CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR joaca periculos

0 comentarii / 1253 vizualizări / 26 februarie 2011

La capatul acestei saptamani, UDMR va decide. In stilul caracteristic al acestui partid. Respectiv va lua o decizie care nu va fi definitiva. In continuare, partidele politice vor astepta alte si alte decizii UDMR. Strict politic vorbind, jocul UDMR este pe cat de logic, pe atat de productiv.
Din punct de vedere moral, am indoieli ca UDMR actioneaza in favoarea natiunii romane sau macar in favoarea comunitatii maghiare. Dar politica nu face intotdeauna casa buna cu morala.
UDMR poate decide sa ramana alaturi de PD-L. Exista cateva argumente care alimenteaza o asemenea supozitie. Primul si cel mai important este ca, de la PD-L, UDMR a obtinut cele mai multe avantaje. Daca nu pentru comunitatea maghiara, in orice caz pentru liderii partidului. Din aceasta perspectiva, algoritmul politic a actionat din plin in favoarea grupurilor legitime de interese UDMR atat la nivel central, cat si la nivel local. In al doilea rand, atat UDMR, cat si PD-L fac parte din grupul politic european popular. Cumva, ei sunt facuti buchet si din exteriorul tarii. Daca UDMR decide sa ramana alaturi de PD-L, decizia va fi doar pana in apropierea anului 2012. Deci va fi o alianta conjuncturala. Ceea ce inseamna ca, in aceasta varianta, UDMR isi lasa deschisa larg poarta iesirii din alianta aflata la guvernare.
Daca, dimpotriva, UDMR decide sa sara in tabara actualei opozitii, nu are cum sa faca acest gest decat pe termen lung. Isi va asuma, prin urmare, drepturi si obligatii pentru urmatorii zece ani. Ceea ce nu este usor pentru un partid care, de regula, isi tine cuvantul. Dincolo de faptul ca nici PSD, nici PNL nu fac parte si nu au de gand sa faca parte din familia popularilor europeni, UDMR mai are de infruntat o problema majora daca intra in aceasta alianta. Ea se numeste PRM. UDMR a declarat raspicat, si nu o data, ca va refuza intotdeauna sa faca parte dintr-o alianta in care se afla si PRM. Cum va putea depasi acum acest handicap nu numai politic, ci si psihologic? Dupa opinia mea, alianta pe care tocmai o incheie PRM cu PSD devine o bariera de netrecut pentru UDMR.

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998