin delicată, în condițiile în care baronii din teritoriu ai partidului contabilizaseră suficient de multe voturi anti-Năstase, în virtutea râcilor mai vechi, pentru a-l propulsa la șefia Consiliului Național pe Gheorghe Nichita. Așa cum am mai scris, primarul Iașilor nici nu ar fi conceput să lupte contra lui Năstase dacă nu ar fi primit încredințări ferme că are toate șansele. Cum s-a ajuns la înfrîngerea lui, totuși?
Simplu: experimentatul Năstase a știut ce butoane ale orgoliilor trebuie apăsate. În dimineața de joi, el s-a prezentat în fața Comitetului Executiv cu lista gata făcută a șefilor de departamente, iar aceștia au fost votați fără crîcnire. Analizînd cu atenție lista în cauză, putem constata că ea nu prea seamănă deloc cu ce ar trebui să fie, fără a mai vorbi de dimensiunile mai mult decît exagerate ale schemei.

Guvernele din umbră ale PSD
Despre ce este vorba și, mai ales, cum l-a ajutat lista pe Năstase să cîștige? Departamentele tehnice ale PSD sunt, în viziunea liderilor partidului, un soi de guvern din umbră, iar cei care le conduc au, cel puțin teoretic, prima șansă, în cazul revenirii la putere, de a deveni miniștri peste domeniul pe care îl păstoresc. Numai că noua listă a departamentelor nu seamănă cu un guvern, ci cu cel puțin două, avînd 35 de membri bătuți pe muchie. În plus, multe departamente se calcă reciproc pe bătături, cum ar fi ”Politică externă” cu ”Afaceri europene”, ”Politici Economice” cu ”Politici Industriale” sau ”Apărare şi siguranţă naţională” cu ”Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului”.

Dar, principala caracteristică a noii scheme este aceea că e dominată copios de baronii din teritoriu, președinți de organizații și de Consilii Județene. La Consiliul de joi, ne amintim că Ion Iliescu i-a cerut, nervos, lui Nichita să se retragă din cursă pentru că deține și funcția administrativă de primar, și pe cea de președinte de organizație, și pe cea de vicepreședinte național. Foarte corect, dar ce te faci cu baronii care, după Consiliu, au devenit liderii de organizație județeană, șef ide departament central și primar sau președinte de Consiliu Județean? Să pomenim cîteva nume de baroni recompensați, joi, cu funcții de șefi de departamente centrale: Ioan Cindrea (Sibiu), Mircea Dușa (Harghita), Ion Stan (Dîmbovița), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), Nicușor Constantinescu (Constanța), Adrian Duicu (Mehedinți), Bunea Stancu (Brăila), Ion Vasile (Buzău), Tiberiu Marc (Sălaj), Constantin Nicolescu (Argeș), Ioan Dîrzu (Alba), Florin Cazacu (Hunedoara) și exemplele pot continua.

Modelul Boc, multiplicat la greu de PSD
O parte a acestora nu sunt doar lideri de organizații județene, ci, așa cum spuneam, și președinți de Consilii Județene sau primari. Din acest moment, devine destul de greu de înțeles cum vor putea ei să răspundă de activitatea administrativă la nivel de județ, de cea politică, în plan local și, în același timp, de politici centrale, la București. Emil Boc a fost aspru criticat de PSD, pe vremuri, pentru faptul că se ambiționează să fie și primar de Cluj și lider de partid, ceea ce însemna, în viziunea pesediștilor, neglijarea activităților pentru care primise votul cetățenilor. Apăruse și celebrul banc macabru cu cele două curse aeriene, Cluj-București și București-Cluj, ciocnite în aer, ambele conținînd cadavrul lui Boc. La Consiliul Național, însă, PSD a multiplicat, fără remușcări, cazul Boc în două duzini de exemplare.

Pentru ca circul să fie complet trebuie menționată o afirmație a baronului constănțean, Nicușor Constantinescu, potrivit căreia vrea să mute departamentul de Turism și Dezvoltare regională, pe care îl conduce, la Constanța. Explicația manevrei e simplă: pentru a deturna voturile baronilor județeni dinspre Gheorghe Nichita, Năstase le-a fluturat pe la nas perspectiva de a deveni miniștri, primul pas fiind șefia cîte unui departament central, iar aceștia au picat ca muștele. Pentru unii dintre ei (cazul lui Adrian Duicu) trebuie spus că o funcție centrală înseamnă, automat, și garanția că vor deveni curînd titulari ai funcțiilor de lider de organizație, pe care acum le dețin interimar.

Despre trădare și onoare pierdută în PSD
Un apropiat al învinsului lui Nichita a declarat, azi, Inpolitics, sub protecția anonimatului, un lucru foarte interesant: ”După acest Consiliu Național, în PSD s-a accentuat la extrem concepția că nu mai există oameni de cuvînt în partid și că totul, absolut totul, e de vînzare, funcție de ce ”pică”. Susținerea lui Nichita a fost negociată, în amănunt, în zilele dinaintea Consiliului și s-au dat cuvinte de onoare că lucrurile vor rămîne neschimbate. În dimineața de joi, s-a ales praful de tot doar pentru niște amărîte de funcții în plus; de acum, pentru multă vreme, nimeni de la noi nu va mai avea încredere în cuvîntul nimănui, pentru că s-a dovedit că partidul s-a umplut, în ultimii ani, de nevertebrate. Altădată, cuvîntul dat era, totuși, cuvînt…”. Cuvinte spuse la necaz, poate, dar care ar putea conține mult adevăr.

Încă o înfrîngere pentru Mircea Geoană
Adrian Năstase a cîștigat, cum spuneam, pentru că experiența și inteligența l-au învățat ce butoane să apese, iar Mircea Geoană a pierdut, grație trădării propriilor oameni (unii ajunși baroni în mandatul său de lider). Pentru că, se știe, la Consiliul Național fostul președinte a jucat ultima carte, prin promovarea unui apropiat al său, Nichita, în dauna marelui rival Năstase. ”Încă o înfrîngere pe care am încasat-o”, așa sună, se pare, un SMS trimis după votul Consiliului de către un membru al staffului lui Geoană către un coleg de partid și ”scurs” spre aripa învingătoare. Următoarea mare lovitură pe care Geoană o va încasa va fi marți, cînd e aproape certă debarcarea sa de la șefia Senatului. Năstase e învingător, deocamdată, dar nu va avea o viață ușoară, pentru că baronii PSD care au condus partidul în ultimii ani, cu rezultatele dezastruoase binecunoscute, în loc să fie ”descentralizați” la Consiliul Național au fost, dimpotrivă, și mai bine înșurubați. Ce preț va plăti pentru asta PSD, ca partid, vom constata, probabil, curînd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998