CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: cum a ajuns PNL campionul atacurilor la institutiile statului?

3 comentarii / 3025 vizualizări / 6 iulie 2020

În România are loc în aceste zile un asalt vehement la adresa unor instituții de prim rang ale statului, precum Curtea Constituțională ori Avocatul Poporului. Nu e o noutate. Periodic, în politicienii români de toate culorile dă strechea și atacă susținut asemenea stîlpi ai statului de drept, mereu deranjați de decizii care nu le sunt favorabile. O ofensivă precum cea de acum a mai avut loc în 2012, ne amintim cu toții. Partea proastă e că există un singur partid care, și atunci, și acum, a torpilat instituțiile fundamentale, și acela a fost PNL. Oare de ce?

Liderii PNL, plus Klaus Iohannis, au declanșat bătălia împotriva CCR, pe care o declară infestată de ”ciuma roșie”, și a Avocatului Poporului. De vină sunt deciziile luate de prima instituție, adesea la sesizarea celei de a doua, în legătură cu grave abuzuri și încălcări ale normelor statului de drept, în special în legătură cu pandemia.
Cînd asemenea decizii contravin intereselor guvernamentale, se pune invariabil pe tapet desființarea/reformarea/castrarea instituțiilor emitente, o regulă tristă la noi, cum spuneam.

Un atac de asemenea anvergură am mai avut în 2012, cînd PSD și PNL au orchestrat demiterea din funcție a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
A sărit ca ars PDL, care a sesizat revocarea la CCR.

Explica Vasile Blaga, în iulie 2012:
„În legea Avocatului Poporului există o prevedere că poate fi schimbat dacă încalcă grav Constituţia, dar nu despre asta este vorba, ştim cu toţii. USL nu guvernează, a avut aseară o şedinţă de Guvern în care nu a luat nicio decizie. Scopul lor în continuare este acela de a acapara punct cu punct toate instituţiile statului. Bineînţeles că hotărârea pe care o va lua Parlamentul noi o vom ataca la Curtea Constituţională”.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, declara, la rîndul său, că revocarea AP „se circumscrie unei lovituri de stat”. El profețea că acest demers „nu va rămâne fără ecouri în spaţiul european”, susţinând că „desfiinţarea instituţiilor statului” de către USL afectează stabilitatea politică şi economică a României. „Doar naziştii erau cei care desfiinţau instituţiile care îi încurcau”, declara Buda.

Îi ținea isonul liberalul Mihai Răzvan Ungureanu: „Conform DEX, procesul politic de acum este o modalitate de a prelua prin forţă autoritatea într-un stat. Hitler în 1932 şi apoi în 1933 ajunge la putere pe seama unui defect al democraţiei, al unui vot în parlament. Nu prin atentat, nu prin omor a ajuns Hitler cancelar. Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă”. Și mai adăuga fostul premier că instituţii ca Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională „sunt coborâte în derizoriu, sunt amputate competenţe, puterea reacţionează cu ordonanţe de urgenţă la ordonanţe de urgenţă care să atace Constituţia”.

Vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, susţinea și ea că planul USL privind înlocuirea Avocatului Poporului, modificarea Legii CC, înlocuirea judecătorilor de la CC etc „oscilează între impostură, prostie şi lovitură de stat”.

Aceleași PNL și PSD punctau în documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui că Traian Băsescu „a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale” și a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC.
Și mai susțineau cele două partide grupate în USL că Traian Băsescu „a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie”. Semnatarii documentului menţioneau că „atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012 reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie”.
„Preşedintele ar fi trebuit să recomande găsirea unor soluţii pentru crearea de noi locuri de munca în loc să se lamenteze de numărul pensionarilor în plată. Este de notorietate că preşedintele desconsideră această clasă socială «asistata social», după cum o consideră domnia sa”, conform sursei citate.
USL mai invoca în document „insultele repetate la adresa comunităţii rome”, „promulgarea legii pensiilor, adoptată prin fraudă de către Camera Deputaților”, „încercările de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilitățile ce afectează securitatea națională”.

Liberalii și pesediștii jubilau, la unison, atunci cînd CCR scria, negru pe alb:

„Faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru. De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul «opinii şi opţiuni politice»”.

Cît despre Klaus Iohannis, pe atunci doar primar al Sibiului, el avea un mare of, considerînd reacţiile internaţionale legate de situaţia politică din România ca fiind „exagerate” și adăugând că „rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă”.

„Multe reacţii au fost exagerate, în principal fiindcă informarea s-a făcut către exterior într-un mod care nu mi s-a părut chiar bine gândit. Nemaivorbind de faptul că politicieni de la noi nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să alerge aţă la Bruxelles şi să se plângă acolo. E interesant de urmărit, în istorie, cum au fugit să se plângă ba la Poartă, ba la Viena, ba la Budapesta, ba la Bruxelles, în loc să stea acasă, să vorbească împreună şi să găsească soluţii pentru problemele noastre. Nu vine nimeni din afară să le rezolve sau să ne rânduiască ţara. Numai noi, aici, putem să o facem şi de aceea cred că rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă acolo despre ce rău e în România”.

Astăzi, CCR și Avocatul Poporului se află iar sub asediu politic major.

Președintele anunță iar măsuri economico-sociale înaintea Guvernului, intrat efectiv sub patronajul său. Și iarăși atacă minorități etnice, unguri în loc de țigani, ce-i drept. Și iarăși încalcă drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor, la fel ca predecesorul său. Și iarăși, direct, ori prin vocea prea-plecatului său supus din fruntea guvernului, îndeamnă la nerespectarea deciziilor CCR, după ce el însuși a sfidat anul trecut o asemenea decizie, în cazul Birchall. Iarăși avem cerere de revocare a Avocatului Poporului. Și iarăși avem presiuni pe judecătorii CCR, individual, ori pe instituție în ansamblul ei. Și iarăși avem ordonanțe de urgență în valuri, ocolind principalul for legiuitor, Parlamentul.

Există și diferențe, desigur, față de 2012.

Acum, PSD luptă în apărarea CCR și a Avocatului Poporului, așa cum, în 2012, lupta PDL.
PDL a schimbat macazul: topit în PNL, acum s-a dat pe brazdă și a cîrmit-o în raport cu pozițiile din 2012.

Un singur partid a rămas consecvent precum simbolul Partidului Democrat american: PNL-ul tradițional.
Singurul partid care a luptat în ambele mari războaie cu instituții etalon ale statului din aceeași poziție, aceea de adversar al lor.
Care să fie, oare, explicația? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Explicatia e simpla:
    FSN = PSD + PDL
    Aceeasi mizerie. Plus cuplul de doi fara carmaci, Basescu, Dragnea

    • Descreieratule, nu poți suge de la Coldea și de la Iohannis în același timp. Trebuie să-ți alegi cucul preferat. :))))))))))))

    • Gresit! FSN = PSD + PNL + satelitii Pro Romania, ALDE, PMP, USR, etc.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998