CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

TVR – o aminare cu implicatii politice adinci

0 comentarii / 1632 vizualizări / 27 iunie 2012

Evenimente ciudate s-au întîmplat ieri în parlament, prea puțin disecate din cauza scandalului Năstase, care a acoperit aproape totul. Ne referim la incapacitatea numirii noului șef al TVR, în paralel cu păstrarea udemeristului de la radio, două manevre care ar putea releva tensiuni în creștere în interiorul USL.

Se știe deja, parlamentul a votat ieri, în ședință comună, noul Consiliu de Administrație al TVR, în ciuda unui abuz incalificabil al noii puteri, prin care reprezentanții PDL au fost eliminați, în disprețul legii, din componența acestuia. Faptul că și PDL a practicat acest stil nu reprezintă o scuză, un abuz nu se justifică cu altul.
Cu adevărat straniu e faptul că, după ce s-a votat fără probleme CA-ul, o parte dintre reprezentanții PSD au părăsit brusc sala, lăsînd ședința fără cvorum, ceea ce a dus la imposibilitatea numirii noului președinte-director general, post pentru care fusese propus Claudiu Săftoiu, de la PNL. Din acest moment, șansele ca Săftoiu să ajungă șef al TVR înainte de alegeri sunt mai mult teoretice, respectiv o eventuală sesiune extraordinară la care să se discute și acest subiect.

Că TVR revenise, la împărțeala noii puteri, liberalilor, nu era o noutate, la fel cum se știa că Radioul revenise social-democraților. Cel mult, putea fi o enigmă disponibilitatea PSD de a ceda televiziunea.
Spre surprinderea multor observatori, însă, parlamentul a adoptat raportul de activitate pe 2010 și 2011 ale Radioului, ceea ce înseamnă că președintele Demeter Andras își păstrează cel puțin pînă în iunie 2013 postul, în dauna lui Ovidiu Miculescu, dat ca sigur viitor președinte al instituției, din partea PSD.
Ceva a intervenit, iată, în culise, iar UDMR își păstrează, stupefiant, omul, deși acesta nu e vreo somitate în domeniu, mai degrabă un personaj controversat, arestat cîndva pentru acțiuni anti-românești, și nici nu a excelat la șefia Radioului public.

În schimb, Elwis Săftoiu e umilit și lăsat cu buzele umflate, iar TVR se alege cu o situație stranie, în care are și un CA, și un director general interimar numiți de parlament, deși unul e, în principiu, soluție de avarie în absența celuilalt.

Analizînd la rece, se pare că asistăm la o interesantă apropiere de culise între PSD și UDMR, dublată de o depărtare de PNL.
Nu e singurul element în sprijinul acestui scenariu, să ne amintim de recentele dezvăluiri făcute de liberali, prin intermediul MApN, privind ”coloneliada” operată de uneperistul Gabriel Oprea, o lovitură dură la adresa fostul șef al ministerului, care tocmai se îndreaptă vertiginos către o reapropiere, chiar fuziune, cu fostul său partid, PSD. Or, atacurile la Oprea nu prea convin PSD, dacă ne amintim și cazul recent al deputatului Ion Stan, lăsat fără sprijin politic după o serie de dezvăluiri grele despre afaceri necurate ale lui Oprea & comp din industria de armament.

De remarcat, totodată, lipsa de susținere manifestată, în general, de liberali față de fostul premier Năstase, fără a mai vorbi de informații din teritoriu, care vorbesc de scandaluri pe bandă rulantă la constituirea de consilii locale și județene și la împărțirea funcțiilor de vicelideri ai structurilor amintite.
De ce s-ar apropia PSD de UDMR și UNPR, în paralel cu răcirea relației cu PNL, nu e greu de estimat: e posibil ca, în alegerile din toamnă, PSD să obțină un număr suficient de mare de parlamentari pentru a nu mai avea nevoie decît de UDMR pentru a guverna, în locul mai incomozilor parteneri liberali.
Cum nici PNL nu e vreo fecioară naivă în ale politicii, e limpede că în perioada următoare s-ar putea să asistăm la conturarea unui eventual plan de rezervă al liberalilor.
Foarte probabil, după congresul PDL. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998