CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Traian Mondialu’

2 comentarii / 3183 vizualizări / 25 iunie 2017

O veste-bombă ne vine de peste Prut: la congresul nou înființatului Partid al Unității Naționale din Moldova, derulat azi, liderul PMP, Traian Băsescu, înscris în formațiune, a fost ales președinte de onoare. Președinte executiv este Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării și vicelider al Partidului Liberal.

De asemenea, deputatul PMP Constantin Codreanu a devenit prim-vicepreședinte al PUN.

Știrea despre noua combinație politică face turul presei din cele două țări.
Există, însă, și niște ”mici” semne de întrebare.

Spre exemplu, atît legea partidelor din România, cît și cea din Moldova au prevederi identice:
”Art. 8. – Un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice. Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior” se afirmă în legea noastră.
”Art.7 – (2) Un cetăţean al Republicii Moldova nu poate fi simultan membru a două sau mai multe partide politice. Prin aderarea la un alt partid politic, persoana pierde de drept calitatea de membru al partidului al cărui membru a fost anterior” zice și legea moldovenească.

Nu există nicăieri vreun indiciu că interdicția vizează doar teritoriul uneia dintre țări.
În fapt, a fi membru în două partide diferite, în două țări europene diferite e, oricum, o situație generatoare de non-sensuri: ca să alegem doar un exemplu, cum ar fi ca Traian Băsescu să fie membru al PPE cu partidul din România și al ALDE cu cel din Moldova? (În treacăt fie spus, Șălaru chiar a făcut parte din Partidul Liberal, membru al ALDE)

Dar cum ar fi să fie cineva deputat în Moldova și senator în România?
Ori ministru în guvernele ambelor țări?

Legea partidelor din Moldova mai prevede, la art.2 și că ”Organele de conducere, filialele şi structurile partidelor politice trebuie să-şi aibă reşedinţa pe teritoriul aflat sub jurisdicţia Republicii Moldova”. Ca președinte de onoare ales azi, Băsescu va trebui, deci să aibă reședință în Moldova, dar asta nu va fi un impediment pentru un lider ”antrenat” demult în deținerea mai multor locuințe.
În aceeași situație ciudată se găsește și deputatul român Constantin Codreanu, care a fost ales azi prim-vicepreședinte al partidului de peste Prut.

Dacă ar fi existat posibilitatea ca români cu dublă cetățenie să fie membri ai mai multor partide, prima formațiune unde am fi întîlnit asemenea cazuri ar fi fost, desigur, UDMR.
După cum confirmă, însă, pentru Inpolitics, viceliderul deputaților UDMR, Marton Arpad: ”Nu există și nu am cunoștință să fi existat asemenea cazuri la noi, în UDMR, deși, tehnic vorbind, noi nici nu suntem, un partid, ci un ONG. Din cîte știu eu, legea prevede clar că un cetățean care optează pentru un alt partid, pierde automat calitatea de membru al celui anterior”.

De asemenea, o eventuală fuziune a celor două partide, PMP și PUN, nu e posibilă, fie și pentru că în Constituția din Moldova se prevede, la art.41, că ”Activitatea partidelor constituite din cetăţeni străini este interzisă”, ceea ce înseamnă că toți membrii PMP ar trebui să dețină și cetățenia moldovenească.

Reamintim că Traian Băsescu a provocat deja un prim scandal politic în Republica Moldova, după ce a obținut în mod oneros cetățenia țării vecine, iar aceasta i-a fost retrasă de actualul președinte, fiind în derulare un proces în justiție pe acestă temă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE: Situația se complică

Potrivit declarației președintelui executiv Anatol Șălaru, funcția de preşedinte al Partidului Unității Naționale rămâne vacantă până la restabilirea catățeniei Republicii Moldova a lui Traian Băsescu.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Vai di mini si di tini, se miros di javra vini!

  2. Cu atat alcool in cap s-ar putea sa isi piarda simtul ratiunii… daca nu v-a fi arestat in tara lui dodon cel iubitor de limba rusa… vom ajunge sa multumim lui putin in final ca ne scapa de marinarul tulburel si tulburat !
    Oricum este un produs expirat in vest, acum va si si in est …

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998