CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR anunta ca rastoarna caruta

0 comentarii / 1592 vizualizări / 30 mai 2011

Este pus la cale un nou ultimatum UDMR. In chiar ziua in care, in Romania, are loc una din rarele vizite oficiale de care avem parte. Vizita premierului Berlusconi. Iar ultimatumul este legat, fireste, tot de Legea minoritatilor. Pe care PD-L se codeste sa o scoata. Ca de fiecare data, si acum este valabil rationamentul conform caruia daca UDMR paraseste coalitia, Guvernul cade. Dupa care, si statutul domnului Traian Basescu devine nesigur. Dar, tot ca de fiecare data, e firesc sa ne punem intrebarea daca UDMR vorbeste serios.
E clar ca PD-L s-a angajat, in mod oficial, sa faca tot ce poate, utilizand masina majoritatii parlamentare pentru a scoate Legea minoritatilor. O lege solicitata de multi ani de catre UDMR. Aparent, acest act normativ s-a impotmolit atunci cand a venit vorba despre predarea in limba materna, respectiv in limba maghiara, a doua discipline. Istoria si geografia. La fel de evident este ca PD-L ar avea posibilitatea sa se tina de cuvant. Deblocand atat Legea minoritatilor, cat si relatiile din interiorul coalitiei cu UDMR, care tind sa inghete. De ce nu o face?
Tinutul Secuiesc incurca la maximum relatiile din coalitie. Autonomia sa teritoriala, transformarea sa intr-o enclava a Romaniei si apoi intr-un stat de sine statator, este principalul obiectiv al unei parti destul de importante a maghiarilor din Romania. Presiunea propriului electorat este atat de mare, incat UDMR face, din aceasta perspectiva, concesii care sunt la limita incalcarii Constitutiei. Pe de alta parte, tot UDMR incearca sa tempereze avantul extremistilor maghiari. Aceasta actiune nu a fost, insa, suficient de puternica pentru a impiedica initiativa lui Laszlo Tokes de a deschide o reprezentanta a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Ca si cand Tinutul Secuiesc ar fi un stat. Sau o euroregiune. Strans cu usa de catre opinia publica si de catre opozitie, ministrul de Externe, Teodor Baconschi a fost silit, macar de fatada, sa reactioneze. Diplomatia romaneasca a protestat oficial. Dar presedintele si garantul Constitutiei noastre nu a reactionat. Si nici primul ministru. PD-L a tacut chitic. Ceea ce nu inseamna, totusi, ca nu exista o reactie. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998