CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un fake news de proportii: Cui prodest?

2 comentarii / 5112 vizualizări / 12 iulie 2019

Știrea care a bulversat azi România și a făcut să pocnească, probabil, dopuri de șampanie în unele locuri: adversarul Laurei Kovesi în cursa pentru șefia parchetului european e numit șef al parchetului financiar francez, fiind audiat ieri, și o lasă pe fosta șefă a DNA singură în cursă.

Difuzată în premieră de RFI, care nu citează nicio sursă, ca și cum totul ar fi bătut în cuie, informația a fost rapid preluată de toată presa și a generat primele reacții politice, vezi jubileul lui Ludovic Orban și al altora.
Din păcate pentru fanii lui Kovesi, știrea riscă să ia potul pentru cel mai mare fake news al momentului.
Cîteva ore după ”bombă”, Romain Sadet, reprezentant al Departamentului de Justiție al Biroului de Presă al Consiliului UE, declara, pentru Mediafax, că nu a primit vreo o notificare cu privire la retragerea procurorului francez Jean-François Bohnert din cursa pentru șefia Parchetului European.

Presa din Franța ori Belgia nu au nicio umbră de informație despre asta.

Nici măcar ideea că retragerea unui candidat îl lasă singur pe celălalt nu e reală, fiind posibilă ori introducerea altui candidat ori chiar reluarea procedurii de la zero.

În fine, publicația externă Politico îl contactează chiar pe Jean-François Bohnert, care dezminte categoric că s-ar fi retras din cursă.
Ca să ne lămurim cum e cu funcția de șef al Parchetului Financiar francez:
mandatul celei care a condus insituția de la înființare, în 2014, Eliane Houlette, a încetat încă de luna trecută.
Problema succesorului său a stîrnit ample dezbateri în presa din Hexagon, pentru că e vorba de un parchet oarecum similar DNA-ului de la noi(chiar au anchetat împreună scandalul Veolia Apa Nova), iar la loc de cinste a stat un anume aspect.
Mai exact, jurnaliștii au punctat faptul că la nivel politic, e vorba de Macron însuși, s-a luat o decizie oarecum neortodoxă, aceea ca succesorul lui Houlette să fie desemnat numai după ce se va ști dacă Jean-François Bohnert a obținut sau nu șefia parchetului european. Motiv pentru care procedurile de desemnare a unui șef al parchetului financiar sunt înghețate pînă cînd iau final procedurile la nivel european.
Ceea ce ar putea însemna pînă la toamnă, mai scriau jurnaliștii francezi.
Motivele acestei decizii nu sunt foarte clare, există doar speculații că administrația lui Macron e foarte interesată de cine va conduce parchetul financiar intern, pentru că există două dosare în lucru care au conexiuni cu președinția.
În aceste condiții, ideea că Bohnert, susținut puternic pînă acum de Macron și de Consiliul European împotriva Parlamentului European, ia pe furiș decizia de a abandona cursa și se prezintă, cuminte, ieri, nevăzut, neștiut, la audierile pentru șefia parchetului financiar, e cel puțin ridicolă.

Ca bîlciul să fie complet, europarlamentarul Rareș Bogdan anunța ieri dimineață că la Bruxelles are loc întâlnirea coordonatorilor grupurilor politice reprezentate în Comisia LIBE (Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne) a Parlamentului European, pe agendă fiind continuarea procedurilor în privința alegerii șefului Parchetului UE. ”Mă aștept la o reconfirmare a deciziei politice luate de Parlament. Să-i ținem pumnii doamnei Kovesi!” scrie Bogdan pe Facebook.

La aceea oră, ar trebui acum să credem că la nivelul comisiei nimeni nu știa că Bohnert s-a retras din cursă și tocmai e audiat pentru șefia parchetului din Franța.
Ceea ce ar fi echivalat, efectiv, cu o uriașă bătaie de joc la adresa instituțiilor europene din partea candidatului susținut, cum spuneam, de ditamai Consiliul European. Una care ar fi produs un scandal continental.
Mai ales că azi, același europarlamentar român ne informa că în ședința de ieri s-au dus lupte teribile: ”Socialiștii au încercat ieri să schimbe componența comisiei de negociere a Parlamentului(pentru desemnarea viitorului procuror șef n.n.), adică o tergiversare, dar PPE s-a ținut pe poziție!”.

Întrebarea este cine și de ce a avut interesul lansării respectivei informații, care, odată dezumflată, nu se poate spune că îi aduce vreun beneficiu Laurei Kovesi, chiar dimpotrivă. Să aibă legătură cu prezența Laurei Kovesi la recepția de azi de ziua Franței, un loc de unde a lipsit, însă, Klaus Iohannis? Să fie alte jocuri?
Cui prodest? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Vezi cum e descrisă poziția de ECP of EPPO de către Securitatea germană din Luxemburg.
    ECP is the head of EPPO, Laura Ciorduța Kovesi is one of the most beautiful women in the world, Miss Dumb Planet.

  2. Stiri false manevrari de sorginte stalinista numai pentru ca puscariabila Kovesi Codruta sa ocupe sefia EPPO si aceasta in interesul infractorilor nazisti din Comisia Europeana si-n intersul mafiot iohannist pentru praduirea banilor europeni.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998