CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR – promisiune solemna: Autonomia se va obtine, chiar daca se va schimba Constitutia

5 comentarii / 3755 vizualizări / 29 aprilie 2020

Atacul de azi al lui Klaus Iohannis la așa zisa vînzare a Ardealului a reușit să inflameze și mai tare spiritele pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Senatorul Tánczos Barna a anunțat, astfel, azi, în Parlament, că autonomia, respinsă de senatori, va veni mai devreme sau mai tîrziu, chiar dacă va fi necesară modificarea Constituției pentru asta.

Vorbind, astfel, în plen, la dezbaterea legii privind autonomia Ținutului Secuiesc, Barna a declarat că

”Va veni momentul, când vom avea președinte de stat, președinți de partide politice, politicieni și formatori de opinie care nu vor mai veni cu interpretări halucinante, cu dezinformări tendențioase fără fond și nu vor folosi această temă extrem de sensibilă în luptele politice meschine dintre partide!

Va veni cu siguranță momentul, când membrii președintele României nu va mai face declarații nedemne de instituția prezidențială, și va veni momentul când un diplomat de carieră cu peste 30 de experiență nu va mai spune neadevăruri de la microfonul Senatului, și nu va nega evidența, că în Europa există o multitudine de forme de autonomie regională și teritorială, și va veni momentul când nu vom mai auzi cuvântul „niciodată” de 10 ori în aceeași propoziție. Și nu ni se va explica că în România nu poate să funcționeze ceva ce funcționează perfect în alte, peste 10 state europene, pentru că va veni momentul când membrii Parlamentului României vor fi destul de curajoși să ia o decizie istorică pentru viitorul comun al maghiarilor și al românilor din România.

Acest răspuns corect va veni. Mai devreme sau mai târziu, dar va veni. Va veni pe căi democratice, în parlament, prin modificarea legislației și de ce nu, și dacă trebuie, a Constituției” a conchis senatorul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Sa aduca macar un secui sa semneze. Ei au disparut de peste 200 de ani fiind asimilati de unguri. In rest , mizeria obisnuita din partea unor cetateni romani de etnie maghiara care nici nu se considera romani. Cei care au fost cinstiti au plecat din tara, asistatiibau ramas si fac valuri.

 2. Să moară mă-sa lu Țanțoș ăsta, dar tupeu mai are! Treceți pe viagra mă ca unguroaicele voastre mănâncă p… ca pe kurtos kolacs!

 3. Stiti ce-i mai trist?! Cei mai virulenti antiromani sunt chiar romanii maghiarizati…urmariti curba demografica maghiara, de la 1920 incoace, chiar numele lor spun asta, pe langa practicile istorice, deja, recunoscute…Ca secuii sunt de acord sa fie numiti maghiari, la gramada cu ceangaii (romani catolicizati fortat de magiari) si-si neaga identitatea si istoria glorioasa, e treaba lor…si a politicienilor UDMR, preocupati numai de zarva si de intretinere a unui conflict fabricat tot de ei…eu tot sper ca scoala, pe bune, va rezolva si problema asta

 4. Nu AUTONOMIE ci INDEPENDENTA !
  Rapid !
  Granite, sirma ghimpata, fisie, graniceri, pctf-uri, vize !!!
  Sa-i aprovizioneze cine o vrea prin pod aerian !!!

 5. Vad ca vorbiti de ceangai. Sunt maghiari la origine, asa cum zic chiar românii:
  1.„Dicţionar enciclopedic ilustrat. Dicţionar istoric şi geografic universal”, apărut în 1931:
  „Ceangăi, locuitori din mai multe comune din jud. Bacău şi Roman. Maghiari de origine şi catolici, emigraţi probabil prin secolul XIII din Transilvania în Moldova. Ei au avut un episcopat la Bacău înffinţat în vremea lui Alexandru cel Bun (1401). Astăzi bisericile lor ţin de episcopatul din Iaşi.”
  (I.A. Candrea, Gheorghe Adamescu – „Dicţionar enciclopedic ilustrat. Dicţionar istoric şi geografic universal”, Bucureşti, Editura Cartea Românească S.A., 1931, pag. 1567)

  2. „Fiindcă ungurii au rămas neclintiţi în legea lor papistăşească, şi-au păstrat şi limba ţării lor: dar ei înţeleg cu toţii şi limba moldovenească.”
  (Dimitrie Cantemir – “Descrierea Moldovei”, Editura Litera Internaţional, Chişinău, 2001, pag. 171)

  3. „Locuitorii judeţului Bacău sunt, cea mai mare parte, Români. Găsim încă, printre sătenii agricultori, şi vechi coloni de origină maghiară, păstrând până acum limba lor şi religiunea catolică. Apoi, ca mai în toate judeţele ţărei, se află, printre locuitorii statornici, Evrei, Armeni şi Ţigani. Populaţiunea română se compune din Moldoveni, băştinaşi ai locului, şi din Mocani, veniţi mai de curând din Ardeal. Fiecare din aceste ramure îşi păstrează caracterele sale etnice, în aşa grad, că sunt sate întregi de sute de familii de Ciangăi, cari nu ştiu încă un cuvânt româneşte, spre exemplu în: Faraoani, Cleja etc.”
  (George Ioan Lahovari, „Marele dicţionar geografic al României”, volumul I, Editura Stabilimentului Grafic J. V. Socec, 1898, pag. 178)

  4.„Populaţiunea ungurească stabilă în Moldova care se bucură de drepturile cetăţeneşti numără 50-60 000 suflete. Strămoşii Ciangăilor au alcătuit nişte colonii militare, aduse de Coroana ungară în Moldova pentru paza graniţei Regatului şi aşezate chiar pe graniţă, alcătuită de râul Siretiu.”
  (Radu Rosetti – “Despre unguri şi episcopiile catolice din Moldova”, Analele Academiei Române, Institutul de Arte Grafice „Carol Göbl”, Bucureşti, 1905, pag. 247)

  5.”În regiunile moldoveneşti dintre vechea graniţă cu Ardealul şi Prut se află actualmente peste 200 aşezări, care cuprind o populaţie catolică ungurească ce se poate evalua, cu destulă preciziune, la cifra de 75.000 de suflete.”
  (Gheorghe Năstase – “Ungurii din Moldova la 1646 după Codex Bandinus”, Arhivele Basarabiei, 1934, pag. 397-399)

  6.„De la o vreme, unii dintre Secui trecură şi peste munţi, în Moldova, unde se aşezară în părţile Bacăului şi Romanului: sunt Ciangăii de astăzi.”
  (Constantin Giurescu – “Istoria românilor”, Editura Cugetarea – Georgescu Delafras, Bucureşti, f.a., pag. 131)

  7.„Încă din secolul al XIII-lea aflăm pe secui răspândiţi prin partea de jos a Moldovei actuale (Bacău-Putna), în valea Trotuşului. Ei ţineau de Episcopia Catolică a Milcoviei din secolul al XIII-lea, apoi de a Bacăului. Sate secueşti se întâlnesc mai târziu şi pe valea Siretului, răspândite prin ţinuturile Bacău, Roman, Iaşi. Aceşti secui din Moldova sunt cunoscuţi sub numele de „ciangăi”
  (Octav George Lecca – „Dicţionar istoric, arheologic şi geografic al României”, Editura „Universul” S. A., 1937, pag. 469)

  8.„O varietate etnică a Secuilor formează Ciangăii. Locuiesc mai ales în Moldova, în basinul Trotuşului cu afluenţii săi, în basinul Bistriţei inferioare între Piatra şi Bacău, spre gura Moldovei şi în valea Siretului mijlociu. Îndeosebi sunt două nuclee mai complete în jurul oraşelor Bacău şi Roman.”
  (Ion Simionescu – “Ţara noastră”, Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1937, pag. 300)

  9.„Secuii au trecut şi dincolo de Carpaţi, formând în Moldova populaţia numită a Ciangăilor.”
  (P. P. Panaitescu – “Istoria românilor”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1942, pag. 68)

  10.”Aceasta ne face să credem că acei incantatores întâlniţi de Bandinus în Moldova nu erau români ci ciangăi (populaţie maghiară din Carpaţii moldoveneşti).”
  (Mircea Eliade – “De la Zalmoxis la Genghis Han”, Editura Humanitas, Bucureşti, 1970, pag. 204)

  11.”În Moldova, în doue din cele mai mari şi mai frumoase judeţie, mai cu semă Bacăulu şi Romanulu, locuitorii ţierani, cari suntu mai toţi răzăşi, moşneni şi proprietari mici, vorbesc numai unguresce.”
  (Ioan Polescu – articolul de presă “Limba ungurească în Moldova”, “Amicul familiei”, IV. 2. 27., 1880, pag. 127)

  12.“Iară până atuncea să ne mângâiem, fraţilor, cu nădejdea şi cu acest vin cam acru din viile ceangăilor, de la ţinutul Bacăului. Iaca, bine trăim noi cu aceşti ceangăi de lege şi limbă străină.”
  (Mihail Sadoveanu – “Nicoară Potcoavă”, Editura pentru Literatură, Bucureşti, pag. 40, 1962)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998