CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

TVR, la ora inmormintării: ”Mediocrul” Paunescu nu a fost poet, ci ”versificator”

0 comentarii / 1528 vizualizări / 7 noiembrie 2010

Exact la ora cînd Adrian Păunescu se pregătea pentru întîlnirea cu pămîntul, la TVR se transmitea în direct, azi, o emisiune în care poetul era făcut praf și pulbere, cu largul concurs al unuia dintre adversarii săi cunoscuți, calitate pentru care a și fost invitat, de altfel, la postul public.

Concret, emisiunea ”Ultima ediție”, de azi, a TVR, l-a avut în studio pe eseistul Andrei Cornea, un intelectual plasat în mod clar într-o tabără adversă lui Păunescu, și care l-a tocat mărunt, inclusiv prin lipirea etichetei de poet mediocru pe care nici Eugen Barbu nu îndrăznise să i-o pună, în celebra sa campanie anti-Păunescu din ”Săptămîna”.

Cornea și-a manifestat deschis, între altele, satisfacția pentru modul în care Traian Băsescu s-a dus îmbrăcat la catafalcul poetului, în pulover bleu, sugerînd că președintele a vrut să dea un mesaj de distanțare față de marele dispărut: ”măcar s-a afișat în pulover și nu în haină, ceea ce poate reprezenta un mic bemol pus la cheie”. El și-a exprimat, de asemenea, indignarea că artistul a fost depus la Ateneul Român, spunînd că guvernul ar fi trebuit să aibă un cuvînt în această chestiune, pentru că ”Ateneul nu aparține oricui, nu e o instituție privată și eu cred că s-a depășit o limită și nu e bine ca tineretul să vadă asemenea lucruri”.

Cornea a continuat, în aceeași notă, desființîndu-l din punct de vedere literar pe artist: ”El era un poet mediocru, avea un geniu însă, un geniu histrionic, malefic, de manipulator de mase, el a instituit cultul conducătorului, a insuflat acestui cult o mistică și un delir naționalist care a prins, a devenit o mistică-surogat într-o țară în care totul era surogat. Pentru că erau niște adolescenți cărora el le insufla acest delir și rezultatul era că ei creșteau cu șovinismul, naționalismul și reducționismul mintal al omului nou…”. Cornea a mai spus că poetul a fost un privilegiat și după 1990, evocînd cariera sa politică în PSM și PSD.

”Pe vremea aia, să nu uităm, singurul om care mai vorbea la televiziune în afară de Ceaușescu era Păunescu. Mă revolt cînd aud că se spune că a fost și un patriot, iar în revista Flacăra promova tot felul de impostori care descopereau perpetuum mobile sau panacee…Și Stalin făcea din cînd în cînd lucruri bune, îi considerăm, acum, pe toți eroi naționali?”. ”În ce țară trăim, dacă s-a ajuns ca Păunescu să fie comparat cu Eminescu?” s-a întrebat, Cornea, retoric. ”Pentru foarte multă lume, poezia sa simplă, elementară și sentimantală, cu tentă patriotică, a lui Adrian Păunescu, e singura poezie pe care o pot înțelege. Pe Nichita Stănescu sau pe Ileana Mălăncioiu nu îl înțeleg, dar pe Păunescu îl înțeleg. Era un foarte bun versificator, dar asta nu înseamnă că ești poet și sunt mulți oameni care nu fac distincția asta” a conchis eseistul. Cît despre eșecul său la alegerile uninominale din 2008, la Senat, Cornea a declarat, sec, în finalul emisiunii, ”ar fi trebuit să moară întîi și după aia să candideze” (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998