CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Un mic remember: România și SUA au bătut palma încă din 2005 pentru baze militare în Deltă

30 comentarii / 6031 vizualizări / 28 februarie 2023

”Ce fac ucrainenii pe Bâstroe e una din părțile triste ale poveștii. În realitate povestea mai completă și mult mai tragică este că americanii vor o bază militară în Delta Dunării cu scopul de a controla Marea Neagră și cum cunoscătorii știu nu numai zona rusească, ci și Marea Mediterană și zona Africii unde se duce în paralel Războiul între marile puteri (Rusia, China, SUA) pentru resurse naturale și de unde francezii au fost ejectați în ultimul timp”, scria zilele trecute siteul Flux24.ro. Am adăuga noi o informație uitată: SUA a bătut palma încă din 2005 cu România pentru două baze militare în zona Deltei.

Într-o analiză publicată în octombrie de Iulia Joja, directorul programului pentru Marea Neagră al Middle East Institute, organizație cu sediul la Washington, împreună cu fostul ambasador al Georgiei în SUA, Batu Kutelia, cei doi pledează pentru găsirea unor soluții de eludare a cadrului strict al Convenției și spun că SUA trebuie să ia în considerare o a patra bază în care forțele sale să fie prezente, pe lângă cele de la Mihail Kogalniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii. Aceasta a patra bază, cu o componentă maritimă în Delta Dunării „ar necesita o investiție din partea Statelor Unite – și contribuții din partea aliaților săi – într-o flotă mică, flexibilă a Mării Negre, cu componente de apărare și supraveghere aeriană”, recomandă Iulia Joja și Batu Kutelia.
Rezumând: americanii au un proiect depus în Congres pentru „planul” pentru Marea Neagră cu o bază militară în Delta Dunării, care a și fost adoptat în decembrie anul trecut în Comisia de Politică Externă a Senatului american, mai scrie Andrei Bădin pentru Flux24.

E momentul să reamintim un mic amănunt: acordul între SUA și România pentru construirea unor baze militare în zona Deltei a fost încheiat și anunțat public încă din 2005.

După cum relata Reuters pe 17 noiembrie 2005, ”Președintele României, Traian Băsescu, a anunțat că a fost încheiat un acord cu Washingtonul pentru stabilirea bazelor militare americane în România. Băsescu a declarat pentru televiziunea Euronews că secretarul de stat american Condoleezza Rice ar putea vizita la Bucureşti luna viitoare pentru a semna acordul oficial.
Băsescu nu a dat o locație exactă pentru bazele americane, dar a spus că va fi cel puțin una pe litoralul Mării Negre. Președintele României a declarat luna trecută că posibile locuri pentru bazele americane includ Babadag, aproape de Delta Dunării, Constanța la Marea Neagră și Fetești, la 200 de kilometri est de București”.

La 6 decembrie 2005, într-o vizită fulger de trei ore la Bucureşti, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a semnat Acordul de acces privind amplasarea facilităţilor militare americane pe teritoriul României, la Kogălniceanu, Babadag, Cincu şi Smârdan.
Ca și Babadag, localitatea Smârdan din Tulcea e tot în zona Deltei, pe brațul Măcin al Dunării.

Trebuie precizat din capul locului un lucru extrem de important: baza de antrenament Babadag nu putea fi sub nicio formă același lucru cu cea convenită pentru viitor de Băsescu și Rice, pentru simplul motiv că ea exista de mult timp.

Acordul de acces reglementa, conform MApN, folosirea unor facilităţi militare româneşti de către forţele SUA, nefiind vorba despre baze americane în sens clasic, ci despre o prezenţă americană în facilităţile militare româneşti, comandate de ofiţeri români.

Încă din februarie 2005, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, și senatoarea Norica Nicolai fuseseră la Washington, iar la întoarcere declaraseră că SUA va amplasa baze militare în România, însă acestea nu vor fi masive, ci doar poligoane de antrenament şi subcomandamente.

Iar lucrurile s-au schimbat încetul cu încetul. Bazele mici tind să devină mari, mai ales că mii și mii de militari ai NATO sunt aduși accelerat în România.

Baza Kogălniceanu a devenit una mare, a apărut noua bază Deveselu, la Câmpia Turzii e tot una mare, în care s-au investit sute de milioane de dolari.

Proiectele americane au evaluat în timp.

Dezbaterile din SUA și NATO privind relocarea unor baze mari europene în state precum România s-au amplificat în ultimii ani, iar acum sunt mai fierbinți ca oricînd.
În concluzie, dacă planul construcției unor baze militare americane în zona Deltei Dunării, Babadag ori Smârdan, a fost pus în stand by pînă azi, din varii rațiuni geopolitice ori financiare, acordul a fost deja discutat de multă vreme.
Deci nu va fi nicio surpriză dacă se va trece curînd la executarea lui.

Marea întrebare este ce formă îmbracă Acordul încheiat în 2005 între SUA și România.

Mai exact dacă el permite fără alte înțelegeri construirea unei mari baze militare la Smârdan, unde e demult un poligon imens, ori transformarea bazei de antrenament de la Babadag – localitate al cărei lac, alături de Razelm, face parte, împreună cu Delta, din patrimoniul UNESCO – într-o bază americană mare, cu mii de soldați încartiruiți și cu toate facilitățile de rigoare. La cum se prezintă textul, pare se că da. Și, mai ales, în ce măsură asta ar putea afecta mediul Deltei, la pachet cu șenalul Bîstroe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

30 Comentarii

 1. E limpede nu? Ucrainenii nu au pornit la treaba de capul lor. Tartorul este „partenerul strategic” care vrea sa stapaneasca lumea, el si numai el.

 2. Suntem niste idioti! ”Documentul intitulat „Black Sea Security Act of 2022” a fost introdus în Senatul american vara trecută și a fost adoptat în decembrie de Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA. Noi tot vorbim de Stalin, il infierăm pe Putin care nu ne-a făcut nimic – nu a adus nici baze in RO, nu ne-a luat nici teritorii -, dar in schimb, le dăm americanilor Țara cu totul! Ei au creat conflictul ca sa aiba pretexte sa se instaleze aici pe veci. O exista vreun popor mai tâmpit ca ăsta? De americani cine o sa ne apere? Naiba?

 3. Noi idioți, Băsescu un vânzător de țară!

  • Dej a scapat Romania de trupele rusesti in anii 50,de americani nu vom scapa in veci.Doar e vorba de licuriciul mare, nu?Nu uitati filmul Planeta maimutelor,nu suntem departe de o apocalipsa nucleara,credeti ca un tip care detine 13.000 de ogive nucleare se va da invins fara a le folosi? Ma indoiesc.

 4. @ion Cam asta e dialectica. De ex in state cu trump omul rusilor…ca sa il forteze sa dovedeasca contrariul. La noi geoana omul rusilor…mai toti is vanduti marelui gangster dar bataia intre ei este care dovedeste mai cu sarg slugarnicia.

 5. Nu putem sta cu mainile incrucisate, zicand ca” asa suna intelegerea”. Ei bine, intelegerea nu se va respecta, cine ne poate trage la raspundere? Pichetarea Ambasadei, pichetarea bazelor militare, demonstratii de protest la Cotroceni, suspendarea lui Johannis sau incarcerarea nevestei pentru frauda cu casele, nu exista mijloace? La Paris a fost sfasiat steagul NATO si s-a strigat Frexit! Noi n-am putea sfasia steagul NATO si face referendum pentru RO-exit?

 6. băi nene, una e să facă ăia o bază în zona deltei (nici nu se știe dacă or să facă și nici măcar unde), alta e să scazi debitul Dunării pe Sullina și Sf. Gheorghe cu câțiva metri.

  • Bun argument. E mai grava adancirea canalului de nord al Deltei.

 7. Delta a devenit patrimoniu UNESCO tocmai ca sa stea dracului DEMILITARIZATA in Romania si URSS/Ucraina (acelasi lucru).
  Porcii imputiti ucraineni si animalele americane vor sa rupa pisica, vor razboi total, cu sustinerea cozilor de topor din colonii tip Romania.

 8. Din start spun că sunt novice in chestiunile acestea dar, poate cineva îmi răspunde la întrebări ce-mi trec prin cap. Știu că România, înainte de 1990, a fost membra a altei alianțe militare numita Tratatul de la Varșovia. Probabil, Rusia conducea atunci acea alianță precum SUA acum, alianta NATO. Știe cineva, după plecarea trupelor de ocupație sovietice, pe teritoriul României au fost baze militare ale alianței militare constituite în urma Tratatului de la Varșovia?

 9. @Ioane, dacă tăceai filozof rămâneai, băiete. „Putin nu ne-a făcut nimic”, nu? Da’ de Stalin ce zici băiețaș? De 45 de ani de comunism ce zici? De ruperea Basarabiei de România ce zici? De Tezaurul furat de ruși ce zici? De Canalul Dunăre-Marea Neagră pavat cu oase ce zici? Chiar ți-e așa de dor de bolșevici? Ia stai tu la coadă la lapte vreo 3 ore pe minus 10 grade și vino acasă cu sacoșa goală, pe frig și întuneric, să te văd dacă mai zici că Putin nu ne-a făcut nimic, sfert de creier ce ești!

  • Prima victima a comunismului au fost chiar ruşii.
   Ucrainenii şi iudeo-bolsevicii din jewKraina lor au fost mai sovietici decât ruşii.
   Victimele nu sunt călăii. Stalin nu a fost rus, iar tu, Herr Hering puţi a hoit scârbavnic, căci ai început să te strici de la cap.

  • Esti cam idiot si argumentezi pe măsură. Dă un exemplu concret cu ceea ce ne-a făcut Putin unul singur, dar pune si in balanță cu ceea ce pătimim cu americanii. Tezaurul a fost dus la rusi in 1917, de bunavoie, ca sa nu il ia Germania nazista, chiar N. Titulescu a propus, initial au vrut sa il duca in Anglia, dar ii costa f mult asigurarea pentru transportul cu vaporul. Ar trebui sa te documentezi, dar e cam greu pentru o minte de ”herr”. Basarabia a dat-o regele Carol al II lea. Armata română de atunci se purta f urat cu moldovenii, acestia fugeau de frica soldatilor români. Rusii au vrut sa o scoata de sub influenta nazista, caci Romania era apropiata de hitleristi. Partidul Comunist era in ilegalitate din 1924, asa ca nu ii mai acuza. Fă un calcul cati ani a stat Basarabia alipită la România si cati ani la Imperiul Țarist. Cei 45 ani de comunism au fost anii in care tara s-a dezvoltat si poporul a dus-o bine, spre deosebire de vremurile de azi. Canalul Dunare-Marea Neagra ”pavat cu oase”, alta propaganda ”europa libera”, oare constructiile de azi nu se soldeaza cu accidente de munca mortale? Cat despre lăpticul tau, vad ca asta te-a marcat, intr-adevar, probabil ca lipsa de calciu ti-a provocat aceste crize.

   • „Armata română de atunci se purta f urat cu moldovenii, acestia fugeau de frica soldatilor români.”
    Asta e lozinca de propaganda sovietica.

    Permite-mi ca om cu bunici refugiati din actuala Ucraina, cu casele si terenurile pradate de ucraineni, cu neamuri care au fost omorate sau deportate, sa iti iau mortii, ranitii, rasa, moaca si familia in pula. Mori in chinuri.

    • pana la cotor! Sovietic e creierul tau cretin.

    • Mori tu, analfabetule cretin care nu stii ce spui.

 10. După logica ta de mare iubitor de seceră și ciocan, atunci de ce dăm vina pe nemți pentru al doilea război mondial, când Hitler n-a fost neamț?
  OK, Stalin n-a fost rus, ci georgian. Nici Hrușciov n-a fost rus, ci ucrainean. Dacă toți ăștia n-au fost ruși, ce-au căutat rușii peste ei, să-i subjuge?
  Ești în stare să porți o discuție sau ai primit indicații să înjuri?

  • Eşti un bou total, care nu cunoaşte nimic şi scoate doar jeg din el.
   Eşti stricat la cap. Hrusciov venea din Ucraina, era unealta mafiei ucrainene sovietice, tot aşa cum absolut nimeni de la Kremlinul sovietic nu era „muscal” (moscovit) sau rus adevărat.
   Ruşii nu s-au dus peste „ucraineni” (ruteni) ca să-i „subjuge”, căci Ucraina nu exista, şi este de la început o invenţie anti-rusă, care a fost înainte Rusia Kieveană, patria poporului rus.
   Du-te-n morţii mă-tii de jigodie cretină şi de javră nenorocită, Herr Hering.

  • Dacă România n-ar mai fi existat decât în Moldova, dar i-ar fi apărat pe românii care au rămas în Transilvania şi în Valahia după ce acestea ar fi fost ocupate de un imperiu austro-ungur, înseamnă că România s-ar fi dus (s-ar duce) să-i ”subjuge” pe unguri, boule cretin?
   Ruşii au fost tot timp în „Ucraina“, ţară inventată cu acest nume de duşmanii lor, peste pământurile strămoşeşti ruseşti. Trebuiau să fugă toţi de frica polonilor, austriecilor, evreilor etc., care i-au vrut izgoniţi şi care împreună cu marxiştii au inventat la 1917 „Iu-Kraina” cu zeci de feţe?
   N-ai auzit, boule împuţit, de Rusia Kieveană?
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia_Kievean%C4%83
   Asta a fost patria primordială a ruşilor, iar acum se cheamă Ucraina, redenumită astfel de duşmani. Futu-ţi morţii mă-tii de cretin căcat pe el.
   Băga-mi-aş picioarele în neamul tău de avortoni stricaţi.

 11. […] Scriam ieri despre elementul uitat din noul scandal al înființării uneia sau mai multor baze militare americane în zona Deltei, anume faptul că România și-a dat acordul pentru asta încă din 2005. Grav este altceva, în opinia noastră: în 2005, acordul încheiat cu SUA a fost perfectat pe repede înainte și fără prea multe informații publice, un înalt general plătind cu funcția doar pentru că a pomenit public despre baze. Iar în 2006, acordul a fost trecut prin parlament în, țineți-vă bine, 20 de secunde, fără o minimă dezbatere ori intervenție a aleșilor nației. În plus, un text votat de parlament a fost ”ajustat” ulterior de către MAE și ambasada SUA la București prin modificări majore, lucru cel puțin incalificabil. […]

 12. […] Scriam ieri despre elementul uitat din noul scandal al înființării uneia sau mai multor baze militare americane în zona Deltei, anume faptul că România și-a dat acordul pentru asta încă din 2005. Grav este altceva, în opinia noastră: în 2005, acordul încheiat cu SUA a fost perfectat pe repede înainte și fără prea multe informații publice, un înalt general plătind cu funcția doar pentru că a pomenit public despre baze. Iar în 2006, acordul a fost trecut prin parlament în, țineți-vă bine, 20 de secunde, fără o minimă dezbatere ori intervenție a aleșilor nației. În plus, un text votat de parlament a fost ”ajustat” ulterior de către MAE și ambasada SUA la București prin modificări majore, lucru cel puțin incalificabil. […]

  • Propagandă de spălare a creierelor, mișelule !

 13. „misel guvidu”?! Felicitari pt simtul poetic. Stii si in ruseste? Sau va traduce cineva in prealabil?

  • Nu facea si la tine la fel in sula?

 14. https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/mapn-denunta-o-noua-stire-falsa-romania-si-sua-nu-au-incheiat-un-acord-de-construire-a-unei-baze-militare-in-delta-dunarii-227169

  Acceptati adevarul, sau traiti in lumea voastra in continuare, raspandind o ceata care provoaca doar tuse si voma.

  • Iar tu mananci cacat ca si superiorii tai. Esti la ordinul crimei organizate globale.
   Muri-ti-ar neamul. lepro !

 15. Tu preferi sa faci o felatie continua la ruși din câte se vede, eventual pe gratis. Nu ți-au ajuns sovromurile.
  Idiotule.

  • Cu mortii ma-tii, muistii?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998