CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Umilință maximă: televiziunea braziliană a refuzat să transmită discursul anti-Rusia al lui Iohannis

11 comentarii / 6512 vizualizări / 19 aprilie 2023

Primit ieri la Brasilia, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs anti-rus și pro-ucrainean care a venit oarecum împotriva poziționării regimului la putere, motiv pentru care discursul său a fost cenzurat de televiziunea națională braziliană, care a oprit transmisia de la întîlnirea cu președintele Lula chiar înainte de declarațiile liderului de la București, potrivit ziarului de mare tiraj Estadão.

Gazda unei vizite de stat în Brazilia, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a ascultat marți un mesaj dur al președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la războiul din Ucraina. Românul a spus, în timpul prânzului de la Itamaraty, că e datoria comunitatății internaționale să vină în apărarea Ucrainei și că Rusia trebuie să fie clar identificată ca „agresor”, relatează Estadão.

În ultimele zile, Lula a spus de mai multe ori că Statele Unite și Uniunea Europeană, furnizori de arme și resurse pentru apărarea militară ucraineană, încurajează continuarea războiului. Potrivit lui Lula, aceste democrații ar trebui să nu mai trimită arme.

În fața lui Lula, a vicepreședintelui Geraldo Alckmin și a unei bune părți din Ministerul Afacerilor Externe, președintele României a pledat categoric pentru apărarea Ucrainei, țară pe care a definit-o drept „victimă a agresiunii ruse”. El a spus că Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite și că „toate efectele negative ale acestei agresiuni globale sunt o consecință directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional”.

Discursurile lui Klaus Iohannis nu au fost transmise publicului brazilian în direct. TV Brasil, postul oficial, a întrerupt transmiterea ceremoniei la scurt timp după toast-ul oferit de Lula, înainte ca șeful statului român să înceapă să vorbească, mai scrie Estadão, care a obținut versiunea scrisă a discursului său.

Românul a folosit o exprimare bombastică în abordarea viziunii sale asupra conflictului, cu termeni care sunt adesea respinși de sensibilitățile politice, interesele economice și geopolitice, de diplomația națională. El a vorbit, de exemplu, despre un „război de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei”. Guvernul brazilian folosește de obicei termeni mai blânzi, cum ar fi „conflict” și chiar „criză”, pentru a se referi la confruntarea înarmată și susține că preocupările ambelor părți trebuie luate în considerare.

Președintele Lula îl primise cu o zi înainte, la Palatul Alvorada, reședința sa oficială, pe longevivul cancelar rus Serghei Lavrov, un om de încredere al lui Vladimir Putin. Fără nicio observație din partea braziliană, ministrul rus a declarat că Brazilia și Rusia împărtășesc aceeași viziune asupra conflictului. Lavrov a folosit un cuvânt specific în rusă, pentru care nu există o traducere literală în portugheză, dar care în engleză a fost înțeles ca „aliniere” de către diplomații americani.

În timpul prânzului, Lula nu a pomenit de Rusia, dar a înmuiat tonul adoptat în ultimele zile și a spus din nou, ieri, că Brazilia „condamnă” încălcarea teritorială a Ucrainei. Lula a fost supus unei presiuni puternice din partea Statelor Unite și a Europei pentru a lua o poziție explicită față de războiul inițiat de Moscova, mai consemnează ziarul brazilian. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Normal ca l-au cenzurat pe BOU.Nimeni nu e dispus sa asculte un BOU bagat la jugul amerlican

  • Corect!!!

 2. Lavrov a folosit un cuvânt specific în rusă,
  sovmesnoi (zijnii),
  probabil.

 3. Crezusem că „valul de excursii de lux” ar fi „un premiu”, acordat pentru „misiune îndeplinită”, pe proiectul „România Eșuată” – succes pe care „plăvanus maximus” a ținut să-l anunțe public, ca să nu existe dubii.
  Dar, pe cum se pare, e altceva. Pesemne că „stăpânii” l-au „scos în lume” cu misiuni ceva mai „delicate”, tocmai ca să-l facă de râs ! Și astfel, să priceapă și „bolovanu” care-i sunt limitele, și să nu-i mai „reguleze la cap” cu „aspirațiile” lui la „posturi înalte” (de care, nu întâmplător s-a tot vorbit). Da, pe „piața internă”, în ochii stăpânilor lui, e bun : a vârât țara „până-n gât” în „afacerea ucraina”, a făcut toate achizițiile militare ordonate („bani gheață” contra „vorbe”) etc.
  Dar pe „piața externă”, pe lângă slugărnicie maximă, mai trebuie și alte „calități”, pe care plăva-nu’ nici nu știe că nu le are (și, la cât de sus „își poartă nasul”, nici nu poate pricepe, oricât i s-ar explica). Să i se spună „verde-n față”, iar nu e bine : e țâfnos și e-n stare să „dea pe goarnă” cine știe ce „trăznăi”; iar ei, încă mai au nevoie de el pe-aici…
  Așa, rămâne soluția indirectă, „curată și nevinovată” : „noi am vrut dar uite că… vezi și tu…”.

 4. Johannis este trimis la plimbare de stăpânii americani ca sa faca propaganda americana, pe banii României, bineinteles, ca doar nu pe banii lui Hunter Biden sau ai lui mosș Biden. Lula a fost adus la conducere cu ajutorul CIA. Votul a fost fraudat ca sa nu mai castige Bolsonaro un nou mandat. Protestele pro-Bolsonaro au fost inabusite de Lula. Printre altele, acesta a impus populatiei sa se vaccineze anti-covid din 3 in 3 luni. Cat despre ” longevivul cancelar rus Serghei Lavrov, un om de încredere al lui Vladimir Putin”, acesta e un adevarat diplomat, care nu se face de râs. Prostănacul Aurescu al cui om de incredere o fi?

 5. Taranetele despot si inept cu aere de grof s-a dus in Brazilia sa ii intrebe pe brazilieni daca nu cumva vor o colonie si ei, in schimbul unei vile cu vedere la ocean pentru Dulap, Romania avand mai multi stapani care o fac praf, daca au loc 11, se poate face loc si pentru inca 1 si asa „Romania esuata” e in disolutie, cuplul ceausist are prioritate 0 planificarea vacantelor post-prezidentiale cu banii de la Schweighofer, BMV, Schmidt, cele 6 case, cartile vandute miraculos si necitite de nimeni, premiile primite in Luxemburg, Liechtenstein, Germania si Austria, banii facuti ca inspector si primar in Romania ante-DNA (pe vremea coruptiei lui Nastase), jaful comis prin G.E.G. actualul F.D.G.R. si restul de spagari care au cotizat la fondul de vacanta prezidential al neamtului.

 6. Doamne…toți cinci putinei.

  • Si cu kurrrrrul franjurel?

  • ti-am vazut buzele. iar ai pupat dos nemernican. tztzttztz…

 7. YOHANNIS a făcut vizite in cele 3 tari baltice, în Japonia, în tarile arabe și acum în Brazilia, Argentina, Chile etc.etc. la INDICAȚIILE VICEPREȘEDINTEI SUA Kamala Harris de a face propagandă pro SUA-NATO pe banii romanilor. K.W YOHANNIS face aceste vizite, numai pentru a rămâne la Cotroceni și după terminarea celor două mandate prezidențiale, cu SPRIJINUL și GARANȚIA dată de KAMALA HARRIS.
  În plus, YOHANNIS va rămâne la Cotroceni și în baza Art. 83 alin.(3) din Constituția României „IN CAZ de RĂZBOI și în CAZ de CALAMITĂȚI”, ambele situații reale și existente în Romania(trimiterea de trupe militare ale MAI și M.Ap.N. în Republica Moldova și în Ucraina, cu aprobarea NECONSTITUTIONALA(niciun Parlament in baza Art.73 alin.(3) lit.f) și lit.g) din Constitutia României, NU a „Reglementat STAREA de Mobilizare parțială sau totală, Starea Urgenta si STAREA de ASEDIU( de RĂZBOI), 252 parlamentari,au votat, cu 5 voturi impotriva și 4 abțineri trimiterea de trupe militare ale MAI și M.Ap.N.în Ucraina si în Republica Moldova. FLORIN MARCU Col.rez. analist și specialist în managementul informațiilor de Siguranță Națională și licențiat in drept și drept internațional.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998