CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR, la un pas de debarcarea de la putere

0 comentarii / 1921 vizualizări / 26 februarie 2010

Următorul pas politic major pe care îl pregătește formațiunea lui Emil Boc este aruncarea peste bord a UDMR, în cîteva săptămîni, iar semnalele în acest sens sunt tot mai acute.

Statutul minorităților, un lux politic pe care PDL nu și-l permite
La parafarea înțelegerii politice cu PDL pentru formarea noii majorități, pe lîngă portofoliile și restul funcțiilor importante solicitate, UDMR a pus o condiție de fier: adoptarea legii privind statutul minorităților, blocată de trei ani la Camera Deputaților după ce a fost respinsă de Senat. Nu doar că această lege trebuie adoptată, dar UDMR a cerut răspicat, prin vocile liderilor săi, începînd cu Marko Belo, ca adoptarea să aibă loc în această sesiune parlamentară, deci pînă în iunie. PDL s-a făcut că acceptă, pentru că avea nevoie ca de aer de voturile UDMR pentru a trece guvernul Boc. Dar oamenii lui Băsescu știu foarte bine că votarea statutului minorităților este o bombă electorală cu ceas care nu trebuie sub nicio formă să explodeze în mîinile lor. Cu atît mai mult cu cît PSD e pe cale să piardă și cît mai avea din Transilvania, grație felului în care au fost alegerile la congres, iar momentul trebuie speculat. Cel mai probabil, cucerirea Transilvaniei se va încerca prin UNPR-ul lui Gabriel Oprea, despre care aqrăgeam mai demult atenția că are aceleași inițiale cu fostul PUNR, principalul partid ardelenesc de după revoluție, azi dispărut.

De ce miniștrii UDMR cer anchete ale Corpului de Control în ministerele proprii
Pentru a scăpa de ghiuleaua numită statutul minorităților există o singură variantă: debarasarea de UDMR din guvern. Contragreutatea va veni de la parlamentarii PSD și PNL dezertori, achizițiile urmînd să aibă loc pînă cînd PDL își va acoperi gaura pe care o va produce plecarea UDMR. Momentul respectiv nu e departe, grupul independenților umflîndu-se vertiginos. Pe de altă parte, relațiile PDL-UDMR se răcesc vertiginos. În ministerele păstorite de UDMR, începînd cu cel al Culturii, s-a recurs, din informațiile Inpolitics, la solicitarea, de către miniștrii în exercițiu, a unor anchete ale Corpului de Control al premierului. Miza este punerea în dificultate a oamenilor mai vechi ai PDL din ministerele respective, care au făcut destule matrapazlîcuri înaintea venirii șefilor maghiari.

Maimuța lui Paleologu, pe ușile pedeliștilor de la Cultură
Pentru că nu lipsesc nici picanteriile, articole de ziar care cuprind relatarea celebrului urinat pe maimuță al fostului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, au fost decupate de mîini misterioase și lipite pe ușile reprezentanților PDL din ministerul Culturii, în bătaie de joc. De cealaltă parte, nici democrat-liberalii nu stau cu mîinile în sîn și fac tot posibilul să șicaneze și să blocheze activitățile secretarilor de stat ai UDMR din ministerele pedeliste, adică ale Agriculturii, Economiei, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Externe, Educaţiei şi Comunicaţiilor, precum și din secretariatul de stat din Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Nici oamenii din structurile atribuite UDMR, precum Garda Financiară, Garda de Mediu şi Administraţia Naţională „Apele Române”, Departamentul pentru Afaceri Europene, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor nu se simt mai bine, ei simțind, tot mai tare, presiunea colegilor pedeliști. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998