CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Traian Basescu pregateste Romania pentru un presedinte independent?

0 comentarii / 1390 vizualizări / 12 decembrie 2013

Președintele a avut aseară o ieșire publică de-a dreptul spectaculoasă, în care a lansat mesaje directe, extrem de dure, altele de-a dreptul contradictorii – dar cu șchepsis – precum și unele voalate, destinate doar anumitor urechi, lăsînd impresia că, per ansamblu, a început să pregătească psihologic România pentru o situație surpriză: un candidat independent la șefia statului.

Dincolo de criticile la adresa recent introdusei superimunități parlamentare, Băsescu a transmis public mesaje interesante legate de viitorul an electoral.
În primul rînd, e limpede efortul președintelui de a dezbina USL, vehiculînd exact mesajul opus, adică necesitatea – din punctul lor de vedere – menținerii USL în forma actuală pînă la alegeri. ”Numai împreună au șanse să reușească” susură președintele, dar are grijă ca, indirect, să transmită exact contrariul.

Astfel, el afirmă că PNL are șanse reale să dea președintele în afara alianței cu PSD, pentru că dreapta însumează mai multe procente în turul doi, deși are rezerve că Antonescu ar fi, realmente, un bun președinte. Mesajul către liberali: ”luați-vă soarta în mîini, dacă sunteți tari, și jucați fără PSD”.
Antonescu ar avea șanse la președinție, mai spune el, păcat că își distruge sistematic imaginea de politician pro-european.
Urmarea? A doua zi Crin bate penibil în retragere în scandalul superimunității, al amnistiei etc și aruncă vina în cîrca PSD. Otrava picurată de Iago în suflet lucrează…

Pe de altă parte, Băsescu afirmă că PDL e un partid mai apropiat de PSD decît de dreapta – cu regretul că se întîmplă așa – sugerînd că social-democrații se pot baza, la o adică, pe sprijinul lui Blaga.

O fi, însă, suficient sprijinul respectiv, încît să-l suplinească pe cel al PNL?

Răspunde tot Băsescu, atunci cînd spune că PDL nu va lua deloc un scor prost la europarlamentare, pentru că ”e un partid care are electoratul lui”.
Un scor bunicel e unul de peste 15%, poate chiar 20%, ceea ce, cuplat cu scorul de aproape 40% al PSD ar rezolva problema președinției.

Nici PDL nu trebuie lăsat, însă, neatins, dovadă mesajul indirect transmis Monicăi Macovei să-și ia tălpășița din partid, dacă vrea să mai conteze în plan politic și moral. Apropierea de un partid care confirmă că președintele a făcut bine cînd i-a spus adio, conform declarațiilor lui Traian însuși, nu poate fi benefică.
E taxat fostul său partid și cînd se exprimă neîncrederea în candidatul Cătălin Predoiu; singurul în care Băsescu ar avea încredere e un marginalizat în PDL, adică Emil Boc.

Nici Forța Civică nu e de viitor, dovadă neîncrederea exprimată în MRU.
Prima consecință a mesajului prezidențial: a doua zi un important membru și susținător financiar al partidului, Iulian Crăciun, demisionează de urgență. Semn că Băsescu nu vorbește în van.
Despre PNȚCD, nicio vorbă.

Cine e de viitor, în schimb? Mișcarea Populară, despre care președintele afirmă că va beneficia de sprijinul său direct, dar strict în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, adică în 2016. Adică zero șanse la prezidențiale.

Să recapitulăm, deci: stînga nu are forța să dea președintele pe cont propriu, USL e o struțo-cămilă, PNL e ispitit să se rupă și să încerce polarizarea dreptei pentru că ar avea șanse la președinție, dar dreapta, luată bob cu bob, mai mult nu există și nici nu are șanse să se redefinească pînă la alegeri. (”Unificarea dreptei e tot mai îndepărtată”).

Ce rămîne în acest caz?

O singură variantă.
Un candidat independent, venind dinspre dreapta, dar fără legătură directă cu partidele care se pretind la această oră de dreapta.
Unul cu suficientă notorietate ca să nu aibă nevoie de cine știe ce popularizare.
Altfel, Băsescu nu ar spune că respectivul candidat nici nu a apărut pînă acum, nici nu momentul, deocamdată să vorbim de el. Și că momentul cel mai bun e după alegerile parlamentare.

Alegerile în cauză au loc în iunie anul viitor, însă, ceea ce înseamnă că, ținînd cont și de interesul scăzut pentru politică al românilor în perioada de concedii, candidatul dreptei va fi lansat și popularizat nu mult înaintea campaniei electorale din toamnă.
E de la sine înțeles că Băsescu ia în calcul un personaj cu multă greutate și popularitate, că pînă află țața Floarea cine e vreun anonim promițător durează mult și bine.

E posibil ca personajul în cauză să fie Mugur Isărescu, ar corespunde perfect profilului sugerat de președinte, mai ales că acum două luni Băsescu s-a întîlnit tete-a-tete cu vicontele Etienne Davignon, preşedintele grupului Bilderberg, prezent la Bucureşti, la invitația BNR, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Clubului de la Roma, unde Isărescu e membru marcant. Vizită la care, se aude prin tîrg, s-ar fi dat clar mesajul ”Isărescu for president”.
Și cînd o spun apăsat băieții aceia, are greutate.
Deocamdată, să o lăsăm în stadiul de speculație și să urmărim, pe mai departe, straniile mișcări de pe scena politică autohtonă. Merită!(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998