CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tristele recorduri ale Romaniei

0 comentarii / 1902 vizualizări / 19 februarie 2010

România, ”corabia” noastră în formă de pumn, ocupă mai multe locuri fruntașe în Europa și în lume, la capitole dintre cele mai triste ale vieții sociale, economice și politice.

Campioni la sifilis și accidente rutiere

LOCUL 1. Țara noastă deține dramaticul record de a fi fruntașă în Europa la Hepatită C, cancer de sân, de col uterin și pulmonar, potrivit datelor OMS. Prevalența Hepatitei C este de cel puțin 5% în rândul populației. Tot pe primul loc suntem la mortalitate infantilă, potrivit datelor organizației „Salvați Copiii”, cu o rată de 22,9% față de 5,72% cât este media celorlalte țări din Europa. Mai suntem pe primul loc și la abandon, românii descotorosindu-se de aproape 10.000 de copii, anual. În ultimele două decenii, România a fost liderul incontestabil al țărilor europene cu cei mai mulți bolnavi de TBC. Aproape o treime din numărul total de cazuri înregistrate în Europa se găsesc în România. De asemenea, spitalele românești se află pe primul loc în U.E. la riscul infectării cu germeni mutanți, care nu răspund la tratamente obișnuite. Victime ale acestor infectări au fost, spre exemplu, reputatul critic muzical Iosif Sava și actorul Toni Tecuceanu.

Campionii traficului de carne vie

Tot pe primul loc mai suntem la exportul de prostituție. Datele au fost evidențiate de mai multe organizații din domeniul reducerii riscului îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA și se referă la țara de origine a prostituatelor, cele mai multe imigrante provenind de pe meleagurile noastre înfloritoare. Locul I, îl mai ocupă biata Românie la îmbolnăvirile de sifilis. La capitolul acesta nu avem concurență, suntem singura țară europeană în care încă se mai nasc copii bolnavi de sifilis. Tot pe primul loc suntem la numărul de infestați cu HIV/SIDA, aflați sub tratament, pentru care se cheltuie, aproximativ, 4 milioane de dolari, lunar. Premianți mai suntem și la numărul de accidente rutiere, în țara Mioriței producându-se de 3 ori mai multe accidente de mașină, decât media UE.

”Medaliile” de argint

LOCUL 2. La Evaziune fiscală suntem întrecuți doar de Italia. Oficiul de Statistică al CE ne-a clasat pe locul 2 în UE la capitolul „Creșterea prețurilor producției industriale”. De asemenea, ne-am cocoţat pe locul 2 în Europa la capitolul șomaj în rândul tinerilor. Și tot pe locul 2 stăm, la nivel mondial, după SUA, la capitolul „Infracționalitate on-line”. Până aici e totul minunat!

Obezitate și avorturi pe rupte

LOCUL 3. Deși se autodeclară un popor profund creștin, reuşind să-şi rupă hainele şi picioarele la orice sărbătoare mare, românii sunt pe locul 3 în privința ratei avorturilor, pe locul întâi fiind Marea Britanie, iar pe doi, Franța, conform datelor furnizate de Eurostat, preluate de Daily Mail. Tot pe locul 3 mai suntem în Europa la capitolul obezitate feminină, la cea masculină situându-ne doar pe locul 4. Deocamdată. Conform studiilor, efectuate de Abbot Laboratoires, nu mai puțin de 3,5 milioane de români sunt obezi, o boală ce generează trei sferturi din bolile contemporane.

Stăm excelent la infarcturi

Locul 4 este deținut de țara noastră la capitolul boli cardiovasculare, după Rusia, Bulgaria și Ungaria. Anul trecut am fost pe locul 3 în lume, conform American Heart Asociation. Ca un bonus, probabil, vârsta pacienților care fac infarct a scăzut până aproape de 30 de ani. De vină sunt: alimentația bazată pe grăsimi, sedentarismul, fumatul, neglijenţa și veniturile mici, care le fac unora imposibilă cumpărarea unei rețete.

Într-un clasament al celor mai vulnerabile țări, din punct de vedere financiar, România ocupă îngrijorătorul loc 5, după cum arăta, în urmă cu doi ani un raport furnizat de Agenția de evaluare „Fitch Ratings”. Aceeași poziție mai este deținută de țara noastră și la capitolul „Inflație”. Conform Ziarului Financiar, țara noastră s-ar afla pe loc 6 la deficitul comercial.

Bandiții noștri au speriat Europa

După Jamaica, Nigeria, Irlanda, Vietnam, Polonia, China, Somalia, Pakistan și India, România este pe locul 10 în lume la numărul de bandiți încarcerați în închisorile din Marea Britanie. De asemenea, conform unor estimări făcute de Transparency Internațional, România era percepută, la sfârșitul anului trecut, drept cea mai coruptă țară din Europa. Într-un top realizat recent de revista irlandeza International Living privind calitatea vieții, România ocupă locul 53, alături de Republica Moldova, Republica Dominicană și Insulele Cayman. Sunt luate în calcul date privind prețurile, infrastructura, sistemul de sănătate, cultura, petrecerea timpului liber și performanțele economice.

Mame minore românce cât în Mauritania sau Tobago

Mai suntem pe penultimul loc în Europa, în ceea ce privește libertatea presei și pe locul 50, la nivel mondial. În România este mare și numărul de mame adolescente, ceea ce ne plasează pe locul 68 în lume, alături de state precum Mauritania, Trinidad, Tobago sau Vietnam. Raportul Global Gender Gap a evidențiat la sfârșitul anului trecut că la mia de locuitori există anual câte 35 de mame cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.
Cum era de așteptat, nici speranța de viață nu este prea mare în România. La capitolul acesta suntem pe locul 73 în lume cu o speranță de viață de 72,5 ani. Asta în timp ce în SUA speranța de viață a urcat la 78 de ani, iar în Hong Kong trece de 80 de ani.
Pe ultimul loc în lume ne aflăm la numărul de “noi locuri de muncă”, dar și la capitolul “taxe ce trebuie plătite de firme”. Conform specialiștilor Băncii Mondiale, în România sunt necesare 202 ore pe an pentru achitarea acestora. Dacă le adăugăm și pe cele petrecute în trafic, probabil că se ajunge la câteva săptămâni bune!
CE situează România pe ultimul loc în Europa în privința “analfabetismului funcțional”, constatându-se că mai mult de jumătate dintre tinerii în vârstă de 15 ani nu sunt capabili să citească și să înțeleagă un text. (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998