CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: cine sunt americanii lui Geoana de care vorbeste Voicu?

0 comentarii / 1876 vizualizări / 21 martie 2010

Un aspect mai puțin comentat în ultimele zile, legat de celebrele stenograme ale lui Cătălin Voicu, este cel privind ”americanii” lui Geoană. Cine sunt aceștia, ce relații au cu fostul lider al PSD și ce misiune ingrată a avut de îndeplinit senatorul PSD, care e pe cale să înfunde arestul?

”Băga-mi-aș p…. în Geoană și cu toți americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulți au dosare”. Afirmația, făcut cu mult năduf, îi aparține lui Cătălin Voicu, într-un dialog cu senatorul Alexandru Mazăre și apare în stenogramele scurse în aceste zile în presă. Și totuși, cine sunt respectivii americani ai fostului lider al PSD, ce caută ei la Curtea Supremă și ce trebuia să facă pentru ei Voicu? Sunt întrebări la care ar trebui să răspundă, în principiu, al doilea om în stat, însuși, numai că Geoană, cel care l-a pus pe Voicu șef al departamentului de apărare și siguranță națională din PSD, tace.

Deocamdată, nu putem face decît speculații. În ultimii ani, au existat două categorii de americani care au gravitat în jurul lui Geoană. Unii, vreo 30 la număr, i-au fost consilieri de campanie, dar e mai mult decît improbabil ca despre ei să fie vorba în declarația lui Voicu. Mult mai plauzibil ar fi că e vorba de cei doi americani care au cumpărat fabrica Mefin Sinaia pe vremea cînd Geoană era ministru. Anul trecut, presa dezvăluia că John Rakolta Jr. și Gheorghe Barba, ambii cetățeni americani, au pus pe butuci cîndva înfloritoarea fabrică, după ce o cumpăraseră pe mai nimic. Barba este nimeni altul decît vărul soției lui Geoană, în timp ce Rakolta a fost numit de Geoană, pe cînd era ambasador, consul onorific al României în Detroit. Cei doi americani au lichidat Mefin Sinaia bucată cu bucată, în locul mult promisei relansări, iar din 1500 de angajați au rămas doar 50. Din acest motiv, de la preluarea fabricii de către cei doi americani și pînă azi, conflictele de muncă au generat o droaie de procese în justiție, după cum declara ”Evenimentului zilei” Gigel Solomon, liderul sindicatului SITEC, afiliat la CNSRL Frăţia. Un alt lider sindical, Gheorghe Tudor, preşedintele Sindicatului Unic, afiliat la Cartel Alfa, anunța și el că foștii angajați se vor adresa justiției după ce au fost concediați fără a li se plăti salariile compensatorii prevăzute în contract. Aceste dosare să fie, oare, cele pe care senatorul-rezolvă-tot Cătălin Voicu le primise în sarcină de la șeful său spre soluționare (mai ales că pierderea proceselor cu foștii angajați ar putea însemna sume uriașe de bani plătite de patronii americani, dacă nu cumva chiar anularea privatizării, în ansamblu)? O întrebare pe care Mircea Geoană are obligația să nu o lase fără răspuns.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998