CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un comunicat scandalos si o constatare: DNA intra oficial in politica

7 comentarii / 10467 vizualizări / 16 mai 2016

La jumătatea campaniei electorale pentru alegerile locale 2016, DNA a anunțat, azi, printr-un comunicat, că cere acordul pentru urmărirea penală a fostului ministru de Externe, Titus Corlățean, acuzat de abuz în serviciu și de împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din diaspora. Un gest care merită o analiză ceva mai atentă, în opinia noastră.

Aparent, cei care l-au adus la putere pe Iohannis, în 2014, prin mega-scandalul așa-zisei înghesuieli la urnele din diaspora, încearcă o manevră de imagine similară. Mai exact, se mizează pe un refuz al Senatului condus de rebelul Tăriceanu în cazul solicitării DNA, fără de care Corlățean nu va putea fi anchetat, ceea ce ar putea enerva o parte a opiniei publice fix înaintea alegerilor.

Chiar dacă acesta ar fi planul, comunicatul DNA produce, din alte puncte de vedere, stupoare și ridică serioase semne de întrebare asupra rolului și locului procurorilor în statul român de drept.

Ce susține DNA, la adresa lui Corlățean:

”În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia”.

Și acum, să o luăm metodic.

Să zicem că, în pregătirea alegerilor din 2014, Corlățean ar fi trebuit, într-adevăr, să solicite organizarea unui număr sensibil mai mare de secții de vot în diaspora, pentru a crea condiții românilor de peste hotare să voteze.

Să zicem că pentru eroarea lui ar trebui să dea socoteală, rămînînd, desigur, la latitudinea Justiției să decidă dacă e o faptă penală sau doar un prost management ministerial.

Ceea ce e de neînțeles, însă, e siguranța deplină afișată de DNA în comunicat, potrivit căreia Corlățean a blocat intenționat electoratul din diaspora, care urma să voteze cu adversarul candidatului partidului său, adică cu Iohannis.

Și aici se ridică marea întrebare: de unde anume știe sigur DNA că electoratul din străinătate ”era defavorabil candidatului respectiv” adică lui Ponta?

De unde știu procurorii DNA cu maximă precizie că, blocînd votul diasporenilor, Corlățean a obținut ”un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte”?

Care candidat – ciudat! – a pierdut alegerile respective.

De unde știe DNA că, în cazul organizării unui număr – să zicem – dublu de secții de vot în străinătate, nu s-ar fi ajuns la o împărțire egală a votului românilor de afară? Ori chiar la una defavorabilă lui Iohannis?

Cînd e vorba de predicția votului, presa poate face speculații, analiștii politici le pot face, sociologii le pot face, iar institutele de sondare pot efectua cercetări care să furnizeze indicii (dar nu certitudini) despre distribuirea voturilor. (Nici nu mai vorbim că, în diaspora, e, practic, imposibil să fie făcute sondaje, costurile fiind prohibitive).

Este complet interzis, însă, ca asemenea speculații să fie făcute de procurorii DNA.

Corlățean, guvernul PSD în ansamblu, pot fi acuzați de încălcarea drepturilor electorale ale românilor din străinătate, de acord, dar pe ce bază pot fi acuzați că știau cu precizie cu cine votează diaspora?

Pentru că așa e ”tradiția” în România?

Păi, însăși alegerile din 2014 au dovedit că situația se poate transforma radical de la un tur la altul, ce să mai vorbim de la un ciclu electoral la altul?

Prin formulările sus-pomenite din comunicatul de azi, DNA demonstrează, de fapt, că a intrat oficial în politică și că se comportă ca un jucător autentic.

Pe acest raționament, e de așteptat și punerea sub acuzare de către DNA a membrilor Autorității Electorale Permanente, autorii proiectului noii legi a alegerilor locale și care a fost ulterior însușit și votat în parlament.
Pentru că, reamintim, legea în cauză blochează dreptul la vot pentru întreaga diasporă, dat fiind că art.3, alin.3 stipulează: ”Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz”.
Asta înseamnă că un ieșean aflat conjunctural la cîțiva kilometri de urbea sa – necum în străinătate – nu poate vota la locale, punct.

Stranie situație: românii care culeg căpșune în străinătate au dreptul să voteze președintele din țara de baștină, senatorii și deputații din țara de baștină, dar nu și primarii.

Cînd s-a votat legea, s-a votat și cu sprijinul parlamentarilor liberali, al căror candidat prezidențial a fost ”victima” organizării alegerilor de către PSD, în 2014; în plus, nimeni din diaspora nu s-a isterizat după votarea legii, pe motiv că ține departe de urne nu doar pe unii, ci pe toți votanții de peste hotare.

Klaus Iohannis a promulgat din prima noua lege, nimeni nu a contestat-o la CCR, Avocatul Poporului nu a suflat un cuvînt, Toți care se sufocaseră de indignare, în 2014, că românii diasporeni sunt ținuți departe de decizia politică, au amuțit ca prin minune. Să zicem că 2008 a fost prea aproape de anul integrării în UE, cînd a început să se formeze cu adevărat diaspora mioritică, dar pentru 2012 nu mai există nicio scuză că nu a deschis porțile votului la locale pentru ”stranieri”. Cu atît mai puțin pentru 2016.

Una peste alta, se pare că dreptul la vot nu e chiar atît de bătut în cuie pe cît se chinuie unii să acrediteze ideea.
Nu vom intra aici în discuții prea principiale, reamintind că sunt foarte multe țări democratice care nu permit cetățenilor lor să voteze de peste hotare.
Nici că introducerea procedurii înscrierii prealabile în registrul electoral va dovedi că, în realitate, interesul diasporei pentru vot e mai degrabă nul, cu excepția cazurilor cînd e atent ”stimulat”.

Ceea ce este grav, o spunem din nou, e precizia cu care subalternii Laurei Kovesi ”cunosc” destinația exactă a voturilor cetățenilor români din străinătate. O precizie cu atît mai aberantă cu cît Corlățean e acuzat penal, azi, că ar fi fraudat un vot care, finalmente, l-a scos președinte tot pe adversarul propriului coleg de partid, Victor Ponta. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: stirileprotv.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. dna a identificat 2 tradatori de neam: agentii kgb victor ponta si titus corlatean. acestia sunt tratati in consecinta: fara mila

    • alex, ai fost informat de kgb in legatura cu agentii respectivi??? in ce calitate ai fost informat???? sau daca nu stii de la kgb…. de unde stii??????

    • bai, vita proamerloca, cum ma-ta iti permiti sa scrii aici asemenea mizerii care-mi insulta inteligenta?

  3. Se vede ,, facutatura,, de vina ar fi ,,Biroul electoral central,,…care se ocupa de organizarea alegerilor…

  4. Este aberant ca cei din afara tarii,care sint preocupati de cu totul altceva ,sa hotarasca viitorul celor care traiesc si muncesc in tara.Ca si in alte tari,cei din diaspora nu ar trebui sa aiba drept de vot.Este o alta posibilitate de a minarii voturile. De fapt cum s-a si intimplat. Venea ala de la 200 de km. de Paris ,pe banii lui, ca sa voteze. Chiar ne credeti prosti?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998