CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un luteran care nu a invatat nimic din credinta stramosilor

4 comentarii / 4769 vizualizări / 6 noiembrie 2014

Rîndurile care urmează nu sunt cîtuși de puțin un atac la credința candidatului Klaus Iohannis, așa cum ar fi unii tentați, poate, să creadă. Ci doar un reproș. Pentru că, văzînd disperarea, spaima candidatului liberal vizavi de confruntările directe cu adversarul său, nu te poți împiedica să te gîndești că neamțul nu a prea trecut pe la biserică, ori că nu i-a rămas în cap nimic din învățătura strămoșilor.

Precum se știe, Klaus Iohannis nu e ortodox, ci evanghelist luteran, un cult răspîndit în Germania și creat acum cinci secole de un prelat rebel, care s-a săturat, într-o bună zi, de abuzurile bisericii catolice, forța dominatoare în Europa Evului Mediu.

E vorba de Martin Luther, născut în 1483 în Saxonia, într-o familie modestă, dar pe care dragostea de învățătură și ambiția l-au purtat pînă la doctoratul în teologie și la statutul de profesor universitar de științe biblice.
Frămîntat de tînăr de întrebări și incertitudini, Luther a ajuns, finalmente, la concluzia că învățăturile bisericii catolice s-au abătut mult prea mult de la litera și spiritul Bibliei și a decis să intre în acțiune.

Un gest nebunesc – înfruntarea Bisericii Catolice – în vremuri cînd influența acesteia era aproape nelimitată, iar acuzația de erezie te putea trimite lesne în pușcărie pe viață ori mai rău.

Luther nu s-a lăsat descurajat, a elaborat o colecție de teze religioase, în fapt critici dure la adresa practicilor bisericești, începînd cu teribilul comerț cu indulgențe, hîrtii care se cumpărau de la colțul străzii pe bani grei și te absolveau de orice păcate, inclusiv cele viitoare.

Reacția bisericii a fost din ce în ce mai dură, pe măsură ce popularitatea lui Luther creștea, iar oamenii începeau să înțeleagă că există mult adevăr în spusele sale.
Luther a fost somat să-și susțină afirmațiile ”eretice” în fața celor mai luminate fețe bisericești. Saxonul nu numai că nu a dat un pas înapoi, dar s-a băgat de bună voie în gura leului, acceptînd necondiționat orice confruntare, cu oricine.
Știa că are dreptate și că nu poate, deci, să fie învins.

Dezbaterile au fost dificile, una dintre ele a durat, spre exemplu, nu mai puțin de 18 zile, avîndu-l ca adversar pe unul dintre cei mai docți savanți ai bisericii, John Eck. Nu s-a lăsat răpus.
L-au înfruntat cardinali și episcopi de prim rang, dar nu au reușit să-l combată cu argumente suficient de pertinente, ba dimpotrivă.
Finalmente, decizia Papei de a-l excomunica și tentativa, chiar, de a-l aresta au consfințit indirect victoria lui Luther. Învățăturile sale nu au mai putut fi îngrădite, s-au răspîndit peste mări și țări și au născut ceea ce azi cunoaștem a fi credința luterană.

Luther a cîștigat luptînd singur împotriva unei forțe uriașe cu puterea discursului, a argumentelor, a convingerii.
Nu a întors spatele niciunei dezbateri, niciunei confruntări de idei, chiar dacă s-au derulat în condiții profund dezavantajoase pentru el.
În asta a constat în mare măsură secretul popularității sale crescînde, oamenii au admirat la el în primul rînd curajul, mai înaintea justeței ideilor.
Ceea ce germanii sunt astăzi se datorează în mare măsură învățăturii luterane, Martin Luther fiind, probabil, primul care a îndrăznit să strige public ”Trebuie să te trezești, Germanie!”. Ceea ce Germania a și făcut în secolele care au urmat.

Klaus Iohannis ar fi putut împrumuta ceva din tenacitatea fondatorului credinței pe care o împărtășește.

Ar fi putut învăța lecția curajului și a demnității.

După felul în care refuză cu obstinație să se prezinte românilor drept ceea ce e și nimic mai mult, după teama de confruntările cu adversarii, după refuzul negocierii electorale cu alți lideri și după condițiile aberante pe care le pune pentru a accepta prezența în studiourile TV, se pare, însă, că neamțul nu prea a bătătorit potecile spre Catedrala Evanghelică din Sibiu. Ori, dacă a făcut-o, a fost de pomană. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. ……ca de obicei, esti latraul lui ponta…

  2. bogdan tiberiu iacob e propagandist psd si il uraste din ficati pe klaus. de , neamtul a reusit ceva in viata , e cunoscut, pe bti nu-l stie nimeni

  3. Alonso, Ro, baietzi, fetelor, cine a-ti fi!
    Nu stiu daca BTI e propagandist psd, probabil ca da, dar SIGUR voi sunteti spalati pe creier de Basescu!!! Omul a scris ca Martin Luther a castigat prin puterea convingerilor sale. Ceea ce Iohannis se vede ca nu are! Atat. In rest, votati cu Fuhrerul vostru cat vreti – adica 1 data, ca altfel ar fi ilegal. Sieg Heil!

  4. @Ro: ca de obicei, sugi p…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998