CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un caz penal destul de clar

0 comentarii / 1503 vizualizări / 6 aprilie 2012

Dosarul “Cupru” nu este deloc complicat pentru procurori. Pentru ca exista toate documentele necesare stabilirii incadrarii juridice a infractiunii. Chiar daca niciodata nu se va sti cine a luat spaga. Ori cuantumul acesteia. In mod normal, cu sau fara vreo sesizare din partea opozitiei, cercetarile pot porni. Si se pot incheia in timp record. Este, probabil, primul caz din istoria recenta a Romaniei atat de clar, incat vinovatia aproape ca poate fi prezumata.
Resursele naturale apartin, conform Constitutiei, poporului roman. Cuprul este o resursa speciala. Strategica. Atunci cand Guvernul instraineaza un zacamant, al doilea din Europa, care reprezinta 60 la suta din totalul acestei resurse, trebuie solicitat, in mod obligatoriu, acordul cetatenilor. Acest acord, in democratie, este dat de Parlamentul Romaniei. O fi fost sau nu paguboasa privatizarea Petrom dar, in acel caz, a existat un vot in Parlamentul Romaniei. Iata un prim fapt incriminatoriu.
Premierul Ungureanu se lauda ca a dat lovitura mandatului sau vanzand de trei ori mai scump Cupru Min. Mai scump decat ce? Decat a evaluat o firma de apartament. Care, la evaluare, nu a luat in calcul, in niciun fel, asa cum familia marilor consultanti de apartament recunoaste, zacamantul de cupru. Cu alte cuvinte, din evaluare lipsesc peste 20 de miliarde de euro. Plus cele 3 tone de aur existente acolo. Este al doilea element incriminatoriu.
In toamna anului trecut, Presedintele Traian Basescu a lansat in forta declaratii publice de sustinere ale afacerii Rosia Montana dar si de promovare a unor noi afaceri cu parteneri externi, legata de resursele minerale ale Romaniei. Imediat in octombrie, la Toronto, a fost clonata firma care a cumparat Cupru Min. In octombrie, Ungureanu nu era pe teava Executivului. In schimb, era seful spionajului. Afacerea nu a fost initiata de el. Dar dedesubturile ei au fost cunoscute. Firma clona din Toronto nu are capital. Firma mama are dar insuficient. Firma mama, numai in cursul anului trecut, a mai creat cateva zeci de clone pentru state, in general, subdezvoltate aflate sub administratii corupte. Toate se ocupa de aur, argint, cupru, alte minerale. Niciuna nu are suficienti bani. Ceea ce inseamna, scurt pe doi, ca societatea mama de investitii este de tip speculativ. Plesneste o afacere cu un nas local corupt, apoi o vinde pur si simplu intr-o forma oarecare in alta parte la pretul corect. Diferenta este uriasa si se imparte cu nasul. Asta, insa, poate fi sau nu dovedit.
Nici in cazul Rosia Montana, nici in afacerea gazelor de sist si nici in cazul Cupru Min, Laszlo Borbely nu era dispus sa dea acordul de mediu. A zburat. Printr-un truc. Iar a doua zi, cu Ungureanu s-a dus la Mediu. Pentru a semna niste hartii. Va putea fi, cu usurinta, dovedit.
Contractul nenorocit se semneaza azi, maine. Va fi dat publicitatii. Chiar si cine sufera de orbul gainii va observa ca am vandut 20 de miliarde cu 200 de milioane. Si ca doar cu o investitie de 100 de milioane, statul roman putea castiga, pentru el insusi, cele 20 de miliarde.
Este un caz penal destul de simplu. Care ar putea fi rapid instrumentat. Si abia atunci am putea vorbi de procurori liberi. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998