CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tudor Chirila – semne de intrare in politica?

12 comentarii / 4672 vizualizări / 12 aprilie 2019

Solistul Tudor Chirilă face o dezvăluire interesantă într-un interviu acordat Pro Tv, care ar putea arunca într-o nouă lumină viitorul său profesional, eventual pe modelul Sonny Bono, fostul cîntăreț ajuns politician.
Mai exact, Chirilă nu vorbește despre muzica sa ori despre viitoarele concerte, cu despre măsurile care ar trebui luate pentru reformarea sistemului de învățămînt. El afirmă că știe cu precizie ce ar avea de făcut dacă ar fi numit ministru al educației:
”Există un instrument la Comisia Europeană care îţi permite să auditezi pe bani europeni şi locali sistemul de învăţământ. Poţi lua experţi europeni şi timp de 6 luni ți se auditează sistemul. Aş cere consultare externă a sistemului ca să spună ce nu merge. Știm în linii mari unde sunt probleme. Se plâng elevii, părinţii, aproape toţi profesorii. Odată cu ce nu merge apar şi soluţiile. Cred. Aşa pare foarte simplu”.

Încă mai stranie, însă, e altă afirmație a cîntărețului:

”Eu am început să studiez modelul finlandez. Am făcut o vizită în Finlanda de 5 zile pe costuri proprii și cu ajutorul Ambasadei Finlandei. Vreau să înțeleg de ce un sistem bun merge şi ce ar trebui la noi ca să nu mai vorbesc în necunoştinţă de cauză. Finlandezii spun așa: noi nu ne putem bate foarte mult cu universitățile de renume și cu acest model al asiaticilor care vede doar competiție. Care inhibă pasiunea. Una dintre propozițiile importante din modelul finlandez este ”replacing ambition with passion” – adică ”înlocuiește ambiția cu pasiunea, frate”. Finlanda nu și-a propus să facă savanți. Orice țară va da savanți. Uită-te la România, cu un sistem educațional care e în groapă, tot avem olimpici. Eu te întreb: Ăla care trebuie să construiască țara asta, ăla care nu are parte de şcolile vocaţionale ca să înveţe un meşteşug, o tâmplărie, ceva, profesionist. Oamenii ăia care construiesc o țară, până la urmă ce faci cu ei? Cum îi pregăteşti?”.

Că un cetățean, fie el și solist pop/actor, e preocupat de chestiuni precum învățămîntul, nu ar fi ceva ieșit din comun. De aici, însă, și pînă la demara stagii de documentare în străinătate privind reforma sistemului de învățămînt, e cale foarte lungă. În plus, e ciudată și susținerea, inclusiv financiară, acordată de ambasada Finlandei unui personaj care nu prea nici în clin, nici în mînecă, vorba aia, cu domeniul educației și al învățămîntului. De ce nu a spriinit într-un asemenea demers un cadru universitar, spre exemplu?

Astfel că se ridică întrebarea firească: se pregătește juratul de la Vocea României să îmbrățișeze o carieră politică? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Le va fredona votanților „Nu am chef azi, n-am chef de nimic!”

 2. „El se jura ca nu fura, dar l-au prins cu ranta-n gura.”

 3. Oricum sper ca vizita lui in tara aia să îl ajute să vadă drumul drept în viața! Iarba stropita cu DTT face rau la creeer!

 4. Ieftiniți votca. Pilangiul are buget redus

 5. Tudore, lasa politica si tine-te de cantat, ca acolo esti bun!Chestia asta cu „modelul finlandez” e o prostie la care vor renunta , in curand, si finlandezii!Nu e nevoie nici de audit pentru invatamantul de la noi, ci de curaj politic!Trebuie renuntat la scolile care nu produc decat analfabeti, la asa-zisele licee tehnologice si la fabricile de diplome universitare, precum SNSPA, „Spiru Haret”, ori universitatile de pe la Suceava si Targoviste..Nu e nevoie de invatamant obligatoriu de 10 ani (sau 15 , dupa unii), ci de maximum 8 ani!Cine vrea sa invete meserie sa mearga la scoli de meserii in regim dual, fiindca pentru sters la fund babe in Italia si carat cu carca in Anglia nu e nevoie de scoala!Din pacate, acum scoala este mai degraba pentru ca unii sa aiba locuri de munca platite bine, nu ca sa fie educata tanara generatie…Exceptiile confirma regula!

  • Felicitari pentru comentariu!

 6. Probabil vreun frate de iarbă, de la ambasada Finlandei, l-a sponsorizat. E plin prin ambasade, media pro-occidentala și societatea „înaltă”, de ei!

 7. „Trăiască” solistii, jurnalistii, prezentatorii tv si vedetele tv…Va da-ti seama cine a ajuns sa faca politica in Romania…S-ar invartii in groapa marii politicieni din perioada inteebelica daca ar vedea cine ne conduc in zilele noastre..Pacat ca sunt si acum oameni buni care ar putea face lucruri cu adevărat minunate daca ar fi lasati sa conduca..Dar noi alegem vedetele tv..Vorba aceea:
  asa popor, asa conducatori…

  • Cum ai făcut ca să-ți apară poza, bre?!

 8. Ăsta dacă s-a luat la bătaie cu trecătorii de pe stradă, își închipuie că este cel mai tare din parcare.
  Până-n 1989, învățământul românesc a scos elite. La propriu! După una mie nouă sute 89, toată lumea se pricepe la…sport și politică, n-așa?!

 9. Pe Chirilă ăsta, îl cunosc mai mult ca SCANDALAGIU. Ce gen muzical are ăsta în repertoriu, oameni buni?

 10. As dori implicarea lui tudor chirila in politica sustinut de un partid , cum ar fi USR sau Plus, e o voce puetrnica si noua , l-as vota cu mult drag ca presedinte L-as indemna la mai mult autocontrol , diplomatia este arta omului politic de calitate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998