CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR arunca in aer localele: dublarea sectiilor de vot sau aminare pentru vara viitoare

3 comentarii / 2300 vizualizări / 29 iulie 2020

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, aruncă pur și simplu în aer alegerile locale, declarații șocante fiind făcute de el, azi, pentru RFI. Mai precis, Hunor afirmă că scrutinul programat pentru 27 septembrie nu trebuie amânat, pentru că asta ar însemna reprogramarea lui vara viitoare, și are și soluția necesară derulării în bune condiții a alegerilor. Una explozivă.

”Eu cred că în ziua alegerilor, prin dublarea secțiilor de votare, se poate reduce riscul de îmbolnăvire și asta ar fi soluția pentru ziua alegerilor” spune liderul UDMR.

Ce ar presupune asta?

La ultimele alegeri locale, în România au funcționat cca.18.600 de secții de votare, ceea ce ar însemna ca numărul acestora, în varianta UDMR, să sară de 35.000. Costurile localelor din 2016, susținute de la bugetul de stat, au fost de cca.350 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că în septembrie anul acesta, ținînd cont și de inflație, dar mai ales de condițiile speciale impuse de pandemie secțiilor de vot, (asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, a marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la vot a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile, adică grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare etc) costul alegerilor ar bate lejer, cel mai probabil, peste 200 de milioane de euro.
Dublarea secțiilor ar conduce, de asemenea, la un număr imens de oameni implicați în organizare, numai operatori pe calculator fiind necesari cca.45.000, ceea ce va crea premisele pentru cel mai mare val de infectări din actuala pandemie.

Declarațiile șocante ale lui Kelemen Hunor nu se opresc aici, însă, el susținînd că anularea scrutinului din 27 septembrie ar duce la amînarea alegerilor pînă la vara viitoare:

”Cu amânarea alegerilor nu vom rezolva absolut nimic, vom crea alte probleme. În acest moment, eu nu cred că amânarea alegerilor ar fi o soluție bună pentru autoritățile locale, ci ar amâna doar până când, până unde, până anul viitor? Și ce se va rezolva? Rămân autoritățile locale cu primari și consilieri locali, care nu au mandatul reînnoit, nu au legitimitatea necesară pentru a munci(…)Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor în mai, în iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. Pentru că nu cunoaștem foarte-foarte multe încă despre acest virus, nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta valul doi, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarna care ne așteaptă, o iarnă oricum dificilă. Deci din acest punct de vedere, nici științific nu poți să aduci argumente că va fi mai bine peste jumătate de an, peste un an, peste cât timp, din păcate”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Alegerile se organizeaza de catre guvernul aflat in exercitiul puterii executive. Trebuie sa fii chiar prost ca sa casti gura la ceea ce spune ceata lui Pitzigoy, alde Pesediceanu sau slugile lor din parlament ori din presa.

    • Tot trebuie să mai urmărim știrile. Dacă pune pesedeaua de moțiune, ne fute guvernul SRI cât ai clipi.

  2. Mie mi se pare chiar o cretinatate ca în perioada asta(daca este adevarata evolutia virusului) să organizezi alegeri locale.Si nu atat pentru pandemie ci pentru haosul careva urma prin neglijarea de către administratorii publici a treburilor cetății datorita campaniei electorale) și apoi printr-o perioadă lungă de adaptare a noilor aleși.E ca și cum ai schimba căpitanul vasului în plină furtuna!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998