CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Uciderea spionului turc – ce stiu serviciile si nu ne spun?

2 comentarii / 5423 vizualizări / 17 februarie 2015

O știre aproape trecută cu vederea, zilele trecute, sună cam așa: un fost şef al unei agenţii de spionaj din Turcia a fost găsit mort într-un parc din Bucureşti, anchetatorii suspectând că bărbatul, implicat cîndva într-o lovitură de stat la Ankara, s-ar fi sinucis.

În fapt, e vorba de un fost colonel turc, Eser Şahan, în vârstă de 66 de ani, găsit mort pe o bancă, zilele trecute, în parcul Moghioroș din București. Alături de cadavrul său s-a găsit o armă de foc.
Mediafax relatează că Eser Şahan locuia în România de zece ani și că ăn urmă cu trei ani, el solicitase azil politic în țara noastră.

E posibil, desigur, ca bărbatul să se fi sinucis, conform ipotezei oficiale, deși nimeni nu a auzit vreun foc de armă.

În afara acesteia, însă, nu rămîne decît crima, sau, și mai corect, varianta asasinatului.

Cine este, însă, Șahan?

Vom explica, pe scurt: în 1996, în Turcia a devenit premier un lider de calibru, Necmettin Erbakan, cu viziuni departe de ceea ce s-ar numi democrație și modernizare a țării. Antioccidental și antisemit, deopotrivă, Erbakan viza mai degrabă la propășirea islamului, la unitate între țările musulmane și la eliminarea caracterului laic al statului turc. Drumul Turciei devenise periculos, astfel că armata, garantul democrației în țara lui Baiazid, a făcut tot posibilul să-l înlăture pe Erbakan de la putere, în 1997, printr-o mișcare destul de asemănătoare cu o lovitură de stat militară.
Scopul a fost atins, dar aparențele democratice trebuiau salvate, astfel că aproape optzeci de militari au fost judecați pentru complot.
La acea vreme, Eser Şahan era şeful Serviciului de informaţii al Forţelor navale turce și a fost puternic implicat în evenimente, conform Daily Sabah.
El a trebuit să părăsească ulterior Turcia, nu doar din cauza procesului, dar și a faptului că, în anii care au urmat, pînă azi, de fapt, statul a fost condus de politicieni alăptați la sînul aceluiași extremist Erbakan, în frunte cu actualul președinte Recep Erdogan, fost premier timp de 11 ani. Între Erbakan și Erdogan există o relație, am putea spune, de tip Gheorghiu-Dej – Ceaușescu, actualul președinte călcînd apăsat pe urmele mentorului său.

Armata turcă, autoarea debarcării lui Erbakan, este a două, ca mărime, a NATO și se află, de multă vreme, sub influența americanilor; e de altfel, singura forță care a blocat, decenii de-a rîndul, alunecarea Turciei spre talibanizare, după modelul Iranului ori al altor state musulmane.
E de la sine înțeles că Eser Șahan nu se putea refugia și stabili într-o Românie partener strategic a Washingtonului fără acordul americanilor, sau chiar sub protecția lor. Aici, el și-a refăcut viața, și-a clădit o familie, căsătorindu-se cu o româncă, făcînd copii și așteptînd, poate, vremuri mai bune în țara de baștină.
De ce s-ar fi sinucis el, după atîția ani de la evenimentele în care a fost implicat e greu de înțeles.
Spaima de condamnare s-a diluat considerabil odată ce judecarea celor 77 de înalți ofițeri sus pomeniți a fost, ea însăși, tărăgănată, nefiind nici azi finalizată; niciunul dintre acuzați nu se află, oricum, în prezent, după gratii, în Turcia.

Dacă, dimpotrivă, el a fost executat, înseamnă că cineva a vrut să dea un semnal extrem de puternic, prin uciderea unui aliat american, într-o țară extrem de apropiată de americani și sub nasul unor servicii secrete bine controlate de aceiași americani.
Cine și de ce?
Liniștea nefirească lăsat de autoritățile de la noi să se aștearnă peste un caz, totuși, extrem de spectaculos, e un indiciu că treaba e mai groasă decît pare.
Ce știu serviciile de la noi și nu spun, în legătură cu acest caz? (B.T.I.)

 

foto: Daily Sabah

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. cumva rusii?

  2. Eu am mai spus-o aici, iata si confirmarea din interiorul serviciilor secrete romanesti:

    Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta este deosebit de importanta vizavi de conflictul din Ucraina si dorintele expansioniste ale tarului de la Kremlin. Daca la granita cu Ucraina, Romania si Polonia sunt clar de partea UE si NATO, Ungaria, prin Viktor Orban s-a aratat a fi pro-Rusia. Cu toate ca si Ungaria e tara membra NATO si membra UE. Orban face un joc periculos, dar, conform analistilor politici europeni, ar fi gata sa se alature Rusiei in cazul unui razboi pan-european, din dorinta de a reface vechiul imperiu.

    Din aceasta perspectiva, a redobandirii unor teritorii de catre Ungaria (chiar si fara Austria), momentul este decisiv, implicand o serie de intelegeri intre Orban si Putin. Ungaria mizeaza pe forta militara a Rusiei, iar Rusia mizeaza pe un pilon geo-strategic, o Ungarie care ar putea rupe Europa in doua, ar fragmenta-o si ar da oportunitati de control teritorial asupra Ucrainei, dar si asupra Moldovei, României si Bulgariei, implinind visul lui Putin de a domina zona Marii Negre. In acest scenariu, care acum pare de neconceput, Romania ar urma sa fie divizata intre Ungaria si Rusia, iar estul Ucrainiei, Moldova si Bulgaria sa intre sub dominatia Kremlinului in acea zona pe care Putin o denumeste Novoia Rassia (priect anuntat inca din 2008). Acest teritoriu, culmea, a fost agreat de Angela Merkel in urma cu trei ani, conform dezvaluirilor din presa occidentala. Daca se creeaza NR, atunci Germania are asigurarea ca Putin nu doreste mai mult, o EuRussia, sau chia mai rau, o EurAsia.

    Din informatii culese de SRI, asupra carora Ziuanews a fost informata de anumite surse apropiate serviciilor, s-a intensificat miscarea subterana a separatistilor si autonomistilor din Tinutul Secuiesc, ca si legaturile acestora cu Garda Maghiara, care are o activitate crescuta in HarCov, cu segmente in Mures, Arad, Oradea si Satu Mare. In urma evenimentelor politice si judiciare de la Bucuresti, mai putina lume a dat atentie acestor manifestari. Apoi, chiar SRI a fost destructurat, demisia lui Maior fiind foarte importanta, dar si decredibilizarea interimarului Florian Coldea. Ca atare, SRI a dat mai mult atentie evenimentelor de la Bucuresti decat celor care se intampla in tara mai ales cu miscarea subversiva din Harghita si Covasna. La momentul oportun, impreuna cu Garda Maghiara si cu Jobbik, simultan cu amenintarea Rusiei, ar urma evenimente sangeroase in Tinutul Secuiesc, menite sa destabilizeze Romania, dupa scenariul separatistilor din Ucraina. Tinutul Sercuiesc va „sparge” Romania in doua (de la jumatatea teritoriului), asa cum Ungaria va rupe Europa in doua.

    Planul prezentat de analistii externi ar fi ca Rusia sa-si extinda influenta pe cel putin jumatate din Europa de est, pe care teritorii, mai apoi, sa le anexeze, in vreme ce Ungaria isi va redobandi teritoriile revendicate din Romania, din vestul Ucrainei si de la sud de Dunare. Scenariul pare de-a dreptul apocaliptic, dar, spun sursele media, greu de crezut atata vreme cat NATO detine baze importante in Romania si controleaza, practic, prin flota, o mare parte din Marea Neagra. Aceleasi surse afirma, insa, ca n-ar fi exclus ca in urma presiunii militare rusesti, NATO si UE sa cedeze prin tratative aceste teritorii, iar Romania sa fie tradata inca o data de catre Occident.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998