CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

TVR – un dezastru platit regeste: 58 de milioane salariul mediu

0 comentarii / 2184 vizualizări / 23 aprilie 2012

Televiziunea Română a ajuns să dețină cîteva recorduri contradictorii, a căror cauză comună este jaful managerial, de-a lungul ultimilor 6-7 ani, cu spatele bine asigurat de factorul politic. Evident, costurile acestei uriașe găuri negre a României sunt acoperite de contribuabilul român.

La ultima ședință a Consiliului de Administrație al TVR s-au pus pe masă, pentru prima dată după multă vreme, datele cutremurătoare ale unui dezastru financiar produs în regimul Băsescu. Odată cu dezbaterea și aprobarea proiectului de buget pe anul în curs, s-au oferit și informațiile oficiale legate de banii topiți de instituție.

Concret, salariul mediu în televiziune, al treilea mare datornic din țară, cu peste 113 milioane de euro gaură financiară în acest moment, este de 5.800 RON, adică 58.000.000 de lei vechi, numărul total de angajați fiind de 3370, o cifră absolut halucinantă.

Spre comparație, cea mai mare companie media din Europa, RTL Group, care deţine 45 de canale de televiziune și 32 de canale radio în 11 țări ale continentului, are ceva mai mult de 9000 de angajați, adică doar de trei ori mai mult decît TVR. Anual, în TVR sunt angajați cca.300 de oameni noi, adică tot atît cît angajează BBC, cea mai mare companie de televiziune din toate timpurile.
Din nefericire, nici măcar cheltuielile enorme nu pot aduce TVR performanță: principalul canal, TVR 1, se zbate din punct de vedere al audiențelor, pe locurile 7-8 în topuri, surclasat pînă și de Kanal D ori Antena 3, care e, totuși, doar un post de nișă, cea a știrilor.
Cît despre restul exagerat de numeroaselor canale ale televiziunii publice, să spunem doar că sunt imposibil de evaluat, întrucît singurele posturi măsurate de firma de profil sunt TVR 1 și 2. Motivul invocat în fața membrilor CA de către președintele Alexandru Lăzescu este dorința de a economisi banii care ar fi cheltuiți cu plata abonamentului la firma care măsoară audiențele.
În urma disputelor aprinse de la ședința amintită, s-a luat decizia unei frecții la piciorul de lemn, adică o reducere a salariilor cu cca.4% și o reevaluare a angajaților, în locul unor necesare disponibilizări masive.
Pe ce se bazează actuala conducere a TVR ca să supraviețuiască, în absența măsurilor de reformă, a declarat-o în ședința amintită reprezentantul PDL în CA, Paul Botez: ”Ne place sau nu ne place, noi, dinăuntrul acestei instituţii, nu putem să ne rezolvăm problema de fond, avem nevoie de un ajutor exterior, care va fi acela, pentru a ne rezolva această problemă”.
Întrebat ce înseamnă ajutor din exterior, Botez a răspuns, sec: ”Modificări legislative, modificări la nivelul Guvernului şamd”.
Altfel spus, se va apela, din nou, la buzunarul contribuabilului jupuit de guvern cu zeci de taxe și impozite pentru ca în cea mai catastrofală instituție de stat să se plătească un salariu mediu de cca. 1500 de euro. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998