CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Trecut si viitor sulfuros

0 comentarii / 1422 vizualizări / 6 iunie 2013

Daca trecutul si viitorul unui om sunt toxice, cum ar putea fi altfel prezentul? Traian Basescu, in diversele roluri pe care le-a jucat inainte de decembrie ’89, a fost, cu certitudine, ofiter acoperit al Securitatii. Este un trecut sulfuros. In viitor, orice persoana atenta observa ca acelasi Traian Basescu se pregateste intens pentru a se relansa politic. Dat fiind tiparul personajului si felul in care actioneaza, si prezentul sau si viitorul sau preiau toxicitatea trecutului. Iar prezentul este cel pe care il descriu mai jos. Tot sulfuros.

Sunt extrem de multe persoane care se intreaba, pe buna dreptate, ce il impiedica, pana la urma, pe Traian Basescu sa-si recunoasca legaturile cu Securitatea. In definitiv au trecut atat de multi ani, incat, pentru noua generatie, care nu a cunoscut in mod direct represiunea, statutul sau ar putea sa-i creeze chiar o aura romantica. Si apoi este mult mai obositor sa minti non-stop, fiind in postura de a te apara, decat sa spui adevarul.

Exista o explicatie. Domnul Traian Basescu a fost silit, de legile in vigoare, sa declare in scris – si nu o data, ci de multe ori – daca a fost sau nu colaborator ale Securitatii, daca a avut sau nu legaturi cu Securitatea. Si, nerecunoscandu-si statutul real, a comis o ilegalitate. De mai multe ori, un fals in declaratii. Dar a si uzat de falsificarea adevarului, indeplinind demnitatile pe care le-a avut in baza unor declaratii neadevarate. Asadar, el persista in minciuna legata de trecutul sau sulfuros, pur si simplu pentru a-si apara libertatea. Pentru ca, atentie, imunitatea conferita de statutul sau prezidential – o imunitate, de altfel, destul de discutabila – nu este infinita.

Prezentul sulfuros, pe care il amintesc in trecere doar, este si el condimentat cu extrem de multe „accidente” dezvaluite, rand pe rand, de presa. Ma gandesc, in primul rand, la derapajele de la alegeri, la gainarii mai mici sau mai mari.

Iar astazi, Traian Basescu isi pregateste un viitor. Care nu ar avea cum sa arate altfel decat trecutul si prezentul. Care este tinta sa? O noua demnitate publica. Atat de puternica, incat sa-i poata prelungi relativa imunitate si sa-l apere de consecintele trecutului sau.

Teoretic nu poate fi exclusa varianta desemnarii sale ca Secretar General NATO. Anul viitor. Numai ca, in aceasta functie, nu s-ar putea califica decat un om politic dotat cu calitatile unui mare diplomat si in niciun caz un personaj care s-a hranit din crearea de disensiuni si antagonisme. Basescu este obligat sa joace la doua capete. Celalalt capat are in vedere reinventarea sa politica.

Cum s-ar putea produce acest miracol dupa o cariera compromisa de presedinte al Romaniei, functie din care, de altfel, a si fost suspendat de doua ori? Pentru a se reinventa pe sine ca politician, el trebuie sa-si reinventeze vehiculul. Adica motorul politic. De aici si ratiunea eforturilor pe care le face pentru a-si construi un nou partid. Dimensiunea scandaloasa a acestui efort este ca el presupune incalcarea legilor tarii si in primul rand a Constitutiei. Presedintele nu are voie sa faca politica partizana si totusi face, iar demnitarul nu are voie sa utilizeze banii si timpul institutiei pe care o conduce in scopuri personale. Si totusi face acest lucru cu ajutorul consilierilor sai. Deturneaza fonduri. De aici toxicitatea viitorului. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998