CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Ultima zi de război, prima zi de pace

0 comentarii / 250 vizualizări / 16 mai 2025

Nu este deloc exclus ca duminică seară să aflăm că, dacă nu ne putem schimba conducătorii, ar trebui poate să-i păstrăm pe aceiași și să schimbăm poporul. În principiu și în conformitate cu legislația în vigoare, mâine nu mai poate fi făcută sub nicio formă propagandă electorală. Și nici demonstrațiile, orice fel de manifestări publice, nu mai sunt permise. Realitatea este însă paralelă cu legea și cu principiile. Să încercăm, așadar, să deslușim cum, după atâta război româno-român, se va instaura pacea.
Studenți ai unei facultăți de științe economice au primit adrese oficiale prin care li s-a comunicat că li se va mări media cu un punct dacă vor participa la o dezbatere electorală organizată în incinta de învățământ superior. Respectiva dezbatere, care de altfel s-a și desfășurat – secvențe filmate voi posta astăzi pe CorectNews – a fost despre extremismul politic și despre cum nu trebuie ca studenții să-l voteze pe George Simion. Mai contează faptul că legea interzice în mod imperativ orice formă de propagandă politică în incinta instituțiilor de învățământ superior? Evident, nu. La fel, duminică va fi organizată o demonstrație anti-suveranistă, inițiată de mai multe organizații civice, și care are același mesaj electoral. Mai are vreo importanță faptul că mai multe acte normative precizează în mod imperativ faptul că, în ziua alegerilor, nu pot fi inițiate niciun fel de manifestări publice și cu atât mai puțin cele electorale? Nu! Și în acest caz, legea este încălcată, culmea, chiar cu acordul autorităților, întrucât unul dintre finaliștii competiției prezidențiale, Nicușor Dan, în calitate de Primar General al Capitalei, este cel care a aprobat cu mânuța lui respectiva fărădelege.
Cum, necum, și lăsând numeroase cadavre în spate, un război îndelungat, care a durat un an și jumătate, se pare că se va încheia odată cu finalizarea scrutinului electoral. Se va încheia într-un fel sau în alt fel. Este un război româno-român, la care a participat o bună parte a populației și care a început încă din primăvara anului trecut prin fel de fel de trucuri electorale, concretizate în faimoasele comasări. Făcute și ele în dispreț față de cele mai elementare norme democratice. Pentru a obține cel mai convenabil scor, au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare, trecându-se cu buretele peste diferența specifică dintre cele două forme de alegeri. Apoi, am fost siliți să participăm la comasarea parlamentarelor cu prezidențialele, o nouă traumă care, pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin, s-a soldat cu o decizie CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, la câteva zile după ce aceeași instituție confirmase faptul că primul tur s-a desfășurat în deplină legalitate. Ulterior, s-a aflat din mai multe surse cât se poate de credibile că decizia, taxată pe bună dreptate drept o lovitură de stat, fusese luată anterior de către alții, iar cei nouă de la CCR nu au făcut altceva decât să se conformeze și să execute. În acest fel, voturile a peste 8 milioane de cetățeni au fost literalmente aruncate la coșul de gunoi, astfel încât aceștia au fost siliți să se mai prezinte de două ori la vot. Valabil pentru românii din țară, valabil și pentru românii din străinătate, care, duminică, pentru a patra oară, fac sacrificiul de a se deplasa, uneori pe distanțe de sute de kilometri, pentru a-și putea exercita un drept democratic. Există indicii temeinice că mulți alegători din Republica Moldova, unde Maia Sandu a declarat ferm că îl susține pe Nicușor Dan, vor fi deplasați cu autobuze, astfel încât să voteze de două ori. Odată pe teritoriul Republicii Moldova, apoi, ceva mai târziu, pe teritoriul României. În fine, și în acest război, care ar trebui să se încheie duminică, ca în orice alt război din istorie, propaganda bazată pe flagrante dezinformări a funcționat, și încă mai mult decât oricând în istorie.
Doar aparent războiul româno-român și dintre români și autorități se va încheia duminică seara. Indiferent cine câștigă, urmează o nouă rundă extrem de dură, generată de eforturile pentru crearea unei majorități, fie a Monstruoasei Coaliții, fie în jurul AUR, capabilă să instaleze la Palatul Victoria un nou premier și un nou guvern. Războiul intră, așadar, în prelungiri. Ultima zi de război nu va coincide cu prima zi de pace.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998