CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un caz terifiant: primarul din Tg.Mures si aprobarea pentru copii

9 comentarii / 4763 vizualizări / 14 ianuarie 2020

Primarul din Tg.Mureș este în mod cert unul dintre cei mai abili politicieni din România, iar performanțele sale merită studiate în școlile de politologie. Numai că extrem de discutabilele sale strategii electorale au mers de această dată prea departe și e momentul, în opinia noastră, să se recurgă la măsuri extrem de ferme pînă nu e prea tîrziu. Dacă în discursul electoral al anului 2020 apare teza eugeniei naziste, înseamnă că lucrurile au fost împinse dincolo de orice limite admisibile, iar reacția autorităților, a clasei politice și a societății civile trebuie să fie pe măsură.

Concret, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, propune introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii, în care să se țină cont de situația financiară și de educație. Celor care nu îndeplinesc criteriile, statul ar trebui să le ia copilul, crede edilul.
Florea a scris luni pe Facebook:
„Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile; situație financiară acceptabilă; un nivel de educație minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc”.
El mai spune că în cazul cuplurilor care nu îndeplinesc aceste criterii și vor avea copii, statul trebuie le ia copiii. „În cazuri exceptionale, în care, totuși, un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare – igienă, educație, hrană. În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea, însă, posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute”, a explicat, conform Mediafax, edilul din Târgu Mureș.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în urma afirmațiilor primarului din Târgu Mureș. Alte reacții de la politicieni și reprezentanți ai societății civile continuă să apară.

Limbaj colorat? Extremism ținînd de natura personajului?
Teamă ne e că nici pomeneală.

Intelectualul medic Dorin Florea folosește de ani de zile ungurii, dar în special țiganii ca armă electorală de excepție, exploatînd în orb acest segment social. Nu vorbește la supărare, cu năduf, ci rece și extrem de bine calculat.

Și tocmai aici rezidă marele pericol.

Florea este un mare performer politic, poate insuficient analizat la noi.
Se află la al cincilea mandat consecutiv de primar al unui oraș în care – atenție mare! – o bună perioadă după revoluție maghiarii au fost majoritari, Tg.Mureș avînd cea mai mare populație de această etnie din România, apoi au devenit minoritari, dar relativ la limită, în raport cu românii. Iar al șaselea mandat pare că e pe drum.
Cum e posibil ca un personaj care se manifestă profund antimaghiar, un demn confrate al lui Gheorghe Funar, să ia mandat după mandat într-un oraș ca Tg.Mureș, uneori chiar din primul tur, indiferent că era propus de PNȚCD, PDL ori candida independent?

Răspunsul e simplu: Florea obține cu regularitate voturi și din partea maghiarilor din oraș.
Și o face apelînd la cea mai perfidă metodă: înfierînd permanent o a treia etnie, nu foarte numeroasă, dar care nu e foarte iubită, așa cum o dovedesc de ani de zile sondajele de opinie, nici de români, nici de unguri, cea a romilor.

Atacurile sale se produc cu precădere în perioadele de dinaintea alegerilor, dar și pe la jumătatea mandatelor, probabil pentru ”întreținere”.
Sigur, Florea trebuie să critice periodic și ungurii, pentru a ține aproape votanții români, dar țiganii au un statut special în strategia sa, pentru că aduc balansul de voturi dinspre maghiari necesar cîștigării alegerilor.
Războaiele edilului cu CNCD ori cu diverse ONG-uri sunt de notorietate, de ani de zile, dar nu par să îi afecteze parcursul politic, dimpotrivă.
Prin 2010, bunăoară, el voia nici mai mult nici mai puțin decît să implementeze la Tg.Mureș un proiect-pilot de ”civilizare” a țiganilor, apelînd la sprijinul ministrului Elena Udrea.
„Ţiganii reprezintă unele din marile probleme ale României. Pe lângă problemele de infrastructură, de educaţie, de sănătate, problema ţiganilor reprezintă o mare problemă dacă nu iei în calcul o strategie la nivel naţional. Primul lucru pe care l-am propus, şi îl propun şi acuma, este să nu li se mai spună nici romi, nici altceva, hoheri sau alte definiţii, ci ţigani. Cu asta trebuie început”, declara public edilul, neuitînd să adauge că la loc de cinste în programul său ar figura ”spălarea”.

Istoria a dovedit din plin, din nefericire, că mari tragedii ale umanității au fost adesea ambalate în grija nețărmurită față de oameni. Și în vorbe frumoase, produse de false îngrijorări, care au deschis, în fapt, drum unora dintre cele mai rușinoase pagini ale trecutului. Indienii americani erau închiși în rezervații pentru a fi mai bine protejați de unii albi răi, iar granițele comuniste erau păzite cu armele doar ca să nu dea buzna capitaliștii disperați peste raiul stalinist. Dictaturile comuniste ”luptau” permanent cu exploatarea omului de către om, iar cele ne-comuniste, cu ”imperialismul” care amenința popoarele.

Noua teză a lui Dorin Florea, aparent cu aplicare generală, dar care trimite clar inclusiv prin declarațiile lui spre etnia romilor, e desprinsă din legendara teorie a eugeniei, menită să conducă la crearea unor oameni mai sănătoși, mai inteligenți, la economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane etc. Evident, spre binele societății. Clocită de un văr al lui Charles Darwin prin sec.19, eugenia a fost dezvoltată în SUA începutului de secol 20 și abia apoi preluată de naziștii lui Adolf Hitler, deschizînd drum sterilizării forțate, izolării unor segmente sociale și finalmente, genocidului.
În esență, eugenia pornea de la conceptul că nu oricine ar trebui să aibă dreptul de a face copii, în orice caz nu persoanele cu diverse dizabilități, cuplurile de rase diferite etc.

În versiunea Florea, cei săraci, ”nespălați” și ”necivilizați”.

China lui Mao a impus regula unui singur copil per familie pentru a limita explozia demografică, dar nici chiar ea nu a mers pînă la a stabili cine are dreptul să aibă copii și cine nu.
Dincolo de asta, vîrfurile omenirii nu s-au născut, toate, în familii ”potrivite”. Genii care au împins barca lumii mai departe au apărut adesea în familii cu situații teribile, în sărăcie cruntă, răzbind prin mizerie, boli și luptîndu-se cu medii sociale defavorabile din toate punctele de vedere. Tatăl alcoolic și mai mult șomer al lui Beethoven ar fi primit dreptul de a face copii de la unul ca Dorin Florea, pe baza unei anchete sociale riguroase?
Estimăm că nu.

Pornind de la realități triste, precum integrarea socială deficitară a romilor, problemele de comportament generate de sărăcie și de ostracizare, primarul din Tg.Mureș joacă abil de ani de zile cartea ”discursului onest”, prin care ”spune lucrurilor pe nume” și cîștigă permanent sprijinul cetățenilor urbei sale.
Nu întîmplător liderul udemerist Laszlo Borbely avertiza cu ani în urmă că apropierea alegerilor locale aduce mereu cu sine, la Tg.Mureș „manifestări de ură, aţâţare, conflicte între etnii”.
Florea cunoaște foarte bine impactul electoral al atacurilor sale la adresa romilor, atunci cînd spune, spre exemplu, „să se facă o listă cu românii corecţi care lucrează în Anglia”, ori cînd e indignat că atunci ”când apare câte un gabor din acesta primitiv sau câte un descreierat care îi dă în cap la o italiancă, apare că tot poporul român e violator, e ţigan, e cerşetor samd”.
Faptul că în Tg.Mureș sunt doar vreo 3500 de etnici romi (2,4%) nu îl descurajează, odată ce a stabilit că țiganii sunt, oricum, cea mai mare problemă a patriei:
”Principala problemă a României o reprezintă ţiganii. Statul român este incapabil să gestioneze problema lor”, zicea el în 2007.
În 2013, aceeași placă:
”Doresc să fie prezentată adevărata problemă a României, gravă – şi anume modul în care ţara nu ştie să-şi gestioneze problema ţiganilor. Este o problemă pe care eu o consider problema majoră a României. Pentru că, nu întâmplător eşti cu capul gol şi te duci în izmene la Cameron sau te duci în genunchi la ăsta – şi în loc să-i vezi adevărata faţă a lui Hollande, tu te duci în genunchi. Nu-i normal, pentru că asta-ţi arată capacitatea unei ţări de a-şi rezolva problemele”, declara în decembrie 2013.

Seducătoare electoral sunt, probabil, și declarații de acum cîțiva ani gen ”CNA este cea mai vinovată instituţie, vinovată de derapajul cultural al ţării, întrucât consideră valori personaje ca Guţă, Adrian Copilul Minune şi alte minuni subculturale şi nu sancţionează derapajele, pe care poporul român le-a acceptat, spunând „Lasă, dom’le, că e haios”. Şi uite aşa am acceptat, ba copilul zgâit, ba pe Guţă Franuţă, ba pe nu ştiu ce Salami, ba pe regi şi ţigani şi aşa mai departe. Acuma discutăm de Casa Regală a României, nu? Şi în paranteză pui casa ţiganilor… păi cum vrei să fii privit altfel?”.

Ce nu explică bravul edil tîrgmureșan, însă, e motivul pentru care problemele create de romi sunt încă de actualitate în urbea sa după 20 de ani de mandat plus alți cîțiva ani prefect de Mureș; dacă deține soluțiile-minune, cum se face că nu a reușit să le aplice?

Răspunsul e simplu: pentru că fără ”amenințarea” reprezentată de etnia romă, lui Florea nu i s-ar mai bascula voturile salvatoare de la maghiari. O strategie urîtă, murdară, dar cum să fi fost ea sancționată politic cînd omul a luat vreo 3-4 mandate ca reprezentant al partidului președintelui Traian Băsescu, cel sancționat de CNCD pentru declarații alăturea cu drumul privind țiganii?

Băsescu, cel care s-a folosit, el însuși, de ”grija” față de altă minoritate, cea LGBT, pentru a cîștiga președinția în 2004?

Metoda lui Dorin Florea de a stinge focul – real în anume măsură, nimic de zis – cu benzină trebuie să înceteze. Iar ultimele sale declarații de pură sorginte nazistă care au provocat deja reacția Avocatului Poporului trebuie analizate cu toată responsabilitatea și sancționate cu toată severitatea.

Cu atît mai mult cu cît ele vin din partea unui om educat, chirurg de meserie, cu soție tot medic, și care se presupune că știe mai bine decît alții ce a însemnat cu adevărat în istorie ingineria socială. Un test pe care mai ales societatea civilă îl va înfrunta în perspectiva anului electoral în derulare. Cu ce rezultate, râmîne de văzut. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. acum nazistul asta de florea e la alde. ce zice tariceanu? e multumit?

 2. Poate sa fie excesiva doar maniera in care dl. Florea infatiseaza aceasta tema?!?

  Este doar o intrebare. Cumva, retorica.

  Caci oricat de mestesugit ar fi un discurs combativ pe tema propusa de dl. Florea, nici ipocrizia si nici fariseismul nu pot fi ascunse cand se asuma un partizanat pro-etnic inaintea oricarei dezbateri cinstite si oneste.

  Cat de ipocrit sa fii, asa incat sa ignori ca MAREA majoritate a atrocitatilor comportamentale post decembriste au drept autori membri ai etniei rrome?
  Pana cand sa ne prefacem – sub umbrela asa-zisului concept de „political correctness” – ca nu intelegem cum o minoritate isi bate joc nu doar de ea insasi ci si de intregul popor in sanul careia traieste?

  Stergem, asadar, cu buretele fatarniciei si duplicitarismului cazuri excesiv de grave (precum dosarul copiilor din „Tandarei” traficati si exploatati in Occident chiar de propriii lor parinti, la care marii magistrati romani au asteptat prescrierea faptelor si abia apoi s-au pronuntat) laolalta cu infioratoarele cazuri de pornografie infantila online (savarsita de parinti asupra propriilor lor copii minori in direct (!) pe internet, si cu perversiuni cerute si platite online de toti descreieratii, despre care nu am auzit sa se fi initiat vreun protest nici al ‘societatii civile’ si nici al magistratilor) sau nuntile „aranjate” intre parinti iresponsabili pentru fete rrome de 11-12 ani, nunti care nu se pot consuma decat dupa satisfacerea „probei virginitatii” in vazul nuntasilor si cu publicitatea asigurata de o asa-zisa ‘mass-media’ ramasa fara busola si fara repere morale in goana dupa bani???

  Si atunci, daca cineva indrazneste sa strige ca „imparatul e gol” este cu mult mai convenabil sa ne punem degraba pe noi „mantia corectitudinii politice” si sa anatemizam GLOBAL acest subiect, nu-i asa?!? Caci e mult mai confortabil sa facem un ghiveci, asa, ca o „saorma cu de toate”, si sa punem ingredientele arhicunoscute (Darwin, Hitler, Basescu, Funar, etc.) ca sa ne ‘pansam’ constiintele vitriolate de un asa subiect pus pe masa discutiilor, in loc sa contribuim la o discutie sanatoasa, bazata pe principii de analiza clare care sa elimine din start excesele dar care sa pastreze CONTINUTUL ideii ca „asa nu mai merge” pana la gasirea unor solutii concrete, eficiente si in acord cu anul 2020 in care traim.

  Sigur ca este simplu sa te ‘despletesti’ pe un asa subiect, fie dand like-uri ca bou’ la regurgitarile altora pe internet, fie ‘infierand’ cu manie proletara, de la tastatura, pornirile unora care, ce sa vezi?, chiar MUNCESC si se lovesc de grozaviile ce inunda site-urile de stiri si au autori concetateni de-ai nostri de etnie rroma (ca tzigani nu li se mai poate spune). Ramane, insa, o mica problema: cum sa-ti bagi capu-n nisip ca strutul si sa pretinzi ca nu stii cum enorm de multe familii – si, ingirjorator, NU doar de rromi – fac copii doar pentru a beneficia de alocatiile acestora pe care parintii lor le folosesc ca sa se imbete zdravan si sa conceapa alti copii, s.a.m.d.

  Dar poate aceasta tara chiar merita toate aceste disonante cognitive generalizate…

 3. Despre anchete sociale in familiile fara venituri la vedere si combaterea exploatarii copiilor nu s-a gandit domnul doctor sa vorbeasca…Pentru ca asta e problema, avem legi aplicate discretionar in interesul excluderii adversarilor, dar, niciodata pentru binele acestei natii. Suntem si noi parte a conventiilor internationale privind drepturile omului si in particular, ale copilului, dar niciodata nu-l „intreaba” nimeni pe copilul ala daca-i e bine…pentru ca, deasupra legilor stau privilegiatii, securisti si magistrati, care, in sfidarea legii, stiu ei mai bine.ecretomania si nepotrivirile din transcrierile apelurilor…Stiind tot ce ati expus, bazandu-ma si pe logica si intuitie, ba si pe experienta cu institutiile statului, eu cred ca Alexandra chiar a murit in 26, asa cum scrie in certificat si ca Dinca a fost „convins” ca e „iepurele” necesar in musamalizare, el avand toate garantiile(adoptiile internationale parafate impotriva legii si a dreptului copilului, niciodata monitorizate, asta ca sa se stie ce face statul cu „defavorizatii”)..Nu ma intereseaza ca o familie de tigani face zece copii, fara sa aiba un venit sigur…poate iubesc copiii, poate au un bunic in America si le asigura traiul…dar, autoritatile trebuie sa se asigure ca toti puradeii aia au o sansa in viata, nu sunt traficati, nu sunt folositi in cersetorie ori alte infractiuni, sunt hraniti, adapostiti si scolarizati cat de cat…pentru asta statul asigura fiecarui copil un venit minim si domnul edil asta trebuie sa faca, sa se asigure ca macar banii aia sunt folositi pentru copii…Aici avem o problema mai mare decat egoul primarului, avem realitatea poporeanului de rit ardelean, ala care se trage direct din „imparatul”, ca trebuie sa fi fost vreun stramos randas pe la grajdurile imparatesti, chestie care-l face pe el detinatorul adevarului privind civilizatia si democratia….asta e suficient ca el sa accepte garduri interetnii, limitarea nasterilor indezirabililor, votarea penalilor ca-s „de-ai nostri”, acceptarea deturnarilor de fonduri daca intra-n dosul local, hotarari de instante impotriva legii, daca sunt ardieleni beneficiarii, prostii cu pretentii in fruntea urbelor si a statlului, ca-s dintre-ai nostri, discursul urii (pentru care in occidentul ala de la care se revendica s-ar face puscarie grea) impotriva semenilor de alta etnie, regiune, ori chiar ideologie si religie…toate astea sunt dezirabile in Ardialul ramas la nivel de ev mediu ca mentalitate, pentru ca liderii lor, dintre ei, au stiut ce pedala sa apese si ei sunt prea puturosi sa gandeasca cu neuronul ala valid…Doamne feri, sa fi facut astfel de afirmatie vreun mitic! Chiar daca miticii contemporani sunt doar „patrioti locali” veniti la studii si ramasi la Bucale, ca aici „se da ora exacta”…

  • Cu tot respectul pentru opinia dvs. as observa ca tema supusa discutiei poate fi abordata intr-o cheie politica – asa cum ati procedat dvs. – sau intr-o cheie pragmatica de natura a identifica vreo solutie.

   In esenta, tema se refera la parintii iresponsabili care, trebuie insistent subliniat, NU apartin in mod necesar etniei rrome; raportat insa la rata incidentei acestei teme in cadrul etniei rrome – comparativ cu alte etnii si/sau cu restul poporului roman neapartinator de vreo etnie anume – aceasta problema este mult mai des intalnita.

   Plecand de la ideea ca absolutizarile si/sau generalizarile sunt contraproductive si induc concluzii eronate, va propun o raportare a temei la un criteriu obiectiv, respectiv Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei. Concret, aceasta lege stabileste niste criterii minime ce trebuiesc sa fie indeplinite de familiile care doresc sa adopte copii. Pentru a evita atat politizarea temei de discutie cat si posibilele partizanate, poate ar fi o idee buna sa aplicam aceleasi criterii pentru toate familiile care au deja, sau isi propun sa aibe, copii. Astfel, s-ar evita dubla masura existenta acum: daca pentru copiii institutionalizati regulile stabilite in vederea adoptiei nu au creat discutii (deci au fost acceptate de catre societate) de ce sa nu aplicam aceleasi reguli si familiilor care au copii din propria lor vointa?!? Iar identificarea acestor familii, formate din parinti iresponsabili care fie nu isi pun problema cum sa isi creasca copii, fie fac copii cu ideea premeditata de a-i utiliza in scopuri nelegale si imorale, nu poate fi facuta decat de primarii localitatilor (despre care se presupune ca isi cunosc comunitatea pe care o servesc si care au si legitimitatea exercitarii unor actiuni in beneficiul copiilor, legitimitate primita in urma castigarii sufragiului popular).

   Sau, mai bine sa ramanem in „cheia politica” si sa cerem o parere – posibil avizata?!? – chiar actualului presedinte, care in urma cu ceva timp s-a ocupat de ‘exportul’ de copii din Romania, conform unor informatii mult mediatizate si niciodata dezmintite de catre K.W.J.

   • Unde vedeti cheia politica?! Eu doar observam ca avem legi menite sa apere copilul de parintii iresponsabili, fara limitarea nazista a nasterilor…daca faci anchete sociale in familiile acestora si constati ca un copil nu are strictul necesar asigurat de stat, mancare, adapost, educatie, ingrijire, ori daca este exploatat de parintii lui si acum ai cadrul legal sa-l institutionalizezi pana la remedierea situatiei, ori sa-l incredintezi familiei extinse…problema, la noi, e ca nicio lege nu se mai aplica, avem un apetit nestavilit de a cere alte reglementari, de cate ori identificam o problema, dar niciodata nu ne intrebam de ce platim indivizi si institutii si ce ar trebui sa cerem de la ele…
    P.S. Observatia privind absolutismul ardielenesc vi s-a parut „cheie politica”?! Uauuu!

 4. Indobitocirea programata da rezultate peste asteptari.

  De ceva timp, in Romania, se dovedeste ca „ura” este un instrument electoral care aduce garantat victoria in alegeri.

  Daca poporul vrea „ura”, de ce politicienii Romaniei normale nu i-ar oferi fraierului produsul dorit?

 5. – Nu stiu daca intr-atat de ingrijorator e ce spune primarul, cat faptul ca exista atat de multi care-i aproba discursul.
  – Discutii academice pe subiectul limitarii programatice a reproductiei oamenilor au mai fost (inclusiv laureatul Nobel G. B. Shaw) si vor mai fi. Marele pericol este atunci cand aceste idei incap pe mainile unor politicieni irationali si, mai rau, cand incep sa reverbereze in masele de oameni, de regula, ca solutie la multe alte probleme nerezolvate. Iar pasul imediat urmator este exterminarea si a celor ce s-au nascut deja, si se dovedesc a fi „necorespunzatori”.
  Nu-i asa ca suna cunoscut?
  – Personal, consider ca trebuie acordata maxima prudenta pe astfel de subiecte; e f. usor sa imaginam masuri dintr-acestea atunci cand „noi” ne credem in afara discutiei, adica de partea „cea buna”.
  Suntem, pentru ca asa ne consideram noi. Acum, cand tot noi avem forta sa impunem Criteriile.
  Dar daca le-ar stabili „altii” v-ati gandit?
  Istoria ne arata ca odata dezlantuita furia oarba, nimeni nu va mai putea controla hotarul dintre „cei buni” si „cei rai”.

 6. Petarde aruncate sa distraga atenția de la ce se intampla! Si aici nu ma refer la genialitatea guvernării liberale, ci la ce va urma! Adică la venirea imigranților pe care Klaus a acceptat să îi primească! Eu am fost imigrant(legal) si stiu cu ce se mănâncă pâinea asta, dar tb sa existe un control al imigrației! Cat despre ai noștri ” blonzi ”’ numa de bine!

 7. Mare porc de caine,e si doctorul asta.Cred ca sant ceva legi ce pedepsec cu inchisoarea astfel de instigari.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998