CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un C.N. ratat cu brio: sansa penalilor din politica poarta numele de PNL

2 comentarii / 2493 vizualizări / 24 mai 2015

PNL a avut sîmbătă un Consiliu Național patetic și inutil, în egală măsură, care a mai și lovit zdravăn în imaginea partidului, fiind primul for de asemenea calibru la care membrii s-au huiduit între ei. Din păcate pentru liberali, ceea ce trebuia să fie startul în cursa care să ducă la o reformă profundă, morală în special, s-a dovedit mai degrabă contrariul, grație șmecheriilor balcanice la care s-a recurs și a scutului făcut în jurul corupților.

Așteptările de la CN-ul PNL erau mari, trebuie să o spunem: partidul băltește periculos în planul acțiunii și reacțiunii politice, tensiunile interne răbufnesc la scenă deschisă, fuziunea funcționează doar pe hîrtie, guvernul Ponta pare bătut în cuie pînă la alegeri, cel puțin, iar reforma morală e zero.
Din acest ultim punct de vedere, PSD a punctat zdravăn la propriul Consiliu Național, din martie, și a ridicat extrem de sus ștacheta, prin adoptarea Rezoluției integrității, care prevede sancțiuni dure chiar și pentru membrii doar puși sub urmărire penală, O măsură mult așteptată și extrem de binevenită într-o politică dîmbovițeană care a introdus la noi, după revoluție, ușor-ușor, ideea că nici chiar condamnații definitiv nu trebuie lăsați de izbeliște. (Vezi cazul condamnatului definitiv Chiuariu, păstrat de PNL chiar în Comisia Juridică). Supergreul Liviu Dragnea a trebuit să plece din funcții, deja, grație acestei rezoluții, ceea ce e o notă foarte bună pentru PSD, în planul imaginii.

Cu ce s-au ales votanții partidului de pe urma CN?

Cu promisiunea unei moțiuni de cenzură făcută în dorul lelii, parcă special ca să cadă, pe o temă greu asimilabilă de electorat, cea a votului prin corespondență. O temă asupra căreia nici măcar analiștii nu s-au pus de acord: e potrivit acest vot ori ba pentru România acestor vremuri, în condițiile riscurilor majore de securitate privind acest sistem?

Și s-au mai ales cu introducerea în statutul partidului a unor reguli mai aspre pentru penalii partidului.

O uriașă cacealma, însă, praf aruncat batjocoritor în ochii românilor.

Dacă PSD a avut grijă să introducă măsurile respective prin rezoluție votată de CN, și nu prin modificarea statutului, a fost pentru a le putea aplica imediat.

PNL, în schimb, a ales modificarea statutului, știind foarte bine ce face: statutul nu poate fi modificat legal decît de către congres, for care se va convoca abia în 2017, iar mai apoi, statutul modificat va trebui aprobat de către tribunal. Abia apoi se pot aplica noile măsuri.

Orice membru PNL care va fi suspendat sau exclus pînă atunci, în baza noilor prevederi, va cîștiga lejer un eventual meci în justiție cu propriul partid.

Reforma morală a PNL, deci, e egală cu zero, în acest moment.
Că e așa o dovedește și faptul că președintele Alina Gorghiu nu numai că nu i-a cerut demisia lui Vasile Blaga, al cărui ginere e arestat, așa cum i-o ceruse lui Ponta după arestarea cumnatului, dar chiar i-a luat apărarea, declarînd la CN că Blaga e nevinovat și că alții ”încearcă să-l implice”.

E interesant de urmărit ce poziție va avea, din acest punct de vedere, mentorul liberalilor, președintele Klaus Iohannis. Ne amintim că, anul trecut, în iunie, Iohannis declara că, dacă ar fi în locul președintelui Băsescu, avînd fratele arestat, ar demisiona imediat: „Nu am crezut că preşedintele ţării mele are de ales între a se implica în justiţie şi în a nu se implica. Am rămas şi eu surprins. Eu dacă aş fi în situaţia lui Traian Băsescu, mi-aş da demisia”, spunea el.

Anterior, poziții identice avusese Iohannis și în legătură cu situațiile fostului președinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea și a ex-ministrului Ion Ariton, tot sibian, cercetați de procurori pentru fapte penale care impietau grav asupra imaginii Sibiului, în opinia actualului președinte: ”Aduce prejudicii de imagine şi am fost extrem de nemulţumit când am deschis astăzi un ziar local. De fapt nu l-am deschis pentru că a fost pe prima pagină cu doi lideri politici din Sibiu, cercetăţi de DNA. Este un lucru prost pentru Sibiu. Nu are rost să ne facem iluzii”

Și tot supărat era Iohannis și în legătură cu scandalul unui non-politician, milionarul sibian Ilie Vonica, patronul Polisano, anchetat și el: ”Am citit în presă ce s-a întâmplat la Polisano. Este regretabil. Sper să fie totuși o greșeală, dar oricum cunoașteți opinia mea. Când imaginea Sibiului este dusă în astfel de spețe nu îmi convine absolut de loc”.

Concluzia ar fi ori că Iohannis și-a schimbat radical principiile morale după ce a ajuns la cîrma țării, ori că iubea Sibiul mai mult decît iubește PNL, din moment ce nu pare deranjat de scandalul familiei Blaga și de alți penali din partid.

Să mai amintim în treacăt doar că, înainte cu o zi de CN, președinta Alina Gorghiu declara, cu emfază, în fața tinerilor din TNL Prahova, la o înîlnire: ”Dacă eu voi eșua lamentabil, toată generația noastră eșuează”. Deloc modestă șefa liberalilor.
Cel puțin Consiliul Național de sîmbătă, ultimul mare for pînă în toamnă, a fost, credem noi, un mare eșec, o șansă ratată.

”Să ne fie clar că depindem unii de alții și trebuie să tragem toți în aceeași parte a căruței” mai spunea Gorghiu tinerilor liberali, o imagine destul de plastică, trimițînd la picturile marelui Grigorescu, dar relativ corect sugerată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cea mai aspra concluzie, care nu vine, din pacate, din PSD: „Deputatul Marton Arpad spune că PNL nu ar avea de ce să conteste faptul că votul prin corespondenţă nu a fost adoptat, din moment ce Comisia de Cod Electoral este condusă de un liberal” ( DC News).

  2. stiu, BTI, ca esti psd-ist, s-a vazut ce ai scris pentru acest site in campania electorala din noiembrie 2014, insa la parlamentarele din 2016 iohannis tot 64% incredere va avea , iar pnl tot va castiga alegerile determinand psd sa-l schimbe pe ponta cu altcineva care sa curete partidul de corupti, probabil george maior

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998