CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

TVR si ”evreul” Petre Roman

0 comentarii / 5769 vizualizări / 3 mai 2011

Fostul premier Petre Roman s-a trezit cu o surpriză neașteptată din partea postului public de televiziune, după ce, în debutul unei emisiuni la care a participat, s-a ales cu eticheta de evreu lipită pe față de către moderator. Și asta nu a fost tot.

Prezent, duminică, la emisiunea ”Dănutz SRL”, de la TVR, liberalul Petre Roman nici nu visa cum avea să sune prezentarea făcută de moderatorul Dan Bittman la intrarea în platou: ”profesor universitar”, ”vorbitor de cinci limbi”, ”de religie catolică și evreiască”.
Luat vizibil prin surprindere, Roman a crezut că scapă doar cu asta, dar s-a trezit imediat confruntat cu prezentarea de către moderator a numelui real al tatălui, Ernest Neulander, în loc de Valter Roman, ceea ce a dus la prima tentativă de protest, delicat, a politicianului: ”Eu nu am spus niciodată asta…”. ”Părinții nu ni-i alegem” l-a consolat, prompt, Bittman, ceea ce a dus la o reacție și mai vehementă a lui Roman ”nu înțeleg ce spuneți acolo”, pentru ca, imediat, să vină un nou atac al lui Bittman: ”tatăl dumneavoastră a fost lider comunist”.
Este, fără îndoială, prima dată cînd Roman este confruntat frontal, într-o emisiune televizată, cu eticheta de evreu, pe care el nu și-a însușit-o niciodată oficial. Într-o declarație dată Q Magazine acum doi ani, Mioara Roman relata că fostul ei soț nu știa, nici măcar el, dacă e sau nu evreu: „Pe la inceputul anilor ‘90, Petre a dat un interviu la CNN in care, intrebat fiind despre prezumtiva sa origine evreiasca, a raspuns cu o franchete desavarsita ca nu are habar. Ca si alte persoane, auzise si el ca tatal sau, Walter Neulander, ar fi avut origini pe undeva prin Boemia, cu ceva sange evreiesc in vine, dar niciodata nu a avut dovezi clare in acest sens. Doar vorbe, soptite pe la colturi. In plus, Petre a aratat ca a fi evreu presupune o asumare clara a originii, religiei si chiar a unei stari de spirit, ceea ce nu era cazul sau. Petre era ortodox, avea o mama catolica spanioloaica si niciun mozaic in tot neamul. De fapt, Petre nu stie nici pana in ziua de azi daca el chiar are sange de evreu sau nu” .

Dincolo de asta, e mai mult decît straniu, trebuie spus, felul în care moderatorul TVR a ținut să puncteze atît de clar, încă din startul emisiunii, care e statutul etnic al invitatului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998