CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Trec tiganii trec, canta si petrec

0 comentarii / 1859 vizualizări / 19 septembrie 2010

Multumesc, domnule Presedinte Sarkozy! Ne trimiteti acasa compatriotii sau, raspunzand reprosurilor unui demnitar european, ii trimiteti la Luxemburg. Va sunt recunoscator. Pentru ca aveti grija ca cele doua milioane de tigani romani sa poata sa se reintoarca in patria lor. In Romania. Ii asteptam cu bratele deschise pe tigani.

Vom trai cu ei asa cum am trait sute de ani. De cand Europa “civilizata” a decis sa se spele pe maini de ei, de cand Europa “civilizata” a inceput sa-i persecute si de cand Romania “necivilizata” i-a primit omeneste. Si a trait cu ei bine – mersi mai bine de o jumatate de mileniu. Multumesc, domnule Sarkozy!
Sunt in total circa zece milioane de tigani in lume, conform statisticilor mai mult sau mai putin oficiale. Eu unul am intalnit tigani si i-am si filmat in Myanmar. Fosta Birmania. Traiau pe apa. In loc de carute cu coviltir, aveau barci cu coviltir. Erau la fel de pitoresti. Stiau sa cante frumos. Schimbau creveti contra bere. Autoritatile din Myanmar ii alungasera pe apa. Ii epurasera putin. Se saturasera de ei. La fel cum s-a saturat si domnul Sarkozy. Si, astfel, tiganii din Myanmar au fost deportati in plina mare. Dar supravietuiau. Treceau incet dintr-o insula in alta si cantau.
Ma intreb de ce domnul Sarkozy nu propune, pur si simplu, expulzarea lor din Europa. Direct in marile din Myanmar. Daca ii trimite in Romania, Presedintele Frantei nu a facut nimic. Pentru ca Romania este stat al Uniunii Europene, nu este asa? Iar cele doua milioane de tigani, ca cetateni romani, se bucura de dreptul liber de a circula. De ce nu-i arunca, pur si simplu, in afara Europei? Pe mare, dupa schema Myanmar. Sau daca domnia sa e mai uman, fiindca, de, are educatie, inalte studii facute la Paris si nu ma indoiesc ca a citit celebra lucrare de referinta intitulata “Tiganii”, scrisa de britanicul Angus Fraser, ar putea sa propuna un efort colectiv al Uniunii Europene, prin care sa le fie cumparata o insula la capatul lumii. Unde sa-i deporteze pe toti. Si sa-i inchida intre ape. Sau, pentru tiganii nomazi, sa faca culoare inchise prin Europa de sarma ghimpata. Sa le faca un traseu.
Nu ar fi mai simplu pentru domnul Sarkozy si pentru alti domni, fie ca se cheama Berlusconi, fie ca se cheama altfel si care reprezinta inalta civilizatie si omenie europeana, sa-si bage putin nasul in istorie? Si sa constate ca aceeasi Europa, care s-a spalat pe maini acum sute de ani de tigani incercand sa-i extermine, ar putea acum, cand este lovita de bunastare, sa creeze fondurile necesare pentru a-i ajuta sa-si ridice gradul de civilizatie? Nu ar fi mai echitabil asa? Nu este mult mai complicat si complet neproductiv sa acuze Romania intr-o cauza care este eminamente europeana? Ce isi imagineaza domnul Sarkozy? Ca Romaniei, care si-a dovedit bunacredinta jumatate de mileniu, ii este in continuare suficienta doar bunacredinta? Pentru a ajuta aceasta uriasa comunitate? Nu cumva banii Romaniei nu ajung? Nu cumva ar trebui scosi bani europeni? Nu cumva Europa ar trebui sa-si plateasca odata si odata datoria?
Va multumesc, domnule Sarkozy! Va multumesc ca m-ati incitat. Probabil ati facut acelasi lucru cu zeci de milioane de oameni. Si daca sunt zeci de milioane de oameni carora le-ati provocat aceleasi reactii, atunci probabil situatia tiganilor se va rezolva. Dar nu cum vreti dumneavoastra. Si asa cum trebuie.

P.S. Autorizez orice publicatie din Republica Franceza sa preia, in mod gratuit, textul de mai sus.

Pe site-ul www.sroscas.ro veti putea citi acest mesaj si in limba engleza. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998