CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tudor Octavian solicita cenzura in puscarie

1 comentariu / 3514 vizualizări / 24 noiembrie 2014

Sambata seara, la Romania TV, postul patronat de Sebastian Ghita, prietenul lui Victor Ponta, impreuna cu care sarbatoreste infrangerea la Dubai, un domn a sustinut teza introducerii cenzurii in puscarii. Acest domn se numeste Tudor Octavian. El crede, si si-a prezentat si argumentele in acest sens, ca detinutii nu ar avea dreptul sa scrie carti. Ci doar oamenii aflati in libertate. Si nu toti. Ci doar alesii. Sugerand, evident, ca el, Tudor Octavian, s-ar numara printre acestia. Daca ar fi sa facem un sondaj de opinie, am aflat ca 99 la suta dintre cetatenii Romaniei nu au auzit vreodata despre scriitorul, acum senior bine, purtand numele de Tudor Octavian. Iar cei care au auzit, il cunosc dintr-o alta sursa. De la revista Flacara, de dinainte de 1989, unde semna reportaje mobilizatoare sub conceptul “cabinetul de lucru al lui Nicolae Ceausescu este intreaga tara”.
Si de ce nu ar avea dreptul detinutii, conform teoriei lansate de Tudor Octavian, sa scrie carti? In primul rand, spune el, ca oamenii aflati dupa gratii nu pot in acelasi timp sa scrie si sa gandeasca. In al doilea rand, acestia sunt condamnati pentru faradelegi. De ce ar avea ei dreptul sa scrie, iar unii dintre cei care scriu sa isi reduca astfel, cu 30 de zile, anii de inchisoare? In definitiv, vorbim despre niste personaje care, in conceptia domnului Tudor Octavian, ar trebui chiar incinerati.
Iar daca asa stau lucrurile, ma gandesc ca nu ar fi rau sa ii ofer acestui domn doua detalii. Unul este ca, in intreaga lume civilizata, oamenii de dupa gratii sunt stimulati sa faca diverse activitati, altele decat de a se da cu capul de zabrele. Sa munceasca, cei care pot, cu bratele, cei care au o specializare, sa incerce sa realizeze ceva conform acelei specializari, cei care stiu sa picteze, sa picteze, cei care doresc sa scrie, sa scrie. Nu este, asadar, vorba de o inventie romaneasca. Daca domnul Tudor Octavian vrea sa intoarca Romania in Evul Mediu, prin intermediul Romaniei TV, nu are decat sa incerce. Tentativa va fi insa sortita esecului. Pur si simplu ca este in contrasens cu lumea civilizata. Al doilea detaliu este, insa, mai relevant si ar putea fi socant pentru pripeala de care a dat dovada Tudor Octavian.
In inchisorile Romaniei, sunt fel de fel de oameni. Eu ma voi referi, in ceea ce urmeaza, la o anumita categorie. La cei care ar putea sa scrie carti si chiar asta fac. Traieste dupa gratii academicianul Gheorghe Mencinicopschi, doctor docent, considerat unul dintre cei mai mari specialisti nutritionisti din Romania. Ar savarsi acesta un pacat daca ar scrie o lucrare stiintifica? Poate ca da. Dar doar in capul domnului Tudor Octavian. Adrian Nastase, care a suferit doua condamnari, a fost nu numai prim-ministru al Romaniei, ci si sef al diplomatiei acestei tari. A savarsit el vreo faradelege consacrandu-si o parte din timpul petrecut in inchisoare unor lucrari stiintifice, care deja sunt de referinta? Poate ca da. Dar doar in capul domnului Tudor Octavian. Profesorul universitar doctor Florentin Scaletchi, un om care a fost condamnat la moarte de regimul comunist, pentru una dintre cele mai indraznete operatiuni de protest, a ajuns si el dupa gratii. Sub comunisti. A fost de doua ori dus pentru a fi executat si de doua ori s-a renuntat la executarea sa. Nu a avut dreptul sa scrie nicio carte pana la caderea lui Ceausescu. Sub regimul Basescu, pentru ca a fost unul dintre principalii sai critici, conducand cea mai importanta organizatie de aparare a drepturilor omului, i s-a inscenat un proces astfel incat, din nou, el a devenit un detinut politic. A scris in aceste conditii doua carti exceptionale pe care Tudor Octavian nu le-a citit. Si pentru care nu a primit vreo reducere de pedeapsa. Iar cartile nu sunt tiparite pe banii penitenciarelor, asa cum crede Tudor Octavian, fara a avea niciun fel de documentare in acest sens, ci, intotdeauna, pe banii autorilor.
Oare Victor Babiuc, care a fost ministru al Justitiei, unul dintre reputatii avocati ai tarii, ar avea si el dreptul sa scrie o lucrare stiintifica in domeniu? Sau nu? Sau doar Tudor Octavian poate fi specialist in drept? Oare Decebal Traian Remes, de doua ori ministru al Romaniei, ar putea sa scrie o lucrare stiintifica despre finante? Sau nu? Sau doar Tudor Octavian ar avea acest drept? Celebrul fotbalist Gica Popescu are sau nu are dreptul sa scrie o carte despre acest sport indragit? Sau nu? Sau si despre fotbal, singura semnatura permisa ar fi cea a “cunoscutului” scriitor Tudor Octavian?
Ma opresc aici cu o lista care poate continua mult si bine. Conform, iata, unei opini lansate de un personaj intepenit si imbatranit urat intr-un studio al Romaniei TV, detinutii Romaniei, oamenii privati de libertate, se lafaie in lux si li se permite, chiar in mod excesiv, dreptul de a scrie. Nu cumva, daca sta mai bine sa se gandeasca Tudor Octavian, detinutilor ar trebui sa li se ia si dreptul de a citi? Nu m-as mira sa aud si o asemenea ineptie. Pana in 1989 s-a intamplat si asta. Era epoca in care Tudor Octavian practica, spune el, jurnalismul. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Si Cerventes a scris carti in inchisoare. I le va cenzura sau chiar desfiinta Tudor asta a lui Octavian. TO e o fiinta anosta, mereu acra in emisiuni TV. Basist notoriu si anticomunist din oportunism. Un fel de Monica Tatoiu masculin. Pe scurt, jigodie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998