CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un cost politic major

0 comentarii / 1396 vizualizări / 5 februarie 2014

In timp ce Raluca Turcan, in numele PDL, se gudura pe langa un Traian Basescu instalat, asa cum si-a propus, in pozitia de lider al opozitiei, o miscare aparent browniana are loc in randul sustinatorilor acestuia. Asa cum am preconizat, Elena Udrea a dat semnalul unei grave hemoragii in interiorul PDL. O serie de parlamentari au plecat spre nebuloasa de dreapta numita Miscarea Populara. Altii urmeaza. Se mai afla in spagat numerosi primari si consilieri. Opozitia se faramiteaza. Si se labilizeaza. Pretul pentru instalarea lui Basescu in pozitia de sef al opozitiei este imens. Pana la urma, cine castiga?

Degringolada din asa-zisa dreapta, reprezentata de oamenii politici pe care s-a sprijinit regimul Traian Basescu pe cale de disparitie, a avut ca prim efect o consolidare a unitatii USL. Atunci cand intr-o tabara politica au loc miscari centrifuge, in mod automat, in tabara adversa coeziunea are tendinta sa creasca. Ceea ce observam s-a si intamplat.

Sa ne intoarcem insa la basisti. Desi Traian Basescu i-a spus adio PDL-ului, membrii de vaza ai acestuia, aproape toti daca ma gandesc, cu exceptia lui Vasile Blaga care ramane ceva mai vertical, ii canta in continuare osanale presedintelui. Tot ce face acesta e bine. Tot ce spune e luat litera de lege de catre fiecare pedelist care se pronunta in spatiul public. Traian Basescu este invitat necontenit, zi si noapte, sa isi intoarca din nou fata luminoasa catre PDL. Catre un PDL din ce in ce mai subtiat. Pe de alta parte, fii ratacitori s-au indepartat de PDL la indemnul lui Traian Basescu. Acesta lasa impresia ca incearca sa-si concentreze intreaga energie in intarirea Partidului Miscarea Populara. Formatiune in care si-a investit pana si proprii consilieri, fara a tine cont de etica politica ori de spiritul si litera Constitutiei. In ceea ce-l priveste, castigul este incontestabil. Accentuand operatiunea de divizarea a opozitiei, Traian Basescu si-a atins obiectivul. Este, in acest moment, liderul acesteia. Un ajutor pe cat de substantial, pe atat de involuntar l-a primit si din partea PP-DD si PSD. Sa ma explic. PP-DD, un partid nascut practic din strada, sustinut de acei cetateni care se aflau in profund dezacord cu PDL, dar care nu impartaseau valorile promovate de USL sau nu credeau in sinceritatea acestora, ar fi avut sansa, in urma alegerilor, sa devina portdrapelul opozitiei politice. Numai ca i-a lipsit esentialul. Adica o strategie coerenta. Cu tinte politice precise. Cu obiective clare, de natura sa tina in continuare electoratul mobilizat. Pe de alta parte, PSD, incercand sa atinga pragul majoritatii fara liberali, pentru ca acest partid stie ca intr-o buna zi USL dispare, a desfasurat o politica eficienta de racolari. Asa ca, rand pe rand, cam tot ceea ce au votat cetatenii, punandu-si speranta intr-o formatiunie noua, non-PDL si non-USL, a trecut in tabara social-democratilor. Victor Ponta devenind astfel marele beneficiar. Nu spun si marele castigator intrucat guvernarea uzeaza politic in acest an intr-un ritm din ce in ce mai accentuat.

PP-DD si-a ratat prin urmare sansa de a deveni partid lider al opozitiei. A ramas in cursa PDL. Care este insa din ce in ce mai subrezit de loviturile pe care i le aplica cu sange rece Traian Basescu in incercarea de a intari PMP. Iar aceasta operatie pe cord deschis si fara anestezie pe care o sufera PDL va continua atata timp cat partidul domnului Blaga se mentine duplicitar in raport cu Traian Basescu. Daca Blaga nu recunoaste deschis, impreuna cu cei care il sustin, ca Traian Basescu a devenit nu numai nociv pentru partid, ci si un adversar mai de temut chiar decat USL, hemoragia va continua sa se produca.

Pretul acestor greseli si inconsecvente dovedite de catre liderii PP-DD si PDL, precum si al loviturilor aplicate cu intentie si cu cinism de catre PSD pe de-o parte si Traian Basescu pe de alta parte, este de natura politica si este imens.

Pana la urma, factura nu o va suporta nici Traian Basescu, nici Partidul Miscarea Populara care in final va ramane o forta politica derizorie si nici PP-DD care a platit ceea ce era de platit, fiind astazi pe cale de disparitie. Factura va fi platita integral de PDL. Chiar de Vasile Blaga. Daca nu se trezeste repede din pumni. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998