CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un fleac: s-au ciuruit!

0 comentarii / 1401 vizualizări / 10 decembrie 2012

Pentru a doua oară în istoria post-decembristă, un partid aflat la putere vreme îndelungată se prăbușește precum Colosul din Rhodos, din cauza politicii falimentare duse la guvernare pînă la limita ratării parlamentului. De acum, e oficial: potrivit datelor centralizate din majoritatea circumscripțiilor, partidul lui Boc, Blaga și Băsescu e făcut zob de către USL și are mari șanse să obțină, în final, mai puțini parlamentari decît Dan Diaconescu.

Un fleac: s-au ciuruit, s-ar putea spune despre pedeliști, parafrazîndu-l pe Traian Băsescu de odinioară. Cu cc.58% din voturi la Cameră și 60% la Senat, USL cîștigă zdrobitor, depășind majoritatea constituțională, în timp ce ARD se zbate între 16,7 și 16,9%, mult sub cota de ”peste 20%” promisă de Vasile Blaga în vară.
Avînd în vedere că PPDD-ul lui Diaconescu are, la rîndul lui, între 13,5 și 14,2%, e foarte posibil ca, după distribuirea tuturor mandatelor, bossul OTV să aibă mai mulți parlamentari decît PDL, adică un veritabil coșmar pentru foștii guvernanți.
Să fim corecți față de precedentul simbol al perdantului politic, PNȚCD: dacă sistemul de vot pe liste s-ar fi menținut și azi, PDL nu prindea parlamentul. Așa, votul uninominal cu anvergură mai degrabă locală a permis mici jocuri de glezne, bazate pe șpăgi electorale și alte șmecherii care au permis unor pedeliști să se salveze in extremis. Destule figuri grele sunt, însă, condamnate la dispariție, de la Roberta Anastase pînă la MRU, cel clasat, se pare, undeva, pe rușinosul loc 3. Politic vorbind, fosta mare speranță a dreptei nu era chiar unsă cu toate alifiile…

Dacă e să îi dăm crezare secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, pînă la această oră, conform numărătorii paralele, USL a cîştigat toate colegiile din 25 de judeţe şi pînă acum are 346 de mandate, iar numărul acestora va creşte. La fel de onest am putea spune că, în cazul unui parlament redus la 300 de membri, cum dorea Băsescu, ar fi fost șanse mari să avem un legislativ monocolor.

Conform datelor parțiale prezentate de BEC la ora 10,00, USL are la Cameră 58,6|%, ARD 16,7%, PPDD 13,5%, UDMR 5,31%. La Senat, USL are 60%, ARD 16,95%, PPDD 14,18%, UDMR 5,40%.

Caricaturalul lider al Noii Republici, Mihail Neamțu, declara, după vot, că scorul ARD nu e ”un rezultat triumfător, dar nu e niciun rezultat rușinos, e un rezultat pe care îl considerăm ca pe un punct de plecare în reconstrucția dreptei”. Din păcate, pentru următorii cîțiva ani, scorul ARD e, într-adevăr, un punct de plecare: din prim-planul politicii, spre o opoziție umilă și lipsită complet de forță.
Marea întrebare e: dacă atîția grei pedeliști și-au luat zborul spre alte zări înainte de alegeri, cîți vor încerca să o facă după dezastru? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998