CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un general si un mister: de ce s-a sustras Iohannis deciziei de retragere a MIG-urilor?

6 comentarii / 5366 vizualizări / 20 aprilie 2022

Unul dintre cei mai reputați generali români, fost comandant al armatei, l-am numit pe Ștefan Dănilă, aruncă pe piață o informație fierbinte, care ridică o întrebarea cu bătaie lungă; de ce s-a eschivat Iohannis, comandatul suprem al forțelor militare, de la luarea deciziei retragerii MIG-urilor românești din activitate? O hotărîre luată ilegal, în aceste condiții, de către șeful Statului Major.

”CSAT trebuia să ia decizia de oprire a MiG-urilor de la zbor, la propunerea MApN, nu șeful SMAp” afirmă generalul de aviație(r) Dănilă, pentru siteul Umbrela-strategica.

”MiG-urile trebuiau să își încheie activitatea demult. Ultimele avioane au fost modernizate în jurul anilor 2000-2001. Această modernizare, începută din 1992 și realizată efectiv între 1996 si 2001 trebuia să permită tranziția către avionul de luptă compatibil NATO, adică de producție SUA sau Europa de Vest. Perioada de tranziție trebuia să fie de 10-15 ani. Așadar, de cel puțin 5-6 ani nu trebuiau să mai zboare” spune Dănilă, el însuși pilot de MIG.

El explică lanțul decizional firesc în asemenea situații:

”Apărarea spațiului aerian implică Capabilitatea de supraveghere și cercetare a spațiului aerian, pe cea de Apărare aeriană și pe cea de Apărare aeriană cu baza la sol. Întrucât capabilitatea de Apărare aeriană a României este constituită pe baza avioanelor MiG 21 și F 16, decizia trebuie luată în CSAT, la propunerea MApN”.

Nici rolul ministrului Vasile Dîncu nu e limpede, mai spune Dănilă:
”Dl ministru poate să solicite Autorității competente să ia măsuri atunci când are anumite informații sau poate lua el acele măsuri, dacă sunt în competența sa. Nu este recomandat ca ministrul să justifice ordinele subordonaților. Se poate deduce că el a ordonat și altcineva a semnat”.

”Consider că șeful Apărării nu trebuia să dea acel ordin. Dacă a fost nevoit, înseamnă că sunt multe probleme” conchide fostul șef al armatei.

De aici, două mari întrebări:

1) Despre ce ”multe alte probleme” ar putea fi vorba în cazul MIG-urilor românești, care au dus la brusca și insuficient explicata lor suspendare?
2) De ce a refuzat Iohannis, șeful CSAT, să dezbată și să decidă retragerea avioanelor militare și a plasat răspunderea pe umerii Statului Major? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Ca si la dosarele de adoptie coordonate de ex-primarul Sibiului. A facut lucrurile cu mana altcuiva. Banii in contul lui. Asta nu l va exonera de raspunderea morala si nu numai..

  2. de frica, are deja mai multe dosare penale stie ce il asteapta dupa expirarea mandatului, la multi ani

  3. Pentru că Ficus Dulapis Mutalis se eschivează de la ORICE înseamnă un efort mai mare decât a pune posteriorul în mașină și de a savura liniștit un weekend la Sibiu…

  4. & Fără Marea Britanie în Uniunea Europeană, deși s-a format „spațiu” pentru extinderea uniunii se pare totuși că cei rămași nu mai au „energie” îndestulătoare, așa cum erau obișnuiți popularii europeni, pentru a realiza o extindere a Uniunii Europene fără „complicațiile militare” apărute , și pe fondul unor alte evenimente, conflicte militare anterioare,?

  5. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  6. @ Se poate observa ,,deci”, cum probabil că s-ar exprima și maestrul Ion Cristoiu, ,,ceea ce e evident , e evident”, cum probabil că s-ar exprima și Victor Pițurcă, că rasa coloniștilor albi , aceea care o oferit lumii ,nazismul, bolșevismul, mafia, ku kux kl-anu, pogroame, holocausturi, războaie chimice, atomice, nucleare, biologice , bacteriologice, ale orori, tinde să devină o rasă inferioară, începând să rămână cam singura care mai încearcă să-și mai rezolve problemele prin conflicte militare, pentru a-și proteja și a-și ascunde lideii după fabrici de armament și armate de mercenari, îndeosebi albi, că nu prea apar fotografii de pe la conflicte militare cu mercenari de alte rase, plătiți pentru a proteja privilegiile unor grupări și ale unor „lideri” interesați de producții de armament, de virsuși și vaccinuri, de alte orori, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998