CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un material misterios si uitat dovedeste: cum sunt romanii prostiti de ”structuri”

0 comentarii / 4627 vizualizări / 22 martie 2016

Scriam recent că gîlceava care mai apare, uneori, în interiorul structurilor de forță ale statului e șansa unică de a mai afla cîte ceva din culisele așa-zisei munci în slujba poporului. Din păcate, asemenea conflicte apar rar și se sting rapid, după ce părțile își negociază interesele. Apoi, legea lui Mucles reintră în vigoare. Azi, vom oferi un exemplu șocant despre modul în care se pot mușamaliza în România cele mai mari scandaluri, cu o seninătate (a se citi abjecție) demnă de producțiile hollywoodiene de serie B. Un scandal care ar fi trebuit să zguduie un regim, dar care a fost pus la index fără ca mai-marii statului să clipească, măcar.

Pentru că e în plină derulare, știm că unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție de după revoluție e cel al prințului Paul și al găștii de interese din jurul său, formată din figuri puternic ancorate în sferele puterii și interesate în spolierea statului, sub pretextul reparării nedreptății istorice a confiscărilor comuniste.
Metoda e simplă și deja cunoscută: se ia un personaj cu oarece background istoric și i se retrocedează, la grămadă, bunuri care i-au aparținut dar, mai ales, NU i-au aparținut vreodată. Desigur, din toată povestea, individul se alege doar cu o cotă parte, grosul mergînd la aranjori, băieții deștepți ai afacerilor de stat.

O asemenea grupare a funcționat în cazul prințului Paul, vlăstar domnesc marginal, dar cu pretenții maxime.
Scandalul a izbucnit după arestarea lui Viorel Hrebenciuc, în campania din 2014; ancheta a dus, oficial, la încrengături tot mai complexe, ceea ce a permis, chipurile, disjungerea altor cauze.
Precum dosarul ”lotului Paul-Truică-Silberstein”, beneficarul unor retrocedări halucinante, în frunte cu celebra fermă regală de la Băneasa ori pădurea Snagov.

Anul trecut, DNA l-a reținut pe Paul Lambrino și a informat opinia publică de faptul că, din 2006, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional (între care Robert Roșu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu etc) o cotă parte importantă, între 50% și 80% din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

Recent, s-au emis mandate de arestare în lipsă pentru Tal Silberstein și alți afaceriști evrei implicați.

Zilele trecute, a căzut o altă bombă: șefa DNA, Laura Kovesi, a relatat, într-un interviu, că dosarul ”prințul Paul” putea fi declanșat încă din 2011, pe baza datelor de la DNA, dar un anume procuror a dat NUP. Și apoi a dispărut, discret, din structura parchetului. Adevărata țintă a dezvăluirii lui Kovesi e, evident, șeful de atunci al DNA, Daniel Morar, ”rebelul” de azi de la CCR.

„Se vehiculau sume enorme, am vazut ca pentru anumite retocedari s-au oferit milioane de euro cu tilu de mita, multe proprietati au fost supraevaluate, iar statul a pierdut foarte multi bani”, a arătat șefa DNA, la Adevărul Live.
„Daca analizam tipologiile din aceste dosare, observam ca intermediarii intre proprietarii care aveau de rascumparat proprietatile si ANRP este o lista de top 10, aceleasi persoane” mai spunea ea, adaugand si ca membrii Comisiei ANRP sunt cam aceiasi.

Urmărind asemenea ”dezvăluri”, românul de rînd rămîne cu impresia că e vorba de o poveste de culise, mușamalizată abil, din interior, de o mînă de oameni certați cu legea și cu democrația.
Noroc că, ulterior, a venit, la șefia DNA, o conducere cu adevărat curajoasă și competentă, care face acum lumină în asemenea scandaluri mizere.

Am rîs.

Deși nu e de rîs.

”Dezvăluirile” lui Kovesi sunt praf în ochii naivilor, ori ai celor cu memorie scurtă.

Nu numai că șmenurile cu așa-zisa avere regală ale lotului ”Paul” nu au fost o poveste secretă, pînă de curînd, dar a existat, chiar, un moment în care ele au răbufnit în plin soare, cum se spune.
Fără a impresiona pe cineva, fără ca cineva din structurile de forță să le fi luat în seamă și să fi mișcat vreun deget.

Ba chiar, au existat gesturi de sfidare de la nivel înalt.

Concret, în luna noiembrie a anului 2012, deci la peste un an de la celebra mușamalizare de la DNA Brașov a dosarului privind retrocedarea fermei regale Băneasa și al pădurii Snagov, publicația on-line ziuanews.ro a difuzat un material pe cît de misterios, pe atît de exploziv.

Spunem misterios pentru că era genul de articol imposibil de realizat fără implicarea unor servicii secrete.

Și spunem exploziv, pentru că el dezvăluia cu lux de amănunte aranjamentele rețelei de interese care a funcționat în jurul prințului Paul, și în care se regăsesc mai toate numele grele vehiculate azi în anchetele DNA.

”Marţi a trecut aproape neobservată dezbaterea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui dosar extrem de important: averea Casei Regale a României este cerută în instanţă de cei care au cumpărat drepturile litigioase asupra aşa-zisei averi a aşa-zisului prinţ Paul Lambrino”.

Așa începea respectivul articol, continuînd cu dezvăluiri uluitoare, pentru acea vreme, inclusiv despre încrengăturile dintre rețeaua Paul și palatul Cotroceni.

La cîteva luni bune după mușamalizarea de la DNA Brașov, în debutul anului 2012, la ÎCCJ avusese loc, trebuie spus, o victorie spectaculoasă în justiție a prințului Paul, prin care i se recunoștea statutul de alteță regală, un verdict salutat, în premieră, de către Elena Băsescu. În 2010, la fel de important de amintit, familia Băsescu botezase fiul cuplului Paul-Lia, iar în 2011, îi tăiaseră acestuia moțul.

Totul, asezonat cu atacuri violente la adresa Regelui Mihai.
Mesajul trebuia să fie clar: prințul Paul are protecție de la cel mai înalt nivel.

Vă invităm să citiți aici cutremurătoarele dezvăluiri făcute de ziuanews.ro în noiembrie 2012 și reluate de mai multe organe de presă. Grație acestui fapt, articolul a putut fi recuperat, pentru că, din motive neștiute, el a dispărut ulterior din arhiva ziuanews.ro.

Bogăția de informații din acest material ar fi trebuit să determine instantaneu o anchetă severă, cu doi ani înainte de campania din 2014.
Nu numai că nu s-a sinchisit nimeni – în frunte cu Procurorul General în exercițiu, Laura Kovesi – dar la scurt timp după apariția sa, familiile Băsescu și Paul Lambrino au petrecut revelionul împreună. Flit pe față.
Dosarul a rămas îngropat fix pînă la terminarea mandatului prezidențial de către Băsescu.

În goana după al doilea mandat, Laura Kovesi se chinuie azi să arate că de vină a fost o ”disfuncțiune” în interiorul DNA, una care nici măcar nu s-a soldat cu vreo sancțiune.
În fapt, a fost o sfidare grosolană a românilor, și o nouă dovadă că, în România, Justiția are o agendă proprie, mai mult politică decît cetățenească. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

foto: mariusghilezan.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998