CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

U.E. pune Estul Europei la zid: ”Cerealele lor sunt bune doar pentru animale”

14 comentarii / 9219 vizualizări / 6 mai 2023

Un acord încheiat în urmă cu doar o săptămână în urmă între C.E. și statele din est pentru stoparea importurilor de cereale ucrainene se destramă deja și, odată cu acesta, unitatea blocului în sprijinirea Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei, scrie Politico. Iar un uriaș măr al discordiei este acuzația Bruxellesului că cerealele produse în țări precum Polonia, România, Slovacia, Bulgaria ori Ungaria nu sunt bune pentru consum uman, ci doar animale, astfel că degeaba se lamentează că cerealele ucrainene merg în locul lor în statele sărace ale lumii.

Acordul din 28 aprilie a avut în esență două elemente: primul a fost o interdicție temporară a importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, care ar permite un răgaz pentru grupul de cinci țări din Est – Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România – de a-și exporta produsele proprii, scrie Politico.
Al doilea a fost de a facilita tranzitul produselor ucrainene pe teritoriul celor cinci țări, permițând transporturilor să continue în țări terțe, în special cele din Sudul Global, care s-au confruntat cu întreruperi ale aprovizionării și cu foamete în creștere, ca urmare a invaziei Rusiei de anul trecut și a blocării principalei rute de export a Ucrainei la Marea Neagră.

Polonia a fost vîrf de lance în a face apeluri de distribuire a cerealelor est-europene sub formă de ajutor umanitar: ”Putem coopera și cu agențiile ONU, putem coopera cu Programul Alimentar Mondial (PAM)”, a declarat ambasadorul Varșoviei în UE, Andrzej Sadoś, pentru Politico.

Există o singură problemă cu această idee, răspund oficialii UE: milioanele de tone de cereale stocate în depozitele din regiune sunt improprii pentru consumul uman.

„Argumentele conform cărora ar fi bune pentru ajutor alimentar ar trebui luate cu mari rezerve”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Politico. „Le-ai putea numi chiar perfide.”

O analiză internă efectuată de Comisie a constatat că cea mai mare parte a stocurilor din Est e potrivită doar ca hrană pentru animale – și nu pentru livrarea către Programul Alimentar Mondial, care cumpără de obicei grâu de înaltă calitate pentru morărit și îl livrează ca ajutor alimentar sub formă de făină.
„Majoritatea cerealelor disponibile pentru export în cele 5 state membre sunt cereale furajere, care nu prezintă interes pentru PAM”, se arată în documentul văzut de Politico. „În plus, trebuie să fim atenți în acțiunile noastre politice, pentru a evita să fim acuzați că dorim să exportăm cereale de calitate furajeră în țările care au nevoie”.

PAM nu cumpără de obicei porumb, din care aproximativ 8,7 milioane de tone sunt deținute în cele cinci țări din estul UE, a mai arătat analiza. De asemenea, semințele de rapiță și de floarea soarelui nu erau cumpărate în mod normal de PAM, se arată în document. Un purtător de cuvânt al PAM a refuzat să comenteze.

Oficialul Comisiei a precizat că speculatorii de mărfuri care au căutat să profite de pe urma creșterii prețurilor la alimente care a urmat invaziei Rusiei din februarie 2024 nu ar trebui să se aștepte să fie despăgubiți în detrimentul contribuabililor europeni.

„Acesta este riscul tranzacției. Și acestea nu sunt practici pentru care ar trebui acordat sprijin european”, a spus oficialul.

O analiză a ONU de anul trecut susține acest argument, sugerând că invazia rusă a dus la „speculații excesive” pe piețele de mărfuri, comercianții pariînd că întreruperile rutelor de aprovizionare la Marea Neagră ar duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor globale la cereale.

De asemenea, vineri au apărut îngrijorări că acordul, vechi de o săptămână, de interzicere a importurilor, dar de permitere a tranzitului prin statele din estul UE, nu a funcționat așa cum s-a prevăzut. Un oficial ucrainean și un diplomat UE au declarat pentru Politico.eu că oficialii români opresc transporturile de cereale ucrainene în portul Constanța de la Marea Neagră, invocând o nouă normă a UE care interzice depozitarea pe teritoriul țării.
O sursă românească bine informată a negat însă că transporturile în tranzit au fost oprite. „Tranzitul merge bine. Și nu este o problemă”, a mai spus sursa. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Care este numele ‘oficialului Comisiei’ cu asemenea declaratii?
  Sau semneaza anonim?

 2. Vraji de Buftea. Un prost scrie la ziar bazat pe o sursa Antonima. Alti fraeri se grabesc sa citeze cea scris prostu si sa anunte ca Acordu va fi desfintat. Pai grîul romanesc hraneste Europa de sute de ani si acu sau trezit ca nu mai e bun pt piine? Sictir cu jurnalismu vostru de cacao

  • si fericit de aceasta stare cretina.

 3. ?

 4. da, sunt bune pentru animale. animalele din occident, alea bipede. de care sper sa ne scape rusii, ca noi nu suntem in stare

 5. Iar noi mâncăm animale din UE. Carne românească, nema, in nici un hipermarket sau abator. Toate mezelurile ”românesti” sunt fabricate cu carne din UE. CRIS-TIM – scrie pe eticheta, carne din UE. Până si salamul de Sibiu, e cu carne din UE. Culmea ca toti acesti asa-zisi ”producători” se laudă cu ”gustul românesc autentic”.

 6. E fotografie trucata sau satansitii au facut ca si porumbul sa aiba culorile steagului Gay ?!

 7. Asta fac penibilii platiti de noi la comisia europeana isi denigreaza statele membre si pune interesele cetatenii din afara EU in fata intereselor cetatenilor EU. Trebuie sa se duca acasa sa vina altui de astia ne-am lamurit.

 8. Vai de capul lor ,tot ce este românesc și produs cu materie primă din România sunt nu bune,foarte bune .. să consume ratații ăștia de la Bruxelles cereale din Ucraina până le iasă pe nas..ce o putut ei să zică,asta mai degrabă este o fustrare la măsurile luate de țările din jurul României privind importul cerealelor Ucrainene.. să fac ceva pe Bruxelles.

  • Am mai auzit una pe youtube: statele astea de mâna a șasea sunt „încurajate” în special de guvernul american să nu-și producă propria hrană pentru a o importa folosind astfel dolari americani și menținând supremația în lume a monedei americane. Acum e normal că producția agricolă a estului Europei nu e bună de consum și doar cerealele imoortate pe dolari americani sunt conforme. E din ce în ce mai evident că trebuie să scăpăm de mut și să alegem unul mai patriot in fruntea statului.

 9. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 10. Sursele anonime sunt elucubrații ale unor jurnaliști de 2 bani. Dacă e oficial, are un nume și vorbește oficial. Dacă nu, este invenția unei țațe cu pretenții de reporter.

 11. Bine face Bruxellesul că îi plesnește pe speculanții alimentari. Importurile din Ucraina le-au tăiat macaroana.

 12. Romania a fost și este tara care a alimentat cu grâne Europa,asta până când a început războiul dintre ucraineni și ruși.Acum (mu) UE le face jocul parșiv al Ucrainei pentru ai ajuta să-și vândă cerealele.State că Polonia, Ungaria,Bulgaria și România trebuie să facă front comun pentru a stopa aceasta,,invazie,,a grnelor ucrainiei.
  Statele enumerate mai sus ar trebui să oblige Ucraina să TRANZITIZE Obligatoriu teritoriul statelor implicate ,fără drept de ale comercializa pe teritoriul lor.Sa le ia UE.sa le consume ei

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998