CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR il ia peste picior pe Iohannis: ”Guten tag, dle.presedinte”

1 comentariu / 2140 vizualizări / 12 mai 2020

Partidul etnicilor maghiari ironizează formulă folosită recent de șeful statului, ”Jó napot kivánok, PSD!” (Ziua bună, PSD) afirmînd, printr-un deputat, că acesta a dat un exemplu de urmat privind folosirea saluturilor în mai multe limbi în mediile oficiale.

Deputatul Antal Istvan afirmă, astfel, într-o declarație parlamentară:
”Ludovic al XIV-lea o saluta pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe strălucitoarea domnişoară de La Valličre. Salutul, ca şi cea mai simplă şi importantă formă de politeţe, în general, se învaţă acasă, bineînţeles, în acei şapte ani pomeniţi mult. Cei care provin dintr-o zonă geografică unde trăiesc mai multe etnii ştiu că este frumos să-ţi saluţi prietenul sau o altă persoană apropiată în limba lui maternă, iar el, tot din politeţe, va saluta în limba ta.
Din acest şir de logică se poate trage concluzia că într-un mediu oficial, de când ţara noastră este membră cu drepturi depline a UE, se poate folosi un salut ca formă de curtoazie şi în altă limbă considerată oficială în UE. Folosirea salutului în altă limbă nu încalcă art. 13 din Constituţia României, referitor la limba oficială. În acest sens, populaţia României, recent, a primit o încurajare promiţătoare chiar de la preşedintele României, de la tribuna Preşedinţiei. Jó napot kivánok! Şi… Guten Tag, domnule preşedinte!” mai spune, sarcastic, deputatul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Gutuie-n rad!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998