CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9219 RON UP | 1 USD = 4.6021 RON UP | 1 GBP = 5.6180 RON UP

Un an de război în Ucraina – pagube de mediu de peste 50 de miliarde de dolari

4 comentarii / 2588 vizualizări / 22 februarie 2023

”Un an de război în Ucraina a lăsat urme adânci, inclusiv în peisajul natural al țării” scrie azi publicația europeană Politico.eu.

”Conflictul a distrus suprafețe vaste de terenuri agricole, a ars păduri și a distrus parcuri naționale. Daunele aduse instalațiilor industriale au cauzat o poluare puternică a aerului, a apei și a solului, expunând rezidenții la substanțe chimice toxice și la apă contaminată. Bombardarea regulată în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, înseamnă că riscul unui accident nuclear este încă mare.

Numărul total de cazuri de daune mediului depășește 2.300, a declarat ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets, pentru Politico. Ministerul său estimează costul total la 51,45 miliarde de dolari (48,33 miliarde de euro). Dintre acele cazuri documentate, 1.078 au fost deja predate agențiilor de aplicare a legii, potrivit Strilets, ca parte a unui efort de a trage Moscova la răspundere în instanță pentru daunele aduse mediului” se mai arată în material. Terenurile agricole sunt afectate în special, împiedicând fermierii să folosească câmpurile și contaminând solul. Acest lucru „ar putea avea un impact asupra securității alimentare” pe termen lung.

În timp ce unele proiecte de conservare – cum ar fi reamenajarea Deltei Dunării – au continuat în ciuda războiului, majoritatea lucrărilor de protecție a mediului au fost oprite. „Este foarte greu să vorbim despre salvarea altor specii dacă oamenii care ar trebui să o facă sunt în pericol”, afirmă Oksana Omelchuk, expert în mediu al ONG-ului ucrainean EcoAction. Este puțin probabil să se schimbe situația în viitorul apropiat, a adăugat ea, subliniind că mediul este plin de mine.(B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Cine ii pune pe ukropi sa isi distruga tara?
    daca Bidineaua s-a hotarit sa ii sacrifice pe ukropi ca sa le faca rau rusilor atunci Bidineaua trebuie sa plateasca mai ales ca el a ordonat si sabotarea conductelor de gaz.

    Asa ca Bidineaua e vinovat si ca si bin laden si va avea aceeasi soarta !1

  2. … si 9 ani de razboi in Donbass si Luhansk. Probabil ca Oksana, in mod onest, a pus la socoteala si ce-au distrus ei, in acesti ani, bombardându-si concetatenii. Am vazut imagini, fara sa vreau, pe TV 3 – altă slugă, din orasele din Ucraina, care erau neatinse. Bombardarea centralei de la Zaporojie de catre ucrainieni, distrugerea oraselor tot de ei inșiși, probabil ca Oksana le are in vedere, normal. Vine din urma si distrugerea Deltei Dunarii din România, care ”intâmplător” a luat foc aseara. Dar numai rușii sunt vinovati, ne spune Oksana. Intrebarea e, pe acesti nemernici si perfizi de ucrainieni, cine naiba o sa ii traga la răspundere?

  3. Ăștia ne prostesc continuu. Si daca era rasă de pe suprafata pământului, Ucraina tot nu mai valora 50 miliarde demult. Experimentele CARGILL, DUPONT, MONSANTO au distrus-o. Laboratoarele biologice americane, germane, etc. Aceasta tara devenise un laborator pentru experimentele americanilor iar acum e un poligon de incercare a armelor occidentului. O distruge depravatul Zelenski iar gratie guvernului Ciu-Cio se autodistruge si România.

  4. Pe Ucraina nu o intereseaza pagubele de mediu, de aceea distrug Delta Dunarii, pe Ucraina nu o intereseaza pagubele demografice, de aceea 50% din populatie a plecat sau a murit, pe Ucraina nu o intereseaza pagubele economice, platesc prostii si sclavii bugetele lor, pe Ucraina nu o intereseaza refugiatii ucraineni, ii intretin vecinii sclaveti si dobitoci, pe Ucraina nu o intereseaza granitele unui „stat viabil”(Blinken), deoarece Ucraina este facuta din teritoriul altor state, iar misiunea ei este de a face razboi cu Rusia, anterior misiunea ei era de a face razboi cu Occidentul, ironia sortii.
    Noi romanii si Romania tot colonie de cacat, tot pierzatori, tot fraieri, tot la groapa de gunoi a istoriei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998