CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Traian Igas s-a autodenuntat

0 comentarii / 1487 vizualizări / 16 iulie 2013

Printr-un comunicat cat se poate de oficial, Traian Igas recunoaste faptul ca, sub Guvernul Boc, Ministerul de Interne a fost mandatat sa reprezinte statul roman in negocierile din Kazahstan. Era vorba de o suma de aproape jumatate de miliard de dolari. Nebunia incepe de aici. Din acest punct. De ce a fost necesara mandatarea Ministerului de Interne? Si cum a procedat ministrul de Interne pentru a indeplini insarcinarea data de Guvern? Raspunsul la cele doua intrebari de mai sus delimiteaza o fapta normala si uzuala a unei puteri executive de o fapta infractionala.

In principiu, un cabinet guvernamental poate imputernici orice ministru sa poarte negocieri derivate dintr-un contract care, asa cum s-a intamplat in cazul privatizarii Rompetrol, a fost nu numai validat de Guvern, ci si votat printr-o lege in Parlament, promulgata de presedinte. De la acea lege si de la acea promulgare, deriva ceea ce s-a intamplat in mandatul lui Emil Boc. Practic, statul roman, pentru a facilita relansarea Rompetrol – ceea ce, de altfel, s-a si intamplat – a amanat, cu un numar de ani, plata datoriilor acestei societati catre buget. Urmand ca, la expirarea termenului, sa aiba loc fie efectuarea platii, fie conversia datoriei in actiuni. Intre timp, proprietarii au devenit oamenii de afaceri din Kazahstan. Asa ca, negocierile pentru inchiderea parantezei deschise in trecut urma sa le poarte Guvernul Boc.

Cum aratam, ideea de a desemna un minister in acest scop nu este nici ilegala si nici neobisnuita. Desigur, logic ar fi fost ca negocierile sa fie purtate de ministrul Finantelor sau, la limita, de ministrul Economiei. Nu fac altceva decat sa presupun faptul ca, desemnarea, in acest scop, a Ministerului de Interne a avut si o alta conotatie decat stricta recuperare, intr-o forma sau alta, a unei creante. Este cat se poate de posibil ca la originea acestei decizii sa fi stat incercarea Guvernului Boc de a identifica acte sau operatiuni ilegale, legate de derularea celei de-a doua vanzari a Rompetrol, la capatul careia proprietar majoritat a ajuns KazMunaiGaz. Daca asa stau lucrurile, avem si o prima certitudine. Nu au fost identificate incalcari ale legii.

Supozitia de mai sus este intarita prin urmatoarea delegare, extrem de ciudata. Dupa cum sa stie, domnul Traian Igas are o pregatire extrem de precara. Poate ca acesta este motivul care l-a determinat sa ia o decizie fatala si, dupa opinia generala, ilegala. Si anume, redelgarea acestei insarcinari catre mai multi ofiteri ai serviciului secret al Ministerului de Interne. „Doi si-un Sfert” are menirea de a-i „proteja” pe lucratorii ministerului. Adica de a verifica daca acestia incalca legea, daca ei sunt corupti, daca asupra lor se fac tentative de santaj sau de mituire. Este de la sine inteles, in aceste conditii, ca „Doi si-un Sfert” nu are ce cauta in afara granitelor. Si, cu atat mai putin, nu se poate ocupa, prin lege, de modul in care se deruleaza un contract comercial. Iar a purta negocieri in numele statului roman este pe cat de exclus, pe atat de absurd.

Si totusi, asta s-a intamplat. Cativa spioni, delegati de catre un ministru delegat, au purtat tratative, la cel mai inalt nivel, care vizau o suma uriasa, de aproape jumatate de miliard de dolari.

Acest scandal nu poate sfarsi altfel, acum dupa denuntul lui Igas, decat printr-un dosar penal trimis in instanta. Cu mai multe capete de acuzare. Impotriva mai multor persoane. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998