CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tras pe dreapta in PSD, Ponta se ”refugiaza” in politica externa

2 comentarii / 2211 vizualizări / 16 septembrie 2015

PSD a stabilit luni ziua în care Victor Ponta va avea un succesor statutar la șefia partidului, odată cu congresul din octombrie, o zi în care actualul premier va înghiți în sec, după mai bine de cinci ani de conducere. Marginalizat în partid, Ponta încearcă din răsputeri să se ”scoată” altfel, și anume prin intermediul politicii externe, declanșînd un conflict diplomatic cu Ungaria. O manevră dibace, grație căreia premierul împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc.

În aceeași zi de luni în care PSD închidea, în interior, ”frontul” Ponta, premierul deschidea altul, în exterior, printr-un atac la adresa guvernului ungar. Pe care îl acuza că tratează refugiații sirieni cu bîta, după ce s-a aflat că ungurii vor să construiască o porțiune de gard și la granița cu România, pentru a se proteja de valul de imigranți.
Ulterior, el adăuga că unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”, și că el se alătură liderilor europeni care „sancţionează o atitudine ruşinoasă” a Ungariei, „indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta”.

„Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa, ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii ’30. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni şi, dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin”, a mai spus Ponta.

Ungaria a reacționat prompt și vehement: „Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română”, a subliniat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ponta nu s-a lăsat și a contraatacat, la Antena 3, că ideea Ungariei de a ridica un gard este o „soluţie cinică”, contrară valorilor UE şi, mai mult, nu va duce la rezolvarea problemei de fond. „La asemenea provocare să faci un gard ca în vremea Războiului Rece sau în vremea nazistă, nu rezolvi nimic”, a afirmat el.

În acest moment, conflictul cu Ungaria este în toi și e probabil să ia amploare.

Pentru Ponta, el este mană cerească și e de așteptat să pluseze.

Nu e greu de înțeles de ce.

Atacul lui Ponta a venit imediat după ce, duminică, Ungaria a respins o solicitare a Statelor Unite privind acceptarea de catre UE a imigrantilor, iar Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar, a acuzat Washingtonul ca este responsabil de conflictele care au generat refugiati, oferind ca exemplu gardul ridicat de SUA la frontiera cu Mexicul.

„Statele Unite au construit la frontiera cu Mexicul un gard mai puternic si mai lung decat ar putea construi vreodata Ungaria la granita cu Serbia” a spus Kover.
„In plus, Statele Unite sunt responsabile de haosul care ii impinge pe imigranti acum spre Europa”, a mai adaugat Kover, citat de ziare.com. „Statele Unite nu par sa fie prea solidare cu aliatii europeni in materie de imigratie”, a mai punctat politicianul ungar.

Atacul declanșat de Ponta la guvernul ungar se pliază perfect pe gustul americanilor, reamintind că România e un partener strategic de nădejde, iar premierul ține de înțelegere, spre deosebire de alți lideri politici de la București care o cam scaldă, în frunte cu președintele Iohannis.

Pe de altă parte, poziția sa se pliază și pe cea a cancelariilor occidental-europene: Ungaria a fost criticata pentru masurile luate in legatura cu stoparea fluxurilor de imigranti dinspre Siria si de Gianni Pitella, liderul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor Europeni, care a comparat masurile anti-imigratie luate de Guvernul Ungariei cu perioada nazista, ca și de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a anuntat, conform ziare.com, ca ii va scrie premierului ungar, Viktor Orban, in legatura cu noile legi adoptate in contextul crizei imigratiei.

Nu în ultimul rînd, atacul la Ungaria îi aduce puncte prețioase lui Ponta în rîndul electoratului transilvănean, sau pur și simplu naționalist, cu atît mai mult cu cît în piesă, de partea Ungariei, a intrat și UDMR, care, prin Kelemen Hunor, încearcă să explice utilitatea unui asemenea gard.

Dacă ar fi să intrăm pe tărîmul speculațiilor, am spune că premierul Ponta l-a studiat bine pe legendarul Vladimir Volkoff, fost spion convertit scriitor și autor al unor lucrări de excepție despre manipulare și dezinformare.
Într-una dintre ele, Volkoff relatează manevra prin care agenția internațională de public relations Ruder Finn Global Public Affairs, care a lucrat la începutul anilor 90 pentru Bosnia-Herțegovina și provincia Kosovo, a reușit stigmatizarea sîrbilor în ochii opiniei publice mondiale.
Șmecheria a fost folosirea unei banale relatări din ziarul New York Newsday, potrivit căreia pe teritoriul fostei Iugoslavii, sîrbii țineau musulmanii închiși în lagăre.
Forțînd analogia cu lagărele naziste, Ruder Finn a contactat și sensibilizat imediat mai multe organizații evreiești de mare calibru, precum American Jewish Commitee ori American Jewish Congress, pe care le-au împins să reacționeze.

”Am reușit ca, în opinia publică, sîrbii să coincidă cu naziștii” relata ulterior James Harff, directorul Ruder Finn, care recunoștea, senin, că lagărele sîrbești nu aveau nimic în comun cu cele naziste, dar cui îi mai păsa? Tăvălugul fusese pornit, și a funcționat excepțional.

Nu știm dacă analogia lui Ponta între zidul lui Orban și zidurile, sîrma ghimpată, cîinii polițiști și armele din Europa fascistă a anilor ’30 e intenționată ori ba, dar s-ar putea dovedi extrem de eficientă.

Dincolo de orice manevre, ideea unei Uniuni Europene în care se clădesc ziduri între state contravine flagrant însuși principiului care a dus la nașterea statului european, iar exemplul ungurilor cu zidul făcut de americani la granița cu Mexicul e nefericit: dacă era între California și Nevada, în interiorul SUA era altceva.

În orice caz, e greu de imaginat că Obama ar merge pînă la a se ruga, precum Reagan de Gorbaciov, ”Mr.Orban, tear down this wall!”; poziția guvernului ungar va irita tot mai mult occidentul, drept pentru care atacurile lui Ponta sunt, probabil, percepute favorabil în vest. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Victor orban a fost aspru criticat de cancelariile occidentale, inca de acum o luna si jumatate, cand a anuntat ca va ridica un gard intre Ungaria si Serbia. In buna traditie hei-rupista a tarilor socialiste de odinioara, gardul nu a fost finalizat la vreme, efortul dovedindu-se, deci, inutil. Acum, cand Germania si Austria s-au panicat si au ferecat granitele, Orban s-a speriat ca ramane cu refugiatii pe cap si a ordonat prelungirea zidului si pe sectorul granitei de sud-vest cu Romania. Ponta a reactionat inteligent, comparandu-l cu fascistii de ieri. Oricum era rau vazut de finanta internationala pentru nationalizarea unor banci si alte masuri protectioniste. Ping-pong-ul Romano-Maghiar creste popularitatea lui Ponta, spre disperarea liberalilor si a lui Basescu, ale carui descrieri sumbre, cu musulmani autodetonandu-se la metroul bucuresteanDaca devin ridicole. Daca nu ar fi atat de dramatic ai zice ca e ceva de Stan si Bran. Daca Geografia n-ar fi fost atat de darnica cu Romania si noi am fi fost in locul ungurilor, Va dati seama cum ar fi urlat acum din toti bojocii „bunii si blanzii” nostri vecini?!?…

  2. bti gaseste orice prilej ca sa il apere pe ponta. penibil.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998