”Ultrasii”, arma secreta a Puterii impotriva manifestantilor
0 comentarii / 9327 vizualizări / 16 ianuarie 2012
Grupările de huligani sunt parte integrantă a protecției oricărui regim care ”se respectă”, și asta nu de ieri de azi, indiferent că se numesc ultrași ori altfel, că sunt suporteri de fotbal sau bișnițari ori tîlhari de drumul mare. Metoda e aceeași, diversiunile sunt identice, iar scopul, și el, unul singur: salvarea puterii de pericolul manifestațiilor de stradă.
De două zile, ecranele televizoarelor sunt invadate de imaginile cutremurătoare ale războiului de stradă produs de indivizi neidentificați, cu fulare pe fețe și glugi pe capete, care se dedau unor violențe de nedescris și strigă din toți bojocii ”Jos Băsescu”.
Violențele au izbucnit cam la o zi-două după ce a devenit clar pentru toată lumea că scînteia Arafat a aprins un butoi cu pulbere mai mare decît își imagina cineva inițial.
Cine sunt ultrașii, băieții care aruncă dale din asfalt și se opun, zice-se, actualului regim?
Sunt oameni plătiți de opoziție ca să răstoarne un regim democratic, ales de popor, și să aducă mai devreme la putere scursurile de Ponta, Antonescu și Voiculescu. Și, mai ales, sunt indivizi instigați de Antenele nenorocite ale lui Felix și de televiziunile lui Vîntu și Ghiță.
Cel puțin așa sună răspunsul prompt pe care îl furnizează, tot de vreo două zile, puținele organe media pro-putere care au mai rămas.
Să vedem dacă, într-adevăr, așa or sta lucrurile.
Să ne întoarcem în timp cu un deceniu și mai bine, pe vremea cînd rapoartele de activitate anuale ale SRI avertizau discret, între altele, asupra cristalizării unor forțe oculte de manevră în ce privește conflictele de stradă, deghizate, cel mai adesea, în echipe de suporteri ai unui club de fotbal ori altul.
Acum doi ani, un raport al institutului sociologic IRES, al lui Vasile Dîncu, avertiza în premieră pentru marele public, asupra existenței dubioase a acestor grupări, nu se știe de cine create și întreținute.
”După anii ῾80, organizarea tot mai orientată spre profit a cluburilor produce de multe ori ruptură între scopurile suporterilor (simpatii pentru jucători, patriotism local vizavi de transferuri, vânzarea unor jucători) şi conducătorii de cluburi. În Italia există peste 200.000 de suporteri organizați în grupări „ultra” si peste 1 milion în asociații recunoscute oficial, dar în România totul este rămas la nivelul informal al grupării tip bandă. Grupările ultra au început să se organizeze după 1995, dar încă sunt tributare stilului italian. De multe ori, galeriile sunt folosite în competiția internă dintre conducători sau acționari sau chiar sunt închiriate în campaniile electorale pentru anumite acțiuni de așa-zis protest politic sau civic. Suporterii ultra sunt organizaţi în grupuri. În interiorul unei galerii din România, există în jur de zece astfel de grupuri. Membrii unui astfel de grup plătesc o cotizaţie lunară, iar deciziile privind activitatea grupului sunt luate într-un mod democratic – prin vot egal” se arăta în studiul IRES.