CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UE ”extinde” o delicatesa: România va putea pescui mai mult calcan

0 comentarii / 2543 vizualizări / 9 noiembrie 2017

Comisia Generală pentru Pescuitul în Marea Mediterană (GFCM), organizația regională pentru gestionarea resurselor piscicole ce reunește 24 de părți asociate reprezentând statele de coastă din zona Mării Mediterane, a Mării Negre, precum şi Uniunea Europeană, întrunită recent în Muntenegru în cadrul celei de-a 41-a sesiuni anuale, a adoptat o serie de măsuri cu implicații majore și pentru România.

Una dintre cele mai importante decizii a vizat recomandarea GFCM 41/2017/4 cu privire la planul multianual de gestionare a pescuitului de calcan din Marea Neagră, care a propus o abordare preventivă a cantităților disponibile de pește, vizând asigurarea randamentul maxim durabil pentru stocuri și evitarea distrugerii rezervelor de calcan.

Studiile care au stat la baza acestei recomandări arată că stocul de calcan din Marea Neagră rămâne supraexploatat, în medie cu 3,6 ori la nivelul tuturor statelor riverane. Totuși, Grupul de lucru pentru Marea Neagră a concluzionat că starea stocurilor de calcan se îmbunătățește în zona apelor teritoriale ale României și Bulgariei. În acest context, GFCM a stabilit limite pentru capturile totale de calcan pentru toate statele riverane Mării Negre pentru perioada ianuarie 2018 – decembrie 2019. României îi va fi alocată o captură totală maximă de 57 de tone/an, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70 la sută a capturilor totale alocate țării noastre.

Norica Nicolai, membră a Comisiei de Pescuit a Parlamentului European a salutat deciziile luate în Muntenegru, adăugând: ”Este extrem de important faptul că România va primi, pe drept, un stoc mai mare de pescuit al calcanului, ceea ce va sprijini direct industria din țara noastră. În același timp, cred că și mai important este faptul că Marea Neagră devine un punct central al preocupărilor acestei organizații în care Comisia Europeană joacă un rol central și îmi exprim speranța că vom vedea în curând mai multe fonduri europene și mai multe proiecte finanțate la nivel european care să vină în sprijinul pescarilor ce își câștigă existența în țările riverane Mării Negre”.

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998